Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


"Syltede kønsorganer smager rigtig godt"

- Savtang er min yndlingstang. Den har en lækker nøddeagtig smag. Men brug kun spidserne, det andet er for sejt og trævlet, fortalte Anita Dietz. Foto: Axel Schütt

"Syltede kønsorganer smager rigtig godt"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tang er andet og mere end en klistret gene for badegæsterne. Lige nu er det sæson for at høste tang, derfor var omkring 75 mennesker mødt op for at høre Anita Dietz fortælle om brug af tang i mad.

Vild Smag
Smag på Aarhus stod bag festivalen Vild Smag 28.-30. april. Se Smag på Aarhus' kommende arrangementer på hjemmesiden www.smagpaaaarhus.

Ideen med festivalen er at sætte fokus på vilde råvarer i naturen.

I Jyske Lov fra 1241 står der, at du i naturen må plukke og samle den mængde, du kan have i din hat. Det samme princip gælder i dag. Du må samle til eget forbrug på offentlige arealer, og har du ikke en hat, er det ok at bruge en lille pose.

AARHUS: Det er ikke kun køkkenhavens vækster, som er spiselige. Faktisk bugner naturen af smagsoplevelser, hvis man bare ved, hvor man skal lede efter dem.

Smag på Aarhus inviterede i weekenden til festivalen Vild Smag for at sætte vilde råvarer på dagsordenen og samtidig inspirere til at lokke os ud i naturen. Deltagerne kunne blandt andet tage på sanketur efter urter ved Moesgaard, sætte gang i egen svampeproduktion eller gå på jagt efter ramsløg.

Søndag formiddag viste Anita Dietz, hvordan vi kan gøre brug af havets spisekammer. Omkring 75 mennesker var mødt op på stranden Åkrogs Strandvej for at blive klogere på vandets grønne vækster.

Nogle kom i waders for selv at kunne høste tang, mens andre nøjedes med at høre gode råd fra vandkanten.

- Nu og den næste måned er det godt at høste tang. Så snart vi kommer op på høje sommertemperaturer, er det 'no go' at hente tang, fortalte Anita Dietz, der er kok og kostvejleder. Hun har beskæftiget sig med tang de seneste syv år og er en af de få, som er godkendt af Fødevarestyrelsen til at høste og sælge dansk tang til madlavning.

- Den er sindssygt lækker, lød det begejstret fra Anita Dietz, der viste dagens første høst, en klase savtang, frem.

- Det er min yndlingstang. Når den er frisk, har den en dejlig nøddeagtig smag. Mit fokus og store interesse i arbejdet med tangen er smagen, fortalte Anita Dietz, der rådede deltagerne til at tørre tangen, frem for at fryse den, da det bevarer smagen bedst muligt.

Blæretangen, en meget normal gæst i danske farvande, gør sig også godt på spisebordet, fortalte tangeksperten:

- Den har ikke blærer lige nu, de kommer senere. Tangen er lige nu i formering, så de blærer, vi ser ude i spidsen, er kønsorganer, og de smager rigtig godt både rå og syltede.

Første by i verden: I Aarhus får dyr rettigheder

Lyst til fordybelse

Lone Bang fra Malling var en af de mange, som var mødt op for at få mere viden om brugen af tang i mad.

- Jeg tænker på tang som en ny grøntsag, og så er der jo en masse mineraler i. Det, at man også kan sylte tang, lyder rigtig spændende. Jeg glæder mig til at høre mere om f.eks. sukkertang, som jeg ikke rigtig kender, sagde hun og bød på et stykke blæretang.

En overraskende sprød konsistens at sætte tænderne i med en fin, saltet smag, som klart kan anbefales.

Lone Bang var begejstret for Smag på Aarhus' initiativ:

- Det er superspændende og relevant. Når man bor her i Aarhus, er det jo noget, vi har lige uden for vores dør. Det har jeg godt været klar over tidligere, men hele den tilgang til naturen er blomstret op, og derfor har jeg fået lyst til at fordybe mig mere i det.

Mere tang

Smag på Aarhus laver ture ud i naturen cirka en gang om måneden i samarbejde med Naturhistorisk Museum, hvor der bliver fundet råvarer i det fri og lavet mad over bål.

- Vores ture er altid lige så velbesøgte som arrangementet i dag, så interessen for det er helt klart stor i Aarhus, fortalte Lisbeth Jensen, projektmedarbejder ved Smag på Aarhus.

Vil du vide mere om tang i madlavningen, er muligheden der igen 17. maj kl. 19.30-20.30, hvor Smag på Aarhus har et gratis arrangement ved Ballehage Strand.