Vi bruger cookies!

stiften.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.stiften.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Vandhuset vandt byggebranchens Oscar

Bæredygtig Beton-prisen gik til Vandhuset i Skanderborg, der løb med diplomerne foran fornemme projekter i København og Aalborg

Vandhuset vandt byggebranchens Oscar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DANVA Vandhuset i Skanderborg er netop blevet tildelt en af dansk byggebranches mest eftertragtede priser, Bæredygtig Beton Prisen.

Afgørende for valget af bygningen som prisvinder er en kreativ brug af beton, der på én gang skaber oplevelser og bidrager til en miljørigtig og fremtidssikret håndtering af regnvand. Prisen blev overrakt i Musikhuset Aarhus på Bæredygtig Beton Konferencen, der er byggebranchens Oscarfest.

»DANVA Vandhuset sætter bæredygtighed i fokus gennem et smukt, fremtidssikret og rationelt tænkt byggeri. Huset gør på fornemmeste vis opmærksom på, hvordan beton kan bidrage til spændende og oplevelsesrige løsninger på den markante udfordring med at aflede regnvand lokalt frem for at belaste kloaksystemet,« sagde formand for dommerkomitéen Julian Weyer, partner i Arkitektfirmaet C.F. Møller.

Bygningen er til daglig domicil for DANVA, Dansk Vand- og Spildevandsforening, og bygherren DANVA, arkitektgruppen AART, rådgiveren COWI og totalentreprenøren A. Enggaard er selvsagt glade for prisen, der er indstiftet af Dansk Beton, en sektion i Dansk Byggeri.

DANVA Vandhuset i Skanderborg blev opført i 2010 og udmærker sig blandt andet ved, at regnvand fra husets P-arealer ledes videre til et bassin, hvor det filtreres inden nedsivning. I den forbindelse fungerer en del af husets P-areal som overløbsbassin ved voldsomme regnskyl, så DANVA ikke belaster kommunens kloaksystem.

Blandt domicilets øvrige bæredygtige løsninger er opsamling og udledning af regnvand fra taget gennem en markant konstruktion, der spyer vandet ud som et mindre vandfald på husets gadefacade. Herfra opsamles vandet i en række vandbede af støbt beton og ledes videre af vandrender i beton til et vådområde, hvor vandet kan sive ned.

»Bygningen og dens løsninger viser, at selv på et begrænset areal kan kreativ brug af beton skabe oplevelser samtidig med, at regnvandet behandles med den respekt, som fremtidens drikkevand fordrer. Derudover er huset udført i lavenergiklasse 1 ved blandt andet at indtænke betons varme- og kuldeakkumulerende egenskaber i konstruktionen,« siger Julian Weyer.

Video: Kom med til byggebranchens "Oscarfest"