Arkitekten lever i landskabet

Kristine Jensen, prisbelønnet arkitekt med egen tegnestue i Aarhus, står bag rammerne om det nye Moesgaard og Dokk1 på havnen i Aarhus (billedet). Arkivfoto: Flemming Krogh


Arkitekten lever i landskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kristine Jensen er ekspert i landskabsarkitektur og garant for både skarpe meninger og smukke løsninger.

Tungen er skarp, når Kristine Jensen revser århusianske politikere for at ødelægge byens grønne kile. Øjnene lyser, når hun roser dem for visioner på havnen, og stemmen bliver blød, når hun taler om sine begavede medarbejdere og unge studerende.

Engageret, livlig og knagende dygtig er denne landskabsarkitekt, som fra sin tegnestue i Grønnegade har leveret en perlerække af byrum og landskabskunst.
Kristine Jensen
<p>Uddannet lic.arch., ph.d og landskabsarkitekt fra Arkitektskolen</p><p>Indehaver af Kristine Jensens Tegnestue</p><p>Tidligere medlem af Akademirådet og formand for rådets jury</p><p>Censor ved Statens Arkitektskoler</p><p>Dommer ved adskillige arkitektkonkurrencer i Norden</p><p>Medlem af juryen ved europæiske arkitektkonkurrencer</p><p>Tildelt Eckersbergmedaljen 2013</p><p>Omfattende udstillingsvirksomhed, bl.a. i Barcelona og Venedig</p><p>Forelæser på arkitektskoler og universiteter i Danmark og udlandet</p><p>&nbsp;</p><p>&nbsp;</p>

Netop nu er hun aktuel i forbindelse med Dokk1, hvor tegnestuen for fem år siden vandt konkurrencen om at binde by, vand og havn sammen på havnefronten.

»Landskabsarkitektur er en langsom kunstart. Men skal kunne se tingene for sig og tro på projektet. Jeg synes, man har været meget visionær omkring havnen. Den bliver indrammet af to store vidensinstitutioner som Navitas og Dokk1, et finere visitkort kan ingen by ønske sig,« mener Kristine Jensen.

Inspiration fra heden

Kristine Jensen er født i Herning. Faderen var arkitekt, og datteren fulgte ofte med på weekendens ture rundt på byggepladserne. Her blev hun fanget af de store rums muligheder.

»Jeg kan huske, at kunstneren Sven Dalsgaard engang havde hængt en kæmpestor skjorte uden på et træ. Da foråret kom, sprang træet ud og sprængte skjorten. Det var fantastisk.«

Som 19-årig flyttede Kristine Jensen til Aarhus for at gå på arkitektskolen, og med professor Sven Hansen som inspirerende underviser blev hun sporet ind på landskabsarkitektur og blev efter sin afgang i 1983 ansat ved C.F. Møller.

»Det var en dejlig tid med spændende opgaver,« husker arkitekten, der alligevel valgte at sige op for at hellige sig forskning.

»Jeg havde lyst til at få mere viden om, hvad landskabet gør for arkitekturen,« forklarer Kristine Jensen, der tog en ph.d. på Arkitektskolen og fortsatte som lektor samme sted. I alt ti år blev det til, før hun i 2002 valgte en ny vej.

Store linjer

Selv om Kristine Jensen var glad for at undervise de arkitektstuderende og kalder inspirationen fra de unge for en vigtig blodtransfusion, forlod hun skolen for at starte egen tegnestue.

»Jeg fik et treårigt arbejdslegat fra Statens Kunstfond, og det gav mig mulighed for at blive selvstændig. Det er en kampsport at være selvstændig arkitekt, men man kan nemt sne inde, hvis man er samme sted i mange år,« siger arkitekten, hvis tegnestue i 2005 vandt konkurrencen om at skabe rammerne om det nye Moesgaard Museum (»Momu«). Enhver, der har besøgt Momu, ved, at opgaven er lykkedes til perfektion.

»Det har været en fest at arbejde med,« siger Kristine Jensen, der roser museumsdirektør Jan Skamby Madsen for at være en fantastisk bygherre.

»Klog, tålmodig og god til at skaffe penge,« smiler arkitekten.

Kongernes Jelling og Oslo

Flere af tegnestuens projekter er prisbelønnede, og selv har Kristine Jensen modtaget Eckersbergsmedaljen for en høj kunstnerisk indsats.

Fremtiden byder blandt andet på projekter som kongernes Jelling, genopbygning af regeringskvarteret i Oslo og opgaven med at lægge en begravelsesplads for mange trosretninger ind i et rekreativt område i Stockholm.

»Jeg vil også gerne have tid til udgive en bog om at tænke med landskaber i arkitekturen,« siger Kristine Jensen, der dog først skal en tur til North Dakota i USA for at undervise.

Når tiden tillader det, er arkitekten på farten for at se på arkitektur, gerne til Rom, hvor hun tre gange har været på arbejdsophold på Det danske Institut, og gerne i selskab med sin mand, arkitekt Bjarne Frost, og parrets 16-årige søn.

Arkitekten lever i landskabet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce