Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Danske svin skal have gourmet-mad

Rasmus Lond kan ikke lade være med at få idéer. En af dem handler om svin, transport, mesterkokke og danske arbejdspladser. Foto Martin Longhi

Danske svin skal have gourmet-mad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sådan skaber man arbejdspladser i Danmark, skåner miljøet og får tilfredse grise

Rasmus Lond kan ikke lade være med at få idéer. De kommer næsten af sig selv - og nogen af dem er så gode, at de næsten er for oplagte til, at ingen har tænkt dem før.

Én af de idéer kom da Rasmus var inviteret med til Forskningsministerens tænketank.

»Der under mødet blev det klart for mig, at den rigtige gode idé - den som ændrer noget - skal komme fordi man virkelig undres over noget, som er for dumt eller ikke er i orden. Og sådan en ting havde jeg lige på tungen,« husker Rasmus Lond.

Der var nemlig - mindst - én ting, Rasmus ikke kunne forstå.

»Vi er fem gange så mange svin som mennesker i Danmark. Og grisenes mad henter vi som soya-biomasse i Sydamerika. Det kunne jeg slet ikke få til at hænge sammen. At vi ikke havde mad til grisene i Danmark, men skulle bruge masser af CO2 på at sejle det jorden rundt. Det gav ikke rigtig mening,« siger Rasmus Lond.

Rasmus gav sig til at tænke på, hvad vi kan i Danmark.

»Vi kan lave ny nordisk mad, hvor vi bruger ingredienser fra lokalområdet. Hvorfor ikke gøre det samme med svinenes mad. Jeg tog derfor kontakt til mennesker, som ville kunne hjælpe mig med at realisere idéen,« fortæller Rasmus.

Men folk siger ikke ja til hvad som helst.

»Når man skal have effektueret sådan en idé, skal man have en række såkaldte win-win-kæder. Det vil sige, at interessenterne i projektet skal kunne tjene på det allesammen. Eller er der et led i kæden, der hopper fra - og så er idéen død,« forklarer den idérige konsulent fra Gylling.

Rasmus begyndte derfor at kontakte de folk, han kendte i lokalområdet - som ville kunne hjælpe med at virkeliggøre idéen og som kunne tjene på den.

Han fandt hurtigt frem til nogle bønder med store svinebedrifter, der ville låne svin ud til forsøget. En tangbonde ved Odderkysten ville også lege med.

»Tang er utrolig rig på proteiner. Derfor burde det egne sig perfekt til svinefoder. Men svin er jo nogle følsomme størrelser, der er både kræsne og stædige. Derfor skulle vi have nogen til at tilberede maden, så den kom til at passe grisene. Og hvem ved, hvordan man får en råvare til at smage? Det gør en skidegod kok,« griner Rasmus, der »naturligvis« har taget kontakt til restauranten »Svineriet«.

Faktisk er der allerede danske forskere i gang med at finde ud af, hvordan man kan lave svinefoder af danske råvarer.

»Men forskerne ved ikke noget om, hvad en gris kan lide. De ved noget om, hvilket indhold der skal være i svinefoder, men ikke hvordan det smager og skal smage. Derfor vil vi lave test på grise, hvor jeg gerne vil have »Svineriets« kokke skal lave maden som svinene smager. Så kan vi sende resultatet til forskerne. Tænk på alle de arbejdspladser det vil give i Danmark, hvis vi skal til at lave mad til millioner af grise med danske råvarer,« funderer Lond.