Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Byens svageste ældre skal spise flere kalorier

Kronjyllands Madservice leverer hver dag mad til 950 ældre borgere i Randers. Her holder de åbent hus.
Foto: Annelene Petersen

Byens svageste ældre skal spise flere kalorier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommune vil bruge 9,4 mio. kroner om året på at højne madglæden på byens plejehjem. Selve måltiderne bliver ikke bedre, men personalet skal lære at få de ældre til at spise mere.

Mange beboere på plejehjem får ikke kalorier nok.

Men det vil Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune nu ændre ved at bruge 9,4 mio. kroner om året på at højne madglæden hos byens svageste ældre.

»Der ligger en stor udfordring i at få syge og svage til at spise det, som de har brug for. Enhver, der har været syg, kender til, at appetitten kan være svingende. Og mange demente ved slet ikke, hvad de skal stille op med den mad, de får ind i munden. Så det kræver ofte mere end bare at stille mad på bordet for at få beboere i plejeboligenhederne til at spise,« siger sundheds- og omsorgsrådmand Dorthe Laustsen (SF). I 2009 gik hun til byrådet for at få vedtaget en indstilling, der skulle skaffe flere midler til ernæringsområdet.

»Det lykkedes ikke at få byrådet med på ideen dengang, men nu har vi fundet de knap 10 mio. kroner i vores egen forvaltning. De stammer blandt andet fra et fald i sygefraværet og mindre administration,« siger hun.

Men noget undrer 76-årige Else Schaarup, som bor på Lokalcenteret Sønderskovhus i Lystrup.

Hun er træt af, at beboerne siden marts ikke længere har fået frisk mad fra lokalcenterets café, men opvarmet ­kølemad fra et produktionskøkken i Trige. Og hun forstår ikke, hvordan det hænger sammen med, at kommunen nu vil bruge knap 10 mio. kr. på at højne madglæden.

»Tidligere lavede de mad til os her på Sønderskovhus, og den var varm, frisk og nylavet. Nu får vi leveret kølemad et par gange om ugen, som bliver genopvarmet. Det synes jeg ikke, de kan være bekendt,« siger hun.

»Meget af det smager udemærket, men kartofler smager altså anderledes, når de skal koges op igen. Og når en flæskesteg varmes anden gang, bliver den tør og kedelig.«

Men Else Schaarup slipper ikke for opvarmet aftensmad leveret fra store produktionskøkkener. De 9,4 mio. kroner skal nemlig ikke bruges på mere plejepersonale eller bedre hovedmåltider.

Cirka en tredjedel af de 9,4 mio. går til at tilknytte seks nye diætister til plejeboligerne, så antallet stiger til i alt ni.

Diætisterne skal vejlede plejepersonalet i at servere lækre mellemmåltider og på den måde få de ældre til at spise mere.