Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Galleri: Få et smugkig ind i det nye Rømerhus

En stribe glas adskiller det nye indslag på bygningen fra det gamle. Her er vi på fjerde sal, hvor E+N Arkitektur holder til. Klik på billedet for at se hele galleriet fra Rømerhus. Foto: Flemming Krogh

Galleri: Få et smugkig ind i det nye Rømerhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kom med ind bag plankeværket og se det restaurerede byggeri tage form. Det åbner i maj med et stort modehus, der får indgang fra både Clemens Bro og Skt. Clemens Stræde. Ombygningen er udført bedst og ikke billigst muligt.

Rømerhus
  • Opført i 1895. Opkaldt efter den århusianske astronom, Ole Rømer.
  • Vil i maj 2017 igen se ud som i 1895. Man vil derefter kunne gå skråt igennem bygningen fra Clemens Bro.
  • I stueetagen og på første sal vil Bestseller sælge flere af sine tøjmærker. Der bliver åbent mellem de to etager med en rulletrappe og en trappe imellem.
  • De 1500 kvadratmeter butik vil fremstå som en slags stormagasin.
  • Baggården inddrages og bliver til restauration og butikslokale.
  • To høje søjler skal bære de nye kvadratmeter inde midt i huset. De vil stå frit og være synlige i Bestsellers butik, hvor der i midten bliver åbent op til tredje sals højde. På tredje sal bliver der tagterrasse på det areal, hvor der i dag er gård.
  • Der skal fortsat være kontorer på anden, tredje og fjerde sal.
  • Arkitekterne bag renoveringen, E+N, holder til på fjerde sal.

Når Rømerhus slår dørene op i maj, bliver det til et hus, der udvendigt er ført tilbage til den oprindelige arkitektur tegnet i 1895. Indeni er det til gengæld helt nyt. Man fandt i nedbrydningen ikke bevaringsværdige arkitektoniske indslag, som arkitekten bag ellers er kendt for i nogle af sine mange andre Aarhus-bygninger. Han hedder Sophus Frederik Kühnel.

- Man kan sige, der var en meget enkel indretning, som ikke kaldte på bevaring, siger arkitekt Finn Larsen, der står for det omfattende projekt.

Han og tegnestuen E+N Arkitektur bor i bygningen og har gjort det hele vejen igennem processen. Tegnestuen har forberedt ombygningen grundigt og studeret gamle tegninger og fotos nøje for at kunne udføre opgaven bedst muligt.

- Vi har valgt de bedste og ikke de billigste løsninger. Det har været indstillingen fra Bestsellers og Anders Holch Povlsens side, forklarer Finn Larsen og Bo Refsgaard, der er Bestsellers mand på byggeriet.

- Vi bor alle sammen i Aarhus og vil gerne være stolte af resultatet. Det er en passion for os, uddyber Bo Refsgaard.

Nyt koncept: Den gentænkte murmestervilla

Vinduerne åbner selv

Vinduerne er ført tilbage til de oprindelige mål og monteret af de hollændere, der har produceret dem - blandt andet af italienske materialer.

- De åbner automatisk, når CO2 niveauet i rummene bliver for højt, forklarer Finn Larsen.

Der er ingen synlige elinstallationer i lokalerne, der på tredje sal skal genhuse et computerfirma, Bytelab. Kun en enkelt stikdåse ses nederst på en væg i hvert rum.

- Det er et krav fra rengøringsselskaberne, at der skal være et synligt stik til støvsugerne, svarer Finn Larsen på spørgsmålet om, hvorfor det er der. De øvrige installationer ligger under gulvet, der er hævet 20 centimeter i de høje rum med store vinduespartier og lave karme.

- Man ser meget nemt ned, når man ser ud af de lavt placerede vinduer, bemærker Finn Larsen.

Der er da også masser at se på: Domkirken i sin fulde størrelse, havnen, byens tage og gadelivet på Strøget, i Skt. Clemens Stræde og på Bispetorv blandt andet.

Inde midt i huset er der en dejlig terrasse af hårdt træ. Det er lagt på bedste skibsdæk-manér med gode håndværkertraditioner, der kan tage højde for gamle skæve husmure. Oprindeligt var der en gård midt i bygningen, men den er nu inddraget på de nederste etager og genopstår så på tredje sal som en lysgård og hænge ud sted med læ fra tredje og fjerde sal.

De nederste etager er ikke færdige, men en sekskantet trappe, der fører op igennem bygningen til kontorerne har taget sin form. Man går ind ad døren fra strøg-siden i nummer 8 for at komme op på etagerne over butikken. Den vil i det midterste areal være åben op til tredje sal og ellers op til anden sal. Et par store søjler skal bære tagetagen på tredje og vil præge butiksrummet.

(Artiklen fortsætter under før- og nu-billedet)

Med respekt for historien

Da Stiften var på besøg bar bygningsarbejderne dele af en trappe ind, som Finn Larsen ikke ville afsløre mere om, før den er klar. Han glæder sig til at vise de nederste etager frem, når alt er på plads i maj.

- Vi har bestræbt os på at gøre huset gennemført hele vejen rundt. Det var ikke tilfældet før, hvor man sluttede facaden ind i den smøge, der er mellem Rømerhus og naboen, siger Finn Larsen.

Passagen bliver nu helstøbt, med lyse farver, en bredere trappe og en god belysning, så man kan se en sammenhæng mellem åen og Skt. Clemens Stræde.

- Det er typisk for Aarhus med sådan en smøge og et kig igennem. Det er meningen, at man skal få lyst til at gå igennem, forklarer Finn Larsen, der af samme grund har fjernet alle skraldespandene og andre ildelugtende eller skæmmende detaljer.

Restauranten Rømerhus i bunden af bygningen har fået biokværne og tanke, som kan tømmes med en slange. Spisestedet er ligesom tegnestuen på fjerde sal helt færdig og taget i brug.

E+N Arkitektur er indrettet med alle moderne bekvemmeligheder som for eksempel skjulte elinstallationer. Men rummene fortæller samtidig husets 122 år gamle historie gennem detaljer. For eksempel en meget smal trappe op i husets tårn, der har runde vinduer og naturligvis en fantastisk udsigt over byen.

Der er åbent op til loftkonstruktionen, som blandt andet består af rustent stål. Det er båret af bjælker, som har en træ-agtig form.

- Det må gerne være råt og pakhus-agtigt, mener Finn Larsen.

Tegnestuens ydervægge består stort set af glas. Både dem, der vender ind mod terrassen på 3. sal, og dem der vender ud mod byen. Nederst er der et bånd af glas og øverst er de sprossede vinduer i gammel stil.

- Når man ser bygningen udefra adskiller båndet af glas det nye og det gamle. Det er en typisk Exner-løsning, som man også ser på Koldinghus. Man må ikke ødelægge det oprindelige og den historiske fortælling, forklarer Finn Larsen, der som ung arkitekt blev ansat af Exner-parret og var med til at restaurere Koldinghus.

Denne gang har han og tegnestuen arbejdet sig tilbage til Sophus Frederik Kühnels oprindelige Rømerhus. Den århusianske arkitekt har også tegnet Mejlborg, Svalegangen og Handelsbankens Hus på Lille Torv, der i dag bebos af H&M.