Kvindemuseet mister en million kroner

Én million kroner om året mister Kvindemuseet med den nye finanslov. »Den ene million udgør en femtedel af Kvindemuseets driftsbevilling,« siger museumsdirektør, Merete Ipsen. Foto: Axel Schütt
Foto: Axel Schütt/Scanpix Denmark

Kvindemuseet mister en million kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Finansloven, der faldt på plads fredag eftermiddag, giver Kvindemuseets driftsbevilling et dyk nedad. Én million kroner om året mister museet.

En kulturpakke i Finansloven på 85,6 millioner kroner, men ikke en krone til Kvindemuseet.

Sådan så det ud fredag eftermiddag for museumsleder Merete Ipsen og Kvindemuseet.

Både Den Gamle By, Fregatten Jylland og Gammel Estrup - Herregårdsmuseet får del af Finanslovens goder fra 2017, men dårligere står det til for Kvindemuseet, der med finansloven mister sit faste tilskud på en million kroner.

»Den ene million udgør en femtedel af Kvindemuseets driftsbevilling,« siger museumsdirektør, Merete Ipsen, der påpeger, at de ansatte kommer til at løbe endnu hurtigere på museet.

Samtidig får både udstillings- og forskningsprojekter det sværere, fordi det bliver sværere at skaffe projekt- og fondsmidler uden bevillingen fra Finansloven.

Museet havde et lille håb

»Det kom ikke bag på os, men vi håbede til det sidste, at nogle af partierne, ville tage kampen op for ligestilling,« siger Merete Ipsen.

Museumsinspektøren håbede, at partierne bag finansloven ville se på de undervisningsforløb i blandt andet seksualundervisning, som museet bidrager med til folkeskoler.

Desuden har museet de helt rigtige rammer til at lære gymnasieelever om ligestilling i samfunds- og historiefagene. Nogle emner, som er meget oppe i tiden, og som Kvindemuseet vægter højt. Et argument, som Merete Ipsen synes, er relevant i en tid, hvor sex og ligestilling er populære samtaleemner.

På Kvindemuseet havde de set millionen forsvinde, så de ved, at 2018 og 2019 bliver nogle lidt strammere år, og Merete Ipsen frygter, at det går ud over aktivitetsniveauet.

Hun forsikrer dog, at 2017 har et godt program, fordi de ekstra midler fra tidligere har sikret ekstra projekt- og fondsmidler, som først er budgetteret til næste år.

»Da vi lagde budgettet, var det vigtigt at lave så godt et program for 2017 med de ekstra midler, det var lykkedes os at skaffe. Nu skal vi kigge alvorligt på 2018 og 2019. Det lyder som langt ude i fremtiden, men det er det ikke,« siger hun.

»Vi synes, det er ærgerligt for Kvindemuseet og ærgerligt for Aarhus, som har noget så enestående,« slutter hun.

Formand for kulturudvalg er utilfreds

Også formand for kulturudvalget i Aarhus Byråd, Steen B. Andersen (S) ærgrer sig over beslutningen om Kvindemuseets bevilling.

»Venstres og Dansk Folkeparti og de øvrige blå partier har valgt ikke at forlænge bevillinger til en række kulturinstitutioner, for i steder at bruge dem til blandt andet mindre bilafgifter. Det er på alle måder en besynderlig prioritering, især fordi vi i Aarhus har vist, hvilken betydning et stærkt kulturmiljø kan have for udvikling af en by og et samfund,« siger Steen B. Andersen.

Men andre østjyske kulturinstititioner er gået fri af regeringens nedskæringer - Den Gamle By, Fregatten Jylland og Gammel Estrup - og det er Steen B. Andersen da også glad for, men han har svært ved at forstå, regeringens prioriteringer omkring kulturen.

»Jeg synes, at regeringen skylder en forklaring på, hvorfor eksempelvis Kvindemuseet skal straffes og betale den store pris. Hvad er det, der gør, at Kvindemuseet ikke prioriteres og åbenbart ikke har en plads i Venstres og Dansk Folkepartis linje for kulturen,« spørger han.

Fredag eftermiddag stod det altså fast. Kvindemuseet må klare sig uden én million kroner i støtte fra 2017.

Kvindemuseet mister en million kroner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce