Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Lej en kok: Slut med at glemme brødet i ovnen

Christoffer Tellefsen (t.v.), Jacob Bülov Espensen og Nicolai Aarkrog er de tre iværksættere bag Neat Meal. Foto: Jens Thaysen

Lej en kok: Slut med at glemme brødet i ovnen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre århusianske iværksættere har startet firmaet Neat Meal, hvor private i hele landet kan hyre vaskeægte kokke til at stå for gæstemaden. I eget køkken vel at mærke.

- Man inviterer venner til middag og bruger timer på at finde de rigtige opskrifter. På dagen skal hele hytten gøres ren, der skal købes ind og maden skal laves. Man skal selv soigneres, det pæne tøj skal findes frem, og det har manden måske ikke lige fået gjort, og så bliver konen sur. Så skændes man, og når gæsterne kommer, tager manden imod som den gode vært, mens konen står i køkkenet. Brødet til forretterne glemmes i ovnen, man brænder sig på vandet fra kartoflerne og spilder på kjolen, og sådan bliver det ved. Stress, stress, stress.

Det værst tænkelige scenarie ved en hjemmemiddag skitseres af den 30-årige århusianske kok, Jacob Bülov Espensen, som netop har startet egen virksomhed. Med sig har han to andre Aarhus-drenge, 25-årige Nicolai Aarkrog og 26-årige Christoffer Tellefsen, og de tre har med firmaet en plan om at afhjælpe den mulige stress i private hjem, når der ventes gæster.

- Som en af de store danskere - det må du godt citere mig for - Bubber, engang har sagt: En vært er ikke 100 procent vært, når halvdelen foregår i køkkenet, lyder det fra Jacob Bülov Espensen.

Investor sætter blus på århusiansk private dining-firma

En formidlingsportal

Neat Meal hedder firmaet, som er en slags blanding af Just Eat og Airbnb. Et digitalt fællesskab, hvor hver kok eller restaurant har egen profil og egne tilbud, og hvor private brugere kan søge efter kokke, der passer geografisk, økonomisk og smagsmæssigt til netop deres behov.

Og det grundlæggende koncept er at lade en rigtig kok overtage de kulinariske opgaver, når man inviterer gæster til spisning i privaten.

- Kokkene sørger for service, for at tilberede maden og måske en lille røverhistorie undervejs. Og de rydder endda selv op, inden de går. Det eneste, folk selv skal have, er et komfur og en ovn samt køl og frys, forklarer Christoffer Tellefsen.

Kompagnonen Jacob Bülov Espensen driver i forvejen et lignende firma, Entré Dining, hvor han i private hjem tilbyder en eksklusiv aften på "restaurant".

- Neat Meal er en videreudvikling, hvor der er flere niveauer, flere kokke og mere mad at vælge imellem. Der er kæmpe efterspørgsel på private dining - det ved jeg, fordi jeg har sagt nej til præcis 17.633 kuverter undervejs. Med Neat Meal er der flere muligheder, fordi vi blot er formidlerne, men uanset pris stiller vi alligevel krav til kvaliteten, og derfor skal alle kokkene godkendes af os, forklarer han.

- Og vi vil gerne have så mange typer som muligt. Lige nu har vi omkring 20 kokke men er i dialog med flere end 100. Og vi tager et par stykker ind hver uge.

I Østjylland er det for eksempel muligt at bestille Michelin-kokken René Mammen fra Restaurant Substans med priser fra omkring 800 kroner til 1.400 kroner kuverten.

For 450 kroner per person kan man booke Mads Frank Andersen, bedre kendt som 'Slagteren fra Hammel' i TV3-programmet Masterchef. Og i den billigste ende kan man hyre en kok fra restauranten Slap Af til cirka 300 kroner per kuvert.

- Der er stor forskel på, hvem der efterspørger en kok. Det er lige fra polterabender og herreaftener til 50 års eller 22 års fødselsdage, fortæller Christoffer Tellefsen.

Som en af de store danskere, Bubber, engang har sagt: En vært er ikke 100 procent vært, når halvdelen foregår i køkkenet.
Jacob Bülov Espensen

Skat, skat ikke?

Når nu tendensen er, at kokke begynder at arbejde i private hjem, må et af de gode spørgsmål være, om det så ikke rammer en i forvejen udfordret restaurationsbranche.

- Nej, for om folk selv står i køkkenet eller hyrer en kok til det har ingen indflydelse på restauranterne. Det er jo folk, der i forvejen inviterer gæster hjem. Vi ønsker på ingen måde at tage kunder fra restauranterne. Tværtimod kan kokkene og restauranterne skabe lidt ekstra økonomi og et navn i en branche, der har uhørt lave lønninger, mener Jacob Bülov Espensen.

- Er I ikke bange for at løbe ind i nogle af de samme problemer som Airbnb og Uber i Danmark med hensyntil for eksempel at opgive alle indtægter til Skat?

- Nej. Vi vejleder kokkene i at indberette og sætter dem ind i alle forholdene omkring skat. Og desuden indberetter vi selv, hvem der får betaling, svarer Nicolai Aarkrog.

Neat Meal
Bag Neat Meal står:

Jacob Bülov Espensen, 30 år: Uddannet kok, i lære på Frederikshoj og Restaurant Koch, hvor han også tidligere har været souschef. Medstifter af Entré Dining.

Christopher Tellefsen, 27 år: Har tidligere drevet netværket Godtfolket og arbejdet i flere år som salgschef.

Nicolai Aarkrog, 25 år: Bachelor i marketing and management communication. Medstifter af Smag Aarhus.

Højt ambitionsniveau

Neat Meal er blot få måneder gammelt, og de tre venner og forretningspartnere vil bruge det næste års tid på at udvide og slå navnet fast i Danmark.

- Derefter kommer turen til udlandet, for meningen er, at det skal være rigtig stort det her. Ligesom Airbnb. Vi skal bare have kureret eventuelle børnesygdomme, inden turen går over grænserne, konstaterer Jacob Bülov Espensen.

De tre kompagnoner har modtaget en halv million kroner fra Future Food Innovation, og desuden afsløres snart en investor, som ikke blot skyder penge i foretagendet, men også både erfaring og viden, oplyser de.