Lad ikke renterekorderne forblænde dig


Lad ikke renterekorderne forblænde dig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Cheføkonom i Sparekassen Kronjylland Anders Høyer
Billede
Erhverv. 

Medierne har igen bragt historier om renterekorder. Vel at mærke historier om historisk lave renter, eller ligefrem negative renter. Siden starten af 2017 har renterne grundlæggende været omtrent uændrede, med en lille pil ned. Der har selvfølgelig været mindre bevægelser op og ned. Disse udsving gør, at vi i dette lave rentemiljø kan få rekorder, som giver fede overskrifter og fred være med det. Det centrale er bare, at man ikke skal lade sig forblænde af rekorderne og tro, at rentefesten fortsætter uendeligt.

Ser vi over Atlanten til USA, hævede den amerikanske centralbank 14. juni renten for anden gang i år, og for fjerde gang siden krisen, til intervallet 1-1,25 procent. En vigtig lære fra disse rentestigninger er, at det lave renteniveau, vi har i Europa, højst sandsynligt også lever på lånt tid. Konjunkturudviklingen i Europa har (traditionen tro) været bagefter den i USA, men de seneste par år er det lysnet meget i Europa.

Udviklingen i europæisk økonomi er altafgørende for renteniveauet i Danmark. Det skyldes, at Folketinget har valgt at fastlåse den danske krone over for euroen. Europæisk økonomi er på under 10 år blevet ramt af to alvorlige kriser. Først ramte finanskrisen i 2008, og da man var ved at genfinde fodfæstet, ramte gældskrisen i sommeren 2011. Kriserne medførte desværre kraftigt stigende ledighed i de fleste europæiske lande.

Når virksomhederne har nemmere ved at skaffe arbejdskraft, bliver lønudviklingen lavere. Samtidig oplevede virksomhederne, at store dele af deres produktionskapacitet stod ubenyttet hen. Begge faktorer medvirker til at holde inflationen nede. Den Europæiske Centralbank ECB's fornemste opgave er at sikre en inflation tæt ved, men under to procent. Derfor reagerede ECB ved at sende renten i negativt terræn, og banken begyndte hver måned at købe obligationer for nye digitale penge.

Renten er prisen på penge. Når udbuddet af penge stiger, falder prisen (renten). ECB ønskede at gøre det mere attraktivt at låne til forbrug og investeringer, mens opsparing skulle være mindre fordelagtig.

De seneste år er økonomien for alvor kommet i gear. Euroområdet er inde i et selvbærende opsving, hvor en masse positive dynamikker løfter væksten. Optimismen hos både forbrugere og virksomheder er ikke set højere i ti år, og den økonomiske vækst har de sidste par år været knap to procent. Det har medført et markant fald i ledigheden, som nu er på niveau med 2004. Der er fremgang i næsten alle eurolande, og antallet af brancher med vækst er på samme niveau som før krisen.

Vi venter, at dette tempo fortsætter de kommende år. Det eneste, der nu mangler, er, at kerneinflationen begynder at løfte sig. Her skal man huske, at det er normalt, at inflationen reagerer forsinket til udviklingen i resten af økonomien.

Vi venter fortsat, at ECB vil holde de korte renter (for eksempel F-kort) på nuværende ekstremt lave niveauer i knap et år endnu. Men nu kan vi se slutningen af rentefesten ude i horisonten. Ser vi bare et år ud i fremtiden, vil ledigheden komme tættere på det naturlige niveau, og inflationen ventes at have givet lyd fra sig. Det vil gøre, at ECB gradvist skal begynde at dæmpe den understøttende hånd.

Derfor venter vi også, at ECB mod slutningen af året vil melde ud, at banken i starten af 2018 vil begynde at neddrosle de månedlige opkøb af obligationer. Det vil løfte de lange renter (for eksempel 30-årige fastforrentede obligationer). Det næste bliver en normalisering af de korte renter i et stille og roligt tempo - ligesom i USA.

Vi venter fortsat, at ECB vil holde de korte renter (for eksempel F-kort) på nuværende ekstremt lave niveauer i knap et år endnu. Men nu kan vi se slutningen af rentefesten ude i horisonten.

Lad ikke renterekorderne forblænde dig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce