Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Låsby Kro: Fra storhed til fald

En ny mand har overtaget styringen, så en genrejsning og modernisering er godt på vej. Tryk på billedet for at se flere billeder. Fotos: Jens Thaysen

Låsby Kro: Fra storhed til fald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennem årtier var Låsby Kro et ekstremt populært udflugtsmål for spisning og for overnatning og ikke mindst for de berygtede baller med op mod 700 gæster. To konkurser har dog i nyere tid tvunget kroen i knæ, men efter en tvangsauktion i 2016 overtog en ny mand styringen, og en genrejsning og modernisering er godt på vej.

Låsby Kro
1734: Christian Gylling får tildelt Kongelig Priviligeret Bevilling til krodrift.

1834: Gårdejer Rasmus Sørensen overtager bevillingen til at drive værtshus og kroophold for rejsende.

1863: Datteren Marianne og hendes mand Søren Jørgensen overtager.

1870: Værtsparret opfører nye krobygninger, og kroen har i det kommende årti skiftende ejere.

1880'erne: Christian Sørensen og kone overtager og skaber en god forretning, men sælger igen 25 år efter, og igen har kroen skiftende ejere i en årrække. 1934: Maren Jensen, enlig mor til syv, køber Låsby Kro og genskaber en god forretning. Krigen gør det senere svært, og først i 50'erne kommer der igen godt gang i butikken.

1960: I en alder af 76 år trækker Maren Jensen sig tilbage og overlader driften til sine to døtre Anna Jensen og Dagny Poulsen.

1970: Der udvides med en ekstra etage over krosalen med plads til ekstra værelser.

1972: Dagny Poulsens søn Niels Poulsen og hans kone Lena overtager og indfører de berømte kroballer.

2009: Niels Poulsen dør, og Lena Poulsen kører kroen videre i en årrække med skiftende forretningspartnere.

2015: Kroen erklæres konkurs.

2016: Tvangsauktion - Peter Have er ny ejer.

LÅSBY: Det er blot at kaste et kig på et de mange billeder på væggene for at opleve et strejf af 70'ernes og 80'ernes storhedstid.

Fra dengang de unge havde de vildeste fester med 70'ernes mest kendte danske navne på den musikalske scene. Eller fra 80'erne, hvor det mere modne publikum og live dansktop-toner fyldte salene weekend efter weekend. Hvor den legendariske krofatter Niels Poulsen selv hentede sine gæster i busser rundt i hele oplandet, og hvor landskendte ansigter ofte var at finde på sæderne og på dansegulvet.

Anmeldelse: Én af de gode gamle kroer

Låsby Kro har igennem de sidste mere end 40 år været centrum for fest, farver og fulde huse og har været en vigtig livsnerve for den lille by med et par tusind indbyggere lige mellem Aarhus og Silkeborg.

Siden Niels Poulsen døde i 2009, har kroen dog levet en mere eller mindre omtumlet tilværelse med skiftende ejere og to konkurser, der i sidste ende ledte til en tvangsauktion i 2015. Låsbys livsnerve var et mulehår fra at knække, men den nye mand bag roret ville det anderledes.

Nu 53-årige Peter Have havde allerede arbejdet som hotelchef gennem et års tid på stedet, og med årtiers erfaring fra hotel- og restaurationsbranchen, senest fra Queens Garden på Hotel Royal i Aarhus, gik han i gang med at rette skuden op.

Nu, et års tid efter, er kroen i fuld sving med en modernisering af de fleste af de 50 værelser og en modernisering af a la carte- og selskabs-menukortet. En modernisering der skal gå hånd i hånd klassisk kromad og de klassiske krostuer. Og ikke mindst en modernisering, der skal genskabe gæsternes og Låsbyborgernes tillid til den mere end 250 år gamle og traditionsrige kro.

Autenticitet

Peter Have viser rundt på Låsby Kro, som er en labyrint af snævre gange, små krostuer og festsale. Det er som at være på en tidsrejse, når man træder ind i Jomfruburet, Kongestuen eller Oldemorstuen, som er som taget ud fra en scene i Matador.

Forbi 'skilteskoven', en smal gang med væggene plastret til med skilte og med en luge til køkkenet, hvorfra der i de gode gamle dage blev serveret suppe, fortæller Peter Have.

Forbi de forskellige barer, forbi montrer og hylder med alverdens ting og sager - for det utrænede øje ragelse, men for indviede både minder og værdifulde klenodier. Ned ad lange gange med værelse efter værelse og til sidst ind i det allerhelligste, nemlig Sten Stensen Blicher-salen.

Låsby Kro har givet sig selv et spark bagi med en stor modernisering. Det kan blandt andet ses på værelserne. Fotos af disse, restaurant og ejer Peter Have.
Foto: Jens Thaysen
Uanset hvor man går på kroen er der et utal at ting og sager fra mange forskellige årtier. Her "skilteskoven". Foto: Jens Thaysen

Her dækker lysekroner og guldindrammede malerier over tusinder og atter tusinder af historier, som væggene ganske sikkert har at fortælle. Og her slår det os, at det hele virker forbavsende velholdt og yderst autentisk.

- Det er netop det, der er konceptet på kroen. Det autentiske, siger Peter Have tilbage i en af krostuerne.

- Prøv engang at lægge mærke til slidmærkerne på gulvtæppet under bordene - der kan man virkelig se, hvilke borde der gennem tiden har været de mest populære. Det skal vi da bevare, ligesom vi skal bevare kro-konceptet med alt, hvad det indebærer, men det betyder jo ikke, man ikke kan modernisere, siger han.

Netflix og stabilitet

Især værelserne har med deres noget triste 70'er og 80'er-præg fået en opgradering til lysere farver, og mindst lige så vigtigt har moderne teknik gjort sit indtog.

- Det er mange år siden, der er blevet gjort noget ved værelserne, og vi har kigget lidt på, hvad folk egentlig har brug for i dag - især når man er forretningsmand - og det er simple ting som wi-fi, strømstik og moderne fjernsyn. Vi ligger et sted, hvor der er en del industri og ret store virksomheder, som har været gode til at bruge os, og det håber vi, at de med de nye tiltag vil blive ved med. Det er det, der er min opgave i øjeblikket. At lave tiltag, der kan skabe stabilitet, genskabe tilliden til stedet og igen gøre Låsby Kro til et velbesøgt sted, siger Peter Have.

Låsby Kro har givet sig selv et spark bagi med en stor modernisering. Det kan blandt andet ses på værelserne. Fotos af disse, restaurant og ejer Peter Have.
Foto: Jens Thaysen
Sten Stensen Blicher-salen, hvor der især i 70'erne og 80'erne var ekstremt godt gang i festen. Foto: Jens Thaysen
Mine mange år i branchen har lært mig, at en kok skal have plads til at være kreativ, for ellers dør han fagligt
Peter Have, kroejer

Kokkerier i to spor

Også i selve restauranten med plads til op mod 80 gæster har moderniseringen gjort sit indtog. Ikke i de fysiske rammer til gæsterne, men derimod på menukortet og i selve køkkenet.

- Køkkenet er moderne og har alle de professionelle remedier, en moderne kok har brug for. Før var der helt klare retningslinjer for, hvordan hver enkelt ret skulle tilberedes, men nu er der mere plads til kreativitet. Mine mange år i branchen har lært mig, at en kok skal have plads til at være kreativ, for ellers dør han fagligt. Man må ikke sætte fuglen i bur - den skal ud i fuldt flor og blomstre, konstaterer Peter Have.

Kroejeren slår fast, at det klassiske kromad fortsat er at finde på kortet, men at der er tilføjet et nyt spor, hvor der er mere fri leg for kokken til at eksperimentere med moderne sammensætninger og anretninger.

- Det vigtigste for mig er, at alt er lavet ordentligt og fra bunden, for der er intet mad, der er dårligt, så længe det er lavet ærligt.

Låsby Kro har givet sig selv et spark bagi med en stor modernisering. Det kan blandt andet ses på værelserne. Fotos af disse, restaurant og ejer Peter Have.
Foto: Jens Thaysen
Peter Have: Vi skal genvinde Låsbys borgeres tillid, for de bruger os til fester, men ikke så meget til dagligt. Foto: Jens Thaysen

Stabil kvalitet

Når nu Låsby Kro har levet en turbulent økonomisk tilværelse de sidste omkring fem år, er det fristende at spørge den nye indehaver, hvorfor lige han kan gøre det anderledes.

- Jeg kunne jo se, hvor problemerne var - hvor det haltede gevaldigt, og hvor der trængte til struktur. Jeg kunne se mulighed for vækst, og jeg synes allerede, det bliver belønnet med en svag stigning. Det er lidt min filosofi især at bruge intern markedsføring, hvor det rygtes fra mund til mund, at det er godt herude. Og det skal det bare altid være, det skal vi være ydmyge nok til at forstå. For i sidste ende gælder det, at har man det rigtige projekt til den rigtige pris, skal folk nok finde en, mener Peter Have.

Den nye krofatter oplyser, at Låsby Kro fortsat vil satse på livemusik og på private fester, og desuden snart vil præsentere et nyt koncept med mad ud af huset.