Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Odder - fødevarer med kvalitet og historie


Odder - fødevarer med kvalitet og historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bettina Buhl
museumsinspektør og madhistoriker, Det Grønne Museum
Kim Haugaard
Blog. 
Odder har nærhedsprincippet - vi passer på hinanden og på byen.

Madhistorikeren har været i det gamle Hads Herred - området omkring Odder - og for at hilse på fødevareproducenter.

Og lad mig sige det med det samme - jeg elsker den egn. Jeg har boet otte år i Odder, inden jeg flyttede til Norddjurs. Jeg var ansat som museumsinspektør på det lokale museum. Det var i Odder jeg fik mine børn, et super fantastisk og stort gymnastikhold og venner for livet.

Odder har nærhedsprincippet - vi passer på hinanden og på byen. Og samtidig er der højt til loftet og hjerte til at tage imod tilflyttere.

Museet nyder godt af befolkningens opmærksomhed. Man deltager gerne i arrangementer og bidrager med frivillig arbejdskraft.

Museet rummer genstande, som kan fortælle historier om det "bedre" borgerskab omkring 1900 med jernbanen som dynamo for velstand og handel. Men især almuens møbler og klædedragter fra 1600-tallet og frem var for mig et spændende studie.

Genstandssamlingen fortalte mig om en forholdsvis velstående bondekultur i Hads Herred med god jordbundskvalitet og med en oplyst og dygtig bondestand som drivkraft.

Kildematerialet var ligeledes mangfoldigt og kunne blandt andet dokumentere, hvad man mere specifikt indtog af føde i Hads Herred i 1800-tallet:

"Den Daglige Kost bestod foruden Morgenmaden gerne af Risengrød eller Vælling, sjældnere Havre- eller Byggrød, serveret naturligvis i fælles Fad. Paa hver Side af fadet stod en Tallerken med Øl; saa kunde man efter Behag tage hver anden Skefuld Øl og Grød. Bagefter fik man Flæsk og Brød, sjældent Sovs og Kartofler. Mærkeligt var det, at mens Karlene altid sad ned og spiste, stod Pigerne altid op. Om Søndagen vankede der kun én Ret til Middag, F.eks. Rismelsgrød; det var maaske, fordi man først skulde i Kirke og derfor have det lettere med Maden. Ved 4½ Tiden fik Karle og Piger om Hverdagen to store Skiver Rugbrød med Faarekød eller faarerullepølse og 1 med Ost, samt 1 Skive Franskbrød, hvis man havde det. Senere, Kl. 8½ fik man kogt Mælk og Grød - Grøden, der var levnet fra Middagen. Mælken blev slaaet over paa Grøden, naturligvis i et fælles Fad! Dette, Dagens sidste Maaltid, kaldte man Nætover, thi saa skulde man jo klare sig Natten over."

Områdets fødevareproducenter i og omkring Odder er kreative, modige og arbejdsomme mennesker, som får landbruget, dyrevelfærden, kvaliteten og synergien med lokalsamfundet til at gå op i en højere enhed.

Det er hjerteblod og arbejdskraft, som ikke lader sig afspejle i virksomhedernes budgetter. Idéerne er mange, motivationen er høj og i forhold til de samtaler, jeg har haft, så betyder slægtshistorie og lokalhistorie her en bevidsthed om ansvar her og nu - med et skarpt blik på fremtiden.

Jeg vil anbefale jer læsere at besøge Odder. Tag indkøbskurven med og lad bilens GPS finde de mange spændende producenter. Smag på nymalket mælk, frugt og grønt, kød, brød, kager, småkager, syltetøj, mel og meget, meget mere.