Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


By-restauranter har succes på landet


By-restauranter har succes på landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

30 kilometer syd for Aarhus har Aarhus-restauranterne Hærværk og Domestic for tredje år i træk etableret en sommerrestaurant lige midt på jorden, hvor de fleste råvarer stammer fra.

AARHUS/ODDER: Det er idyl med idyl på. Solen skinner om kap med de hvide havemøbler på den sommergrønne plæne, og der dufter af nytændt grill. Der er kæmpe køkkenhave, der er traktor og lade, og der er pipfløjt og landlig stilhed, så langt øret rækker.

Vi er ved Amstrup syd for Odder på Brandbygegaard, der tilhører parret Lone Vitus og Søren Kvist - også kendt som Lone "Landmand" og Søren "Sørøver". De to har boet på gården i flere år, hvor de blandt meget andet driver et vineri, dyrker æbler og afholder markeder - alt sammen med en grundidé om økologi og bæredygtighed ned i mindste detalje.

Mod nord midt på Frederiks Allé i Aarhus ligger restauranten Hærværk. En restaurant med en "Bib Gourmand" i Michelin Guiden, med Det Økologiske Spisemærke i guld og med klare holdninger til netop økologi og bæredygtighed. For tre år siden var folkene bag restauranten på besøg i det sydlige på Brandbygegaard i jagten på nye, lokale leverandører, og det besøg udviklede sig til en hel dele mere end blot grøntsager og vin.

- Det blev hurtigt til et venskab og en idé om at flytte restauranten herud om sommeren, fortæller medejer af Hærværk, Rune Lund Sørensen.

Stjerneregn til Domestic
Det er moderne streetfood, der afspejler, at vi er på en gård og på landet.
Rune Lund Sørensen

Michelin er ikke med

I år er det tredje gang, Hærværk har sommerrestaurant på Brandbygegaard, og de sidste to år har også Aarhus- og Michelin-restauranten Domestic været med. Og på tre år er den fælles sommerrestaurant blevet et populært udflugtsmål - fra 25 gæster om aftenen i 2015 til nu 60, når der er fuldt hus.

- Folk skal ikke forvente hverken Bib Gourmand eller Michelin-mad herude. Det er noget helt andet - bare god mad i uformelle og hyggelige omgivelser. Det er moderne streetfood, der afspejler, at vi er på en gård og på landet, forklarer Rune Lund Sørensen.

Sammen med en af medejerne og kokkene fra Domestic, Morten Rasted, er han i dag, inden der åbnes for frokost, i gang med at plukke syre, der vokser vildt op ad stokkene i vinmarken.

- De andre år har vi brugt flere leverandører, men Søren og Lone har sået en masse til os, så vi nu bruger mere og mere herude fra, siger Morten Rasted.

- Egentlig er vi her for vores egen skyld, fordi vi gerne vil ud af byen engang imellem og lave noget andet, så det hele ikke bliver for trivielt, og for at vores personale kan få fingrene helt ned i jorden og forstå, hvor meget arbejde der er i for eksempel at dyrke et spidskål. Men vi vil også gerne italesætte, at det kan lade sig gøre at behandle Jorden ordentligt, når man driver en restaurant. Samtidig betyder det en masse at samarbejde, så vi kan give hinanden noget inspiration, siger Rune Lund Sørensen.

Rune Lund Sørensen, medindehaver af Hærværk, plukker syre ved foden af vinstokkene på Brandbygegaard. Foto: Kim Haugaard
Rune Lund Sørensen, medindehaver af Hærværk, plukker syre ved foden af vinstokkene på Brandbygegaard. Foto: Kim Haugaard

Et fælles værdigrundlag

Der flyver en svale ind i laden og op i dens rede oppe under taget i den ene ende af laden, mens forskellige traktorer og landbrugsredskaber står parkeret i den anden. I midten står en række borde lavet af store kabelruller vendt på siden og med halmballer rundt om som siddepladser. Det er selve restauranten, hvis det ikke lige er vejr til at sidde ude på plænen i de hvide møbler, hvor det midlertidige køkken med grill er sat op. Dermed er det trods alt et pænt stykke af det ellers store Brandbygegaard, der er afsat til sommerrestauranten.

- Vi er med på den - for det første fordi det er super sjovt og spændende, og for det andet fordi vi har glæde af den markedsføring, vores produkter får ved at blive serveret til deres gode mad. Vi har tidligere selv haft café her, men har simpelthen ikke tid til det længere, og så er det jo perfekt, at de er her, da vi deler de samme værdier med hensyn til blandt andet bæredygtighed og økologi, fortæller Søren Kvist.

Domestic og Hærværk serverer i laden og på plænen udelukkende drikkevarer fra Brandbygegaard og betaler kun for de produkter, de sælger.

- Det hele holdes enkelt. Vi har for eksempel fyldt en trailer med forskellige ting fra begge restauranter og kørt herned, og vi har splejset til en grill, en ovn og en opvaskemaskine, der står her fast. Vi skiftes så til den regnskabsmæssige del, og til sidst evaluerer vi det hele, så vi kan gøre klar til næste år, siger Morten Rasted.

Om sommerrestauranten kan og skal vokse sig større, har de to restauranter ikke afgjort endnu, men foreløbig holdes der fast i maksimumantallet på 60 spisende på en aften

- Vi er og skal være et sted i udvikling, men det vigtigste er, at vi bliver ved at synes, det er sjovt, at holde det afslappet og ganske uformelt, lyder det fra Rune Lund Sørensen.

Serveringen på Alrøvej 77 fortsætter til og med 30. juli. Se mere på Facebook-siden "Sommer på landet med Restaurant Domestic og Hærværk".