Den røde revisor fylder 70

Jens Thoft fylder lørdag 7. februar 70 år. Privatfoto


Den røde revisor fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredsaktivist og tidligere folketingsmedlem for SF og revisor i Aarhus Jens Thoft fylder 70 år.

Trods de 70 år, som tidligere folketingsmedlem for SF Jens Thoft, Aarhus, runder lørdag 7. februar, er han stadig aktiv i sit revisorfirma i Aarhus.

Aktiv har han været hele sit liv.

Lige fra barne- og ungdomsårene i Esbjerg har han brændt for nedrustning og kampen mod atomvåben. Allerede som 15-årig var han med til at arrangere en fredsmarch fra Haderslev til grænsen og demonstrationer mod russiske prøvesprængninger.

Fredsbevægelsen

Gymnasielærer-sønnen var i mange år tilknyttet den ikke-kommunistiske del af fredsbevægelsen: Kampagnen mod atomvåben og Aldrig Mere Krig.

Han blev senere aktivist i SFs ungdom, og da han kom i Folketinget i 1984, betragtede han sig i høj grad som talerør for bevægelserne. Den myreflittige SFer var en kompromisløs 'Spørge-Jørgen' på Christiansborg og var også medlem af Landsskatteretten.

Jens Thoft var valgt i Aarhus Vest-kredsen, der omfatter Gjellerup.

»Jeg erkender, at jeg tog gevaldigt fejl, da jeg troede, at de mange arabiske og tyrkiske tilflyttere ville blive integreret i løbet af en generation. Sådan gik det desværre ikke. Jeg fatter fortsat ikke, hvorfor det er gået så galt, som det er,« siger han i dag.

Som fredspolitisk ordfører for SF var han en af bagmændene bag de 27 fodnoter, som plagede Schlüter-regeringen i 80erne.

»Den antimilitaristiske politik har SF helt forladt,« siger Jens Thoft, der fortæller, at hans 50-årige medlemskab af SF derfor hænger i en tynd tråd.

Atomvåben og skat

I professor Bent Jensens bog om den kolde krig 'bagtales' (Thofts udtryk) han mange gange.

»Desværre magter 'professoren i kold krig og varm luft' ikke at skelne mellem den meget store uafhængige fredsbevægelse og den ganske lille kommunistiske del,« siger Thoft, der selv har demonstreret i både Moskva og Prag.

»Vi var imod alle atomvåben, uanset hvem, der havde dem - og de udgør fortsat en kæmpe trussel mod menneskeheden.«

Thoft var som SFs skatteordfører med til, sammen med skatteministrene Foighel og Stavad, at strømligne indberetningerne, sådan at almindelige lønmodtagere ikke behøver at udfylde selvangivelse.

»Dengang var SFs politik, at ejendomsskatterne skulle forhøjes, og skat på løn nedsættes. Den politik har SF også forladt. Partiet har lovet helt at undlade regulering af ejendomsskatterne til 2020. Nu medvirker stoppet blot til endnu en boligboble og freder dem, der bor i de dyreste huse,« er han holdning. Hans eget i Marseliskvarteret hører næppe til de billige.

»Jeg havde det held frivilligt at forlade Folketinget i 1994, hvor SF gik fra at være i opposition til at være støtteparti for regeringen. Det, tror jeg, var lykkeligt for alle parter,« konstaterer han.

Revisor i 45 år

I 1968 startede Jens Thoft (HD og BA) eget revisionsfirma, som han har drevet i 45 år.

»Jeg startede min virksomhed med at hjælpe socialdemokratiske enker med selvangivelsen. Jeg annoncerede som eneste revisor i den socialdemokratiske avis, Demokraten. Jeg husker, at selv skatteminister Hjortnæs (S) i 1980 ikke kunne udfylde sin selvangivelse korrekt. Jeg opdagede hurtigt, at enkerne normalt ikke fik den boligsikring, de havde ret til efter ægtefællens død. Der skulle dog mange overtalelser til for at formå dem til at underskrive ansøgningsskemaet, som jeg havde i skuffen. Denne tilbageholdenhed er i dagens Danmark afløst af griskhed. Nu gælder det om at rage så meget til sig som muligt, uanset om man er berettiget eller ej,« er hans oplevelse.

Han driver fortsat en smule virksomhed og satser på at kunne holde 50-års jubilæum, før han lukker helt.

Jens Thoft var gift med skolepsykolog Pernille Thoft, som døde i 2007.

Han har to døtre, der begge bor i Aarhus, den ene er gymnasielærer, den anden advokat. Derforuden har han fem børnebørn.

laas
Jens Thoft fylder lørdag 7. februar 70 år. Privatfoto
Jens Thoft fylder lørdag 7. februar 70 år. Privatfoto

Den røde revisor fylder 70

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce