Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Illums Bolighus var ved at synke i jorden

Illums Bolighus ligger på hjørnet af Badstuegade.

Illums Bolighus var ved at synke i jorden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I 2016 fik Aarhus et nyt bolighus på Lille Torv. Det var en lang og sej proces at skabe det smukke hvide stormagasin. For et år siden sank bygningen så meget, at ejeren frygtede for dets eksistens. De gamle tegninger havde snydt.

- Sidste år ved denne tid var vi godt nok frustrerede, siger byggematador Niels Albertsen med at smil.

- Jeg løb rundt på byggepladsen omkring Illums Bolighus og forsøgte at holde sammen på det. Huset sank ned i undergrunden og begyndte at slå revner, fortæller han.

- Det stod og rystede. Der var simpelthen ikke fundament, hvor vi troede, fortsætter han.

- Jeg var der 22., 23. og 24. december sammen med nogle ingeniører, for at se om vi kunne stoppe det, vi svejsede midlertidig afstivning op.

Ingeniør Jørn Lyager Poulsen fra Luplau og Poulsen Arkitekter er Niels Albertsens faste makker på hans mange byggeprojekter i Aarhus. Han forklarer, at de gamle tegninger fra diverse ombygninger viste sig ikke at holde.

- Der var tegnet fundament, som simpelthen ikke fandtes. Men vi fik huset til at stå godt igen. Det tog tre måneder. Vi lavede det, man kalder pressede pæle, som huset nu står på, forklarer Niels Albertsen.

Det gamle palæ er nu blevet så solidt, at det kan holde til de store, tonstunge rulletrapper, de fører kunderne op gennem husets fem etager. Det har krævet ekstra forstærkning af etageadskillelserne.

Indvielse af Illums Bolighus på Lille Torv
Indvielse af Illums Bolighus på Lille Torv
Nyt liv på den gamle havn: Stor fiskerestaurant på vej

Det er ikke kun rekonstruktionen af selve huset, der har været et omfattende. Også tilbygningen i gården og det indvendige arbejde i det delvist fredede hus har været meget stort.

- Vi har bestræbt os på at skabe en interessant tilbygning og ombygning, der holder både i nutiden og fremtiden. Jeg synes, det er lykkedes. Det er vi stolte af, fastslår Jørn Lyager Poulsen.

Tegnestuen lavede de første skitser for fire år siden. Da var planen, at bygge en stor butik på de nederste etager og to boliger på de to øverste. Senere blev det ændret, da Illums Bolighus ønskede et bruge alle 3400 kvadratmeter. Projektet blev godkendt af byrådet i 2013, og så kunne ombygningen gå i gang.

- Det har været en spændende proces. Vi var spændte på, hvad der gemte sig i nedhængte lofter og bag gipsvægge i huset, der er blevet bygget om gennem generationer, siger Jørn Lyager Poulsen.

- Det har været en arkitektonisk udfordring at restaurere og tilbygge til det 200 gamle byggeri og opfylde myndighedernes krav samtidig med at historien og husets kvaliteter er respekteret, fortsætter han.

Der var lagt mange lag maling og tapet på væggene gennem årene. Det blev fjernet, og der blev trukket nye ledninger og nye rør. Det var et stort arbejde i sig selv, ikke mindst fordi det hele skulle skjules i etageadskillelserne, så det ikke kunne skæmme den smukke gamle arkitektur. Myndighedernes godkendelse af køleranlæg, varmesystemet og udluftningen var lige så krævende som det fysiske arbejde.

- Vi ville gerne skjule sprinkleranlæggene og gravede os stædigt frem til folkene bag Amalienborg, der har skjulte anlæg. Endelig lykkedes det os at finde en godkendt metode, siger Niels Albertsen.

Bygherrene var i stand til at redde en stump stuk fra hver etage. De er forskellige. De havde dog det til fælles, at der var 28 lag maling på. Da det blev fjernet, kom blandt andet smukke roser frem. Det var muligt at lave en gipskopi i Polen, hvor de er eksperter i stuk. Så nu har huset fået en ny præcis mangen til den oprindelige.

Overalt i det gamle hus er farvesætningen, konstruktionerne og materialevalget udført i overensstemmelse med husets oprindelse og historie. Jørn Lyager Poulsen har stået for den del og har sidst i fasen haft Illums Bolighus med på råd, da det stod klart, at de gerne ville leje hele huset.

I disse dage eftermonteres greb, som Jørn Poulsen har designet.

Niels Albertsen har dog valgt selv at stå for belysningen i byggeriet.

- Jeg har købt Louis Poulsen-lamper til hele huset. Alt fra kogler til lysekronerne. Simpelthen fordi de passer så fint ind og har samme gode kvalitet som resten af byggeriet, siger han.

De to mænd peger på den fredede trappe i huset som et af de mange spændende steder. Træpanelerne er skinnende hvide og væggene dybmatte kongeblå, så den bliver helt royal. I foråret vil bolighuset samle gamle, historiske fotos, der skal hænge langs trappen og tegne en tidslinje fra dengang huset var en ny købmandsgård og byens mest mondæne bygning. Af samme grund boede kongefamilien der, når de var i byen.

JFMNORMAL - Julebelysning i Aarhus by
JFMNORMAL - Julebelysning i Aarhus by

Niels Albertsen og Jørgen Luplau får i dag mange positive tilkendegivelser fra alle mulige, der synes, at Illums Bolighus er utrolig vellykket.

- Er det ikke sjovt? Huset har jo ligget der hele tiden, men nu kan man se det for alvor. Den forvandling kan man foretage mange andre steder i denne by, mener arkitekten.

- Det kunne være fantastisk, hvis flere begyndte at tænke på byens smukke huses oprindelige udseende og sætte i stand efter det. Nutidige ombygninger, men de kan sagtens kombineres med respekt for det gamle, mener Jørn Lyager Poulsen.

Han og Niels Albertsen har oplevet samarbejdet med Aarhus Kommune som utroligt godt.

- Ind imellem rykkede de hurtigere, end min hest kan løbe, smiler Niels Albertsen.

På spørgsmålet om det ikke er en frygtelig dyr affære at restaurere det gamle palæ så kompromisløst, svarer Niels Albertsen:

- Jeg har gjort det her med hjertet. Huset får en meget lang levetid, og over den skal det nok gå. Jeg har trods alt været fornuftig og været på pladsen hver dag, så jeg kunne holde hånd i hanke med økonomien. Jeg snakker selv med håndværkerne og får det rigtige resultat, uden det bliver unødigt dyrt.

Indvielse af Illums Bolighus på Lille Torv
Indvielse af Illums Bolighus på Lille Torv