Bolton er Trumps superhøg på steroider

John Bolton bliver betegnet som høgenes høg og har i 30 år arbejdet for republikanske præsidenter. Tirsdag 20. november fylder han 70 år. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Bolton er Trumps superhøg på steroider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

John Bolton har i tre årtier arbejdet for republikanske præsidenter. Siden marts har han været sikkerhedsrådgiver for Trump. Tirsdag 20. november fylder han 70 år.

John Bolton er et velkendt navn i amerikansk politik, hvor han betragtes som en af høgene på den republikanske højrefløj. Det meste af sin karriere har Bolton, der tirsdag 20. november fylder 70 år, delt vandene internt i det republikanske parti.

Bolton er vokset op i Baltimore i delstaten Maryland. Han er uddannet i international ret fra Yale University og har arbejdet tæt sammen med republikanske administrationer, siden Ronald Reagan var præsident i 1980'erne.

I marts blev han udpeget som præsident Donald Trumps tredje nationale sikkerhedsrådgiver. Det bliver "America First på steroider", advarede analysefirmaet Eurasia Group, da Bolton kom med i Trumps inderkreds. Og tror man en analyse i New York Times, har præsidenten fundet én, der på mange måder er endnu mere Trump-agtig end Trump selv.

- Den gode ting ved John Bolton er, at han siger, hvad han tænker. Den dårlige er, hvad han tænker, lød det tilbage i marts i en leder i New York Times.

John Bolton er garant for skarpe holdninger og bliver af flere betegnet som "høgenes høg". Han var med til at presse på for, at USA gik ind i Irak i 2003 på trods af, at der var tvivl om, hvorvidt landet var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Modsat mange andre har han ikke fortrudt den beslutning.

Samtidig er sikkerhedsrådgiveren kendt for at lægge en hård linje over for Rusland og Nordkorea. Og da USA for nylig genindførte sanktioner mod Iran, udtalte Bolton til Fox News Business:

- Vi får sanktioner, der går længere end dette.

Bolton sad som USA's ambassadør i FN under præsident George W. Bush fra 2005 til udgangen af 2006. Her blev han særligt anklaget af kritikere for at forsøge at fremme egne visioner om, hvad amerikansk diplomati skal være. Visioner, der ikke altid stemte overens med Bush-administrationens politik.

Kritikken går i dag på, at Bolton i stilhed er i gang med at pille de internationale institutioner fra hinanden. Ifølge magasinet Foreign Policy er der meget, som tyder på, at John Bolton i dag udlever sin drøm i og med, at Boltons verdenssyn efterhånden er blevet USA's politik.

/ritzau

John Robert Bolton
Født 20. november 1948 i Baltimore, Maryland, USA.Uddannet i international ret på det amerikanske universitet Yale.

Medlem af det republikanske parti.

Tidligere topembedsmand i det amerikanske udenrigs- og justitsministerium.

Blev i august 2005 udpeget af præsident Georg W. Bush til FN-ambassadør for USA trods sin skarpe kritik af organisationen og markerede sig straks ved at stoppe FN's Millennium-konference, som blandt andet fokuserede på udryddelse af ekstrem fattigdom. Trådte tilbage fra posten i december 2006.

Er nu national sikkerhedsrådgiver - den tredje af slagsen - for den amerikanske præsident Donald Trump.

Bolton er Trumps superhøg på steroider

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce