En af de sjældne

Tidligere amtsborgmester m.m. Ib Frederiksen fylder 90 år onsdag 9. august. Foto: Annelene Petersen.

En af de sjældne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forhenværende amtsborgmester og meget mere Ib Frederiksen fylder 90 år.

Han er én af de sjældne og højst sandsynlig den eneste nulevende socialdemokrat, der politisk har bestridt tillidsposterne som både borgmester, landbrugs- og fiskeriminister samt i en lang årrække amtsborgmester.

Der er selvfølgelig tale om Ib Frederiksen, Daniavej 131, Assens ved Mariager, der onsdag 9. august fylder 90 år i fin form. I dag betragter han politik fra sidelinjen, ikke sjældent med en let rysten på hovedet, ikke mindst når landet regeres af de borgerlige partier. Han er socialdemokrat helt ind i sjælen, og det indebærer naturligvis, at man gennem et langt liv er loyal overfor bevægelsen.

Jeg har haft den glæde at arbejde meget tæt sammen med Ib Frederiksen i en halv snes år, startende i 1988, og har gennem årene oplevet en mand, der både var resultatorienteret og pragmatisk. Han har haft uendelig mange bolde i luften. I lang hovedparten af tilfældene har gribeevnen været med sikker hånd og resultatet til gavn og glæde for et stort antal mennesker.

Ib Frederiksen
Født 9. august 1927 i Svenstrup ved Aalborg og søn af forstander Thøger Frederiksen og hustru Theodore.

Uddannet landmand og senere kyllingeproducent sammen mede hustruen Betty Frederiksen på Midtbjerg i Mariager, hvor tre børn - en datter Hanne samt sønnerne Thorkild og Iver voksede op.

Sognerådsmedlem 1962-1966 i Vester Tørslev-Svenstrup, medlem af Mariager byråd fra 1966-1971, borgmester samme sted fra 1970-71. Landbrugsminister i Krags tredje regering i oktober 1971. Fortsatte som landbrugsminister i Anker Jørgensens første regering frem til december 1973. Nåede tillige i 1973 nogle få måneder at være både landbrugs og fiskeriminister, 1974 medlem af Århus Amtsråd og amtsborgmester fra 1981 til 1998. Igen medlem af Mariager Byråd fra 1994-98.

Talrige tillidshverv. De væsentligste: I flere omgange medlem af både hovedbestyrerelse og forretningsudvalg i Socialdemokratiet, næstformand i Amtsrådsforeningen af flere omgange samt formand for Sygesikringens Forhandlingsudvalg, markant formand for fjerkrægiganten Danpo samt formand for Samsø-færgerne.

Fritidsinteresser: Har sejlet landet tyndt med motorsejler og gennem årene altid dyrker motion bl. a. i form af løb, svømning og badminton.

Underkendt

Ib Frederiksens politiske evner er ikke blevet behørigt anerkendt. Jeg tror, det stammer tilbage til ministertiden først i halvfjerdserne. Let hånligt fik han øgenavnet Kalkun Ib, skønt han sammen med hustruen Betty har været en samvittighedsfuld kyllingeproducent på Midtbjerg i Mariager. Det politiske parnas havde utvivlsomt svært at kapere den bundsolide jyde, der var kommet til den store by for målrettet at skabe resultater-

Det var ikke den letteste opgave, specielt fordi landbrugspolitikken fyldte meget i EU-sammenhæng. De fornemste politiske resultater skabte Ib Frederiksen da også i årene som amtsborgmester. Alle har formentlig glemt, at han var den første, som sammen med et par naboamter indførte frit sygehusvalg. Ib Frederiksen gennemførte, og det var bestemt ikke særlig populært sygehuslukninger, som i virkeligheden var forløberen for det første supersygehus i Skejby, som i dag vokser sig endnu større.

Baglandet

Ib Frederiksens politiske forudsætninger for succes har gennem alle årene været, at baglandet var i orden. Med baglandet er det i hans verden både hustruen Betty, men så sandelig ikke mindst de ledende personer, der gennem årene stod i spidsen for den socialdemokratiske organisation i Århus Amt.

Med dem i ryggen var spillerummet stort, og karakteristisk for de politiske resultater var da også samarbejdets kunst. Det kunne Ib Frederiksen takket været gode personlige relationer til ikke mindst Venstres pragmatiske folk. Der blev i amtsrådet samarbejdet solidt og grundigt med Venstre. Det skabte ikke problemer i hans eget parti. Større var uenigheden i Venstre med himmelstormerne Jørgen Winther og Kim Andersen - begge folketingsmedlemmer - på sidelinjen.

De kom nu sjældent til fadet, angiveligt fordi de var i mindretal i egen gruppe. Der blev arbejdet målrettet, og mange resultater så dagens lys i et tillidsfuldt samarbejde.

Efterfølgeren

Det er vanskeligt at pege på en enkel sag som Ib Frederiksens fornemste resultat. Der var sygehusområdet, men hans format kan lettest karakteriseres ved det engagement, han udfoldede, da hans efterfølger skulle findes. Det er næppe kendt i den brede offentlighed, men han havde gerne set partikammeraten Rie Lomholt fra Ebeltoft som sin efterfølger, men hun sagde nej.

Som bekendt blev efterfølgeren Johs. Flensted-Jensen, der var indvalgt i amtsrådet på en protestliste mod sygehuslukningerne i bl. a. Skanderborg. Han endte som socialdemokrat og partiets spidskandidat efter et ikke særlig kønt forløb. Der måtte nemlig ekstraordinære repræsentantskabsmøder til, fordi Flensted-Jensen ikke havde været medlem af partiet i et år før sin opstilling. Men på intet tidspunkt veg Ib Frederiksen fra det standpunkt, at Flensted-Jensen var den bedste som efterfølger.

Sideløbende med arbejdet i Århus Amt fulgte tillidsposter i ikke mindst Amtsrådsforeningen. Ib Frederiksen var i flere perioder næstformand og stod i spidsen for Sygesikringen Forhandlingsudvalg. Der blev lavet masser af aftaler med ikke mindst lægerne, men netop på det område var der ikke de store gennembrud trods masser af forsøg. Det endte altid med, at lægerne tog patienterne som gidsel og hvilken politiker kunne i længden holde til det.

Af andre markante tillidsposter bør selvfølgelig nævnes medlemsskabet i flere omgange af både bestyrelse og forretningsudvalg i Socialdemokratiet og endvidere, at han i en årrække var en meget markant formand i fjerkrægiganten Danpo.

Og så er der endelig fritiden, hvis ellers der var nogen. Der blev dog tid til en hel del motion, og de seneste år har han været meget optaget af sin og hustruens motorsejler. Det er bl.a. blevet til sejladser i den svenske Gøtakanal og ikke mindske i de danske farvande bl.a. i Limfjorden og det sydfynske ø-hav.

Fødselsdagen onsdag den 9. august markeres med et åbent hus-arrangement på restaurant Landgangen i Mariager kl. 11.00-14.00.

En af de sjældne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce