Succesfuld kurve-kosmopolit i Aarhus

Phil Dejworek har set det meste af verden med en basketball under armen. Nu fejrer han triumfer i Bakken Bears. Arkivfoto: Axel Schütt

Succesfuld kurve-kosmopolit i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Philip Dejworek har siden sine teenageår rejst verden rundt med basketball som fast ledsager. Det har ført ham til Aarhus og succes som træner for Bakken Bears

Selv i basketkredse forekommer han at være enorm. Blandt veltrænede unge mænd på to meter eller mere, rager den skaldede tyske træner i Bakken Bears i enhver forstand op.

Ikke kun fordi han fysisk matcher spillernes størrelse, men i lige så høj grad i kraft af en stærk udstråling fra en veltrimmet krop på størrelse med et mindre byhus i øgaderne og et blik så intenst, borende og mørkt som en fransk kunstfilm i Øst for Paradis.

Alene ved sin blotte tilstedeværelse på sidelinjen ved Bakken Bears' kampe kan Philip Dejworek - eller blot Phil - være en intimiderende faktor for modstanderne. At han så har vist sig også at være en dygtig træner og leder samt en imødekommende og venlig fyr, siden han kom til klubben i sommer, bekræfter opfattelsen af, at byens og Danmarks førende basketklub så rigtigt, da man valgte den store tysker som afløser for klubsoldaten Mads Sigersted i cheftrænersædet.

Tysker født i Polen

De første titler med Dejworek som træner er i hus. Pokalfinalen blev vundet i januar. Og DM-titlen kom i hus mandag aften (se mere under sporten).

Og Phil Dejworek har da også haft basketball med i bagagen stort set fra fødslen.

Philip Dejworek blev født i august 1978 i Katowice, Polen. Faderen Leopold var polsk, og moderen Ilona tysk. Da Phil var få måneder gammel, flyttede den lille familie til det daværende Vesttyskland ved hjælp af en lille, hvid koldkrigsløgn, som sikrede at Phils far kunne få udrejsetilladelse fra det kommunistiske Polen.

I Ulm fortsatte Leopold sin professionelle basketkarriere, og evnerne var givet videre til sønnike, der dog først kastede sig over fodbold.

»Jeg forsøgte mig med lidt fodbold, men jeg var for stor og for langsom. Hele mit liv har været basketball, og det har altid fyldt meget. Faktisk så meget, at jeg slet ikke kan huske, hvornår jeg første gang fik lyst til det,« har Phil Dejworek sagt i et interview med denne avis.

Den amerikanske skole

Og sådan er det stadig. Spillet med to kurve og en stor orange bold har ført Phil Dejworek verden rundt. Seks år i USA og foreløbig syv år i Skandinavien har den 32-årige basket-kosmopolit bag sig. To år på High School og fire år på University of Portland i staten Oregon lærte ham håndværket fra grunden.

»Jeg er kraftigt inspireret af den amerikanske basketball-skole, det er der ingen tvivl om. Det drejer sig om disciplin og holdarbejde, og det er også fra en amerikansk træner, at jeg har taget en grundregel med, som jeg stadig bruger. Det er egentligt meget simpelt; you practice - you play,« har Phil Dejworek sagt.

Efter en kort mellemstation hos forældrene i Ulm fortsatte Dejworek karrieren i norsk, svensk og finsk basket, først som spiller, siden som træner. Sideløbende har han taget en universitetsgrad i international marketing. Og for snart et år siden førte trænervejen ham til Aarhus og Bakken Bears.

Her er man glad for, at man tog chancen og hyrede en relativt ung og forholdsvis ukendt træner. Resultaterne taler da også foreløbig for sig selv, men også udover de tørre tal har han været en gevinst.

»Det er ikke fordi han har en hemmelig opskrift. Han forstår bare vigtigheden af at kommunikere. Hele tiden inddrager han alle spillere, og det gør det nemmere som ny mand at få tingene til at fungere,« sagde Andreas Jakobsen i et interview med Stiften før jul.

Phil Dejworek og Bakken Bears har papir på hinanden til og med sæsonen 2012. Til den tid finder vi ud af, om den tyske kurve-kosmopolit tager videre ud i basketverdenen, eller om han bliver hængende i Aarhus lidt endnu.

Succesfuld kurve-kosmopolit i Aarhus

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce