Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


En mursten om et liv med mursten

Exner
Foto: Flemming Krogh

En mursten om et liv med mursten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bogen »Inger og Johannes Exner« er netop udkommet og præsenterer arkitektparrets livsværk samlet i ét værk.

Vi kommer for at tale om monografien »Inger og Johannes Exner«. Den tre et halvt kilo tunge firkant skrevet af forfatter og arkitekt Thomas Bo Jensen, som udkom i maj måned.

Bogen sammenfatter på 364 sider historien om parret fra tidlig ungdom til dets nuværende status som nogle af Danmarks mest originale arkitekter.

Inger og Johannes Exner, 85 og 86 år, har sat fingeraftryk på kirker og monumenter over hele Danmark med udgangspunkt i Aarhus og i tegnestuen, der har levet sit liv tæt op ad familien Exners og har flettet familieliv og arbejdsliv sammen.

Så inden vi går i gang bliver vi budt på rundtur i huset, der først og fremmest er parrets hjem gennem 45 år. Som har rummet mor, far og fire børn, men også har været ramme om parrets tegnestue, der på sit højeste beskæftigede 15-16 ansatte.

»Her har været meget liv i huset, og det har betydet meget, at vi har boet her. Også nu spiller det sammen for os med beliggenheden tæt ved skoven. Jeg har gået en tur på fire kilometer hver dag, siden jeg fyldte 60 år,« fortæller Johannes Exner.

Man fornemmer, hvordan detaljer, farver, former og arkitektur er til glæde og inspiration for parret, der har hver sit arbejdsværelse ensuite ud mod haven. Huset er oprindeligt tegnet af arkitekten Egil Fischer og bygget i 1909.

»Det er et hus, hvor der er lys fra mange sider, som spejler sig ind i huset. Se bare, hvordan der er røde reflekser fra murværket og grønblå farver fra haven og himlen. Hvis man har sans for farver, oplever man utrolig meget,« siger Johannes Exner og peger på den hvide væg i arbejdsværelset.

Overordnet er husets oprindelige særpræg bevaret, men næsten i sagens natur har parret forandret forskellige detaljer i huset. Én lod dog vente på sig:

»Jeg sad ved tegnebordet i mit arbejdsværelse i 30 år og tænkte, at jeg ville kunne kigge ud i haven, hvis jeg fjernede brystningen, inden jeg fik det gjort,« siger Johannes Exner, der nu har et dejligt kik ud i haven fra sit arbejdsbord.