Den globale stadsdirektør

Niels Højberg har som stadsdirektør stået i spidsen for en løbende effektivisering af Aarhus Kommune. Han beskrives som en venlig og uhyre vidende chef. Pressefoto

Den globale stadsdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stadsdirektør Niels Højberg har en fast hånd om kommunens økonomi og styring og samtidig et blik mod globale samarbejder. Han fylder i dag 60 år.

En af landets mest erfarne og respekterede kommunale topchefer, stadsdirektør i Aarhus Kommune Niels Højberg, fylder mandag 24. februar 60 år.

Niels Højberg har siden 2008 stået i spidsen for landets næststørste kommune med 22.000 ansatte og en omsætning på 22 mia. kr.

Her har han i de senere år sammen med skiftende byråd og borgmestre sat en klar dagsorden om en mere moderne og effektiv kommune med fokus på innovation, digitalisering, vækst og velfærd.

Økonomien har haft hans faste bevågenhed, og han har sammen med sine medarbejdere og direktørkolleger været fuldt optaget af bestandig at gøre tingene på en billigere og mere effektiv måde. Han har dermed været med til at skære 10 procent af de kommunale udgifter siden 2010 ud fra det synspunkt, at samfundet skal drives billigere i dag end i går, og at den offentlige sektor skal effektiviseres hele tiden, for at samfundet kan bevare sin konkurrenceevne.

»Vi synes, vi har løst den udfordring med at få pengene til at hænge sammen på en forbilledlig måde. Vi har nået de mål, vi har sat,« sagde Niels Højberg til dagbladet Information for en måned siden.

Ikke mindst på grund af sine resultater blev han i både 2010 og 2011 kåret som »Årets kommunale Beslutningstager« og blev sidste år desuden valgt som formand for Kommunaldirektørforeningen KOMDIR.

Gennem karrieren har Niels Højberg arbejdet intenst med internationale relationer, de senere år især i forhold til Aarhus' venskabsby Harbin i Kina. Han er i Aarhus placeret for bordenden i den task force, som skal udvikle samarbejdet med Harbin, og som har inviteret flere af Østjyllands og landets største virksomheder med på erhvervsdelegationer til Kina. Det ser han som en naturlig del af at være stadsdirektør, fordi sikringen af danske job er en del af den velfærdsopgave, der skal løftes, som han gav udtryk for i ugebrevet Mandag Morgen for nylig.

Det var også ham og medarbejdere, der hjalp DR med at finde kontakter i Harbin, som lå bag tv-serien »9.z mod Kina«, hvor elever fra Holme Skole dystede mod elever fra skole nr. 69 i Harbin. Som tv-seerne måske vil huske, klarede de kinesiske elever sig bedst i læsning, matematik og samarbejde. Kun engelsk var de danske elever bedst til.

»9.z gav os et billede af den virkelighed, vi er oppe imod. Det kan godt være, at vi troede, vi var bedre, men det er vi ikke,« sagde han til Mandag Morgen.

Niels Højberg er født i Them ved Silkeborg og flyttede som ung til Gellerup, hvor han boede i ti år, mens han læste statskundskab og filosofi på Aarhus Universitet. Som ung gik han med post og vaskede trapper i opgangene i Gellerup for at få økonomien til at hænge sammen.

Han blev uddannet cand.scient.pol i 1984. Men lidt usædvanligt har han også en bifagseksamen i filosofi. Han har desuden en mastergrad fra Glasgow University i både samfundsvidenskab og filosofi.

Niels Højberg indledte sin karriere i Finansministeriet i 1986, men valgte året efter et lederjob i Ringkjøbing Amt, hvorefter han i 1989 blev hentet til Ringkøbing Kommune som kommunaldirektør. I 1993 kom han tilbage til Ringkjøbing Amt som skole- og socialdirektør.

Sidenhen blev han amtsdirektør i Viborg Amt fra 1998 til 2002 og derpå i Fyns Amt og som adm. direktør i Region Syddanmark i 2002-2007.

Herefter var han en kort periode direktør ved Aarhus Universitet, inden han lod sig lokke af jobbet som stadsdirektør i Aarhus. Her har han siden 1. december 2008 fungeret som en erfaren sparringspartner for først borgmester Nicolai Wammen (S) - og i dag borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Blandt medarbejdere på rådhuset beskrives han som en uhyre flittig og dygtig stadsdirektør. Han er kendt for sit venlige væsen og for lynhurtigt at kunne sætte sig ind i sager, som han altid har et rigtig godt overblik over.

Privat er han gift med cand.cur. (kandidat i sygeplejevidenskab) Christel Højberg, som er koordinator for rehabilitering på kræftafdelingen på Aarhus Sygehus.

Parret, der har en voksen søn, holder af at hente indtryk på rejser i udlandet. Og helst Italien og Kina, som de har besøgt flere gange.

Niels Højberg holder reception fredag 7. marts kl. 14-16 i Musikhuset Aarhus.
Niels Højberg har som stadsdirektør stået i spidsen for en løbende effektivisering af Aarhus Kommune. Han beskrives som en venlig og uhyre vidende chef. Pressefoto
Niels Højberg har som stadsdirektør stået i spidsen for en løbende effektivisering af Aarhus Kommune. Han beskrives som en venlig og uhyre vidende chef. Pressefoto

Den globale stadsdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce