Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


- En kæmpe ressource, at vi har så mange madkulturer samlet i én bydel

Når Mustafa Faour kører ud med sin foodtruck, er han ambassadør for Smag á la Gelleup. Ved siden af driver han restauranten Al-Amir, der ligger ved siden af Gellerup Bibliotek. Foto: Flemming Krogh

- En kæmpe ressource, at vi har så mange madkulturer samlet i én bydel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Streetfood-bølgen har slået et skvulp i Gellerup. Hver mandag disker madvogne op med forskellige specialiteter, som kan nydes på stedet eller købes med hjem.

GELLERUP: En bidende kold vind smyger sig ind gennem vinterjakker og uldtrøjer denne råkolde mandag eftermiddag, som ellers ifølge kalenderen burde byde på spædt forår. Uden for det knaldrøde E&P Huset i midten af Gellerup går Sakaria Ibrahim og klaprer tænder ved sin "Gastro Bike", en udvidet ladcykel med minikøkken under det rød- og hvidstribede tag. Lige så skærende kold vinden er, lige så rygende varm er gryderetten i cykelladet, der får kundernes tænder til at løbe i vand.

Gademaden er kommet til Gellerup. Siden 2. januar har mandag været maddag her ved E&P Huset midt på Karen Blixens Boulevard. På menuen har Sakaria Ibrahim "Sukaar", en somalisk gryderet med oksekød, forårsløg, grøn peber, frisk koreander og lime, serveret med Anjero-brød, som minder lidt om en pandekage. Ved siden af har han Sambusa, en trekantet somalisk "forårsrulle", som lynsteges i cyklens frituregryde.

Gryderetten laver han selv, bagværket får han hjælp til gennem den socialøkonomiske kantine Kaffe Fair. Han drømmer om at åbne en somalisk restaurant i Aarhus centrum, og derfor er madcyklen et godt sted at starte.

- Der findes ingen somaliske restauranter inde i byen. Det vil jeg gerne lave, fortæller han ind imellem betjeningen.

Lidt mere lunt står Mustafa Faour i sin gule foodtruck ud mod boulevarden. Her er der læ for vinden og varme fra kogepladerne. I dag har han to retter på tavlen. Linsesuppe med friskskåret persille og "Ejji", en arabisk ret, der minder om en omelet, men som er bagt i stedet for stegt. Mustafas Ejji er med æg, mel, persille, løg og blomkål og servere med en kartoffelsalat med tomat, forårsløg, mynte og olivenolie.

Mustafa Faour er en erfaren herre i madbranchen. Han har i flere år drevet restauranten Al-Amir, der ligger ved siden af Gellerup Bibliotek.

- I restauranten laver vi traditionel grillmad. Her i vognen er det traditionel arabisk mad, fortæller Mustafa Faour, der har boet i Aarhus i 25 år, men har rødder i Libanon.

Projektet Smag ala Gellerup har succes med deres
Smag á la Gellerup har lavet en aftale med Brabrand Boligforening om, at der må sælges mad på boligforeningens arealer. Rykkede vognene ud på fortovet, som kommunen ejer, var reglerne straks helt anderledes. Foto: Flemming Krogh

Et tag-selv-bord

Med godt 80 forskellige nationaliteter boende dør om dør, er Gellerup et stort tag-selv-bord af madkulturer. Det har de kreative hjerner bag Instant City, den midlertidige vugge for innovative projekter i hjertet af bydelen, tænkt sig at udnytte. Derfor har de søsat projektet Smag á la Gellerup, der står bag streetfood-konceptet Mad Mandag.

- Det er en kæmpe ressource i de her gastronomiske tider, at vi har så mange forskellige madkulturer samlet i én bydel, siger Alexander Muchenberger, der er projektleder i Instant City.

Formålet er ikke bare at give århusianerne et billigt og eksotisk alternativ til aftensmaden. Smag á la Gellerup er mest af alt et brandingprojekt, der skal formidle en positiv fortælling om Gellerup.

- Det er faktisk ikke så meget for at fortælle en "god" historie om Gellerup. Det er en helt normal historie om, hvad der er herude, og om den mad der bliver spist i mange af hjemmene. Det er et stykke af hverdagen, forkarer Alexander Muchenberger.

Slår man et smut omkring Mustafa Faours madvogn ligger fortællingen lageret på rygraden.

- Jeg elsker at være i Gellerup, det er et fantastisk sted. Det irriterer mig, når folk tror, at Gellerup kun er masser af kriminalitet. Det er slet ikke det, jeg ser. Politiets statistikker viser, at det ikke passer. Kom herud i stedet og se, hvad der foregår, inviterer han.

Smag á la Gellerup
Smag à la Gellerup er et madkooporativ baseret på de mange madkulturer, der eksisterer i Gellerup.Missionen med Smag á la Gellerup er gennem maden at nedbryde fordomme og fortælle en positiv historie om det udskældte boligområde.

Smag á la Gellerup bygger på en håndfuld ambassadører med rødder i forskellige madkulturer. Ambassadørerne er ikke nødvendigvis professionelle i madbranchen.

Smag á la Gellerup står bag Mad-Mandag, hvor madvogne hver mandag fra klokken 16-19 sælger gademad ved E&P Huset.

Derudover kører madvognene ud til arrangementer i Aarhus-området. Foodtrucken er blandt andet at finde ved Bakken Bears hjemmekampe.

I foråret vil vognene også være at finde ved Ungdomskulturhusets festival, Spot Festival, Aarhus Volume og Aarhus Architecture Festival.

Ind i varmen

Maden fra cykel- og varevogn kan enten tages med hjem eller nydes inde i varmen i E&P Huset. Informationscentret har nemlig flyttet sin sene åbningstid fra torsdag til mandag, efter Mad Mandag er kommet til.

- Ligesom andre offentlige kontorer var der længe åbent om torsdagen, men vi har slået de to ting sammen, så dem der køber mad kan sidde inde i varmen og samtidig blive klogere på, hvad der sker i området. På den måde opstår der også møder mellem folk udefra og folk fra byedelen, fortæller Alexander Muchenberger.

Når vejret bliver mildere, bliver der mulighed for at sidde ude. Samtidig vil der blive lejlighed til at snuse lidt til den bypark, der anlægges tværs gennem Gellerup, og som der netop er taget de indlende spadestik til.

- Vi får lavet en mock-up af parken heroppe, så der bliver en lille oase, hvor man kan få fornemmelsen af byparken, fortæller Alexander Muchenberger.

Det kan sikkert trække lidt flere kunder til, end de 50-60 stykker, der vover sig ud på en vinterkold mandag.

- Det er en lidt hård tid, vi er startet i, erkender Alexander Muchenberger.

- Men det er fint, at vi har lidt tid til at øve os og lige så stille få bygget en rutine op.

Trofaste kunder har madvognene imidlertid allerede. Mette Kastberg Lillemose er flere gange cyklet fra centrum for at hente gademad ved Karen Blixens Boulevard. I dag har hun dog fået et lift af sin veninde, Tine Arhøj.

- Det er et fedt initiativ, og maden er virkelig lækker, fortæller pigerne, mens de venter på Sukaar og Sambusa.

- Gellerup er et unikt sted, og hvis man ligesom jeg kan lide at rejse, er det lækkert at komme herud og få noget spændende mad, siger Mette Kastberg Lillemose.

De sender stor ros efter de video-opskrifter, man kan finde på Smag á la Gellerups Facebookside af samme navn. En side, der i skrivende stund har flere end 10.000 følgere.

- Hvis du ikke har prøvet den tyrkiske bulgursalat, så prøv det!, opfordrer de.

Projektet Smag ala Gellerup har succes med deres
Den ene af mandagens menuer er "Ejji" - en arabisk omelet, der er bagt og ikke stegt - serveret med en kartoffelsalat. Foto: Flemming Krogh