Fra suppe, steg og is blev Lille Anders musikdirektør

Anders Beyer har i nogle år indtaget den prestigefyldte stilling som leder af Bergen Festspillene. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Fra suppe, steg og is blev Lille Anders musikdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han begyndte efter eget udsagn som "røvballemusiker" og er i dag direktør for en af Europas største kulturfestivaler.

En karriere med begge hænder på det festlige orgel og "Til julebal i nisseland" på menuen kan føre til alt. Bare man holder op i tide.

60-årige Anders Beyer var i årevis kendt som "Lille Anders" med det store talent. Drengen fra Bornholm spillede til bal og vandt ti år gammel en musikkonkurrence med en pladekontrakt som resultat. Han kørte snart rundt til fester over hele landet med sin far ved rattet og blev lige så hurtigt uundværlig for familiens økonomi.

Men hans fravær i skolen voksede. Årene med alle mulige fag blev lidt af en udfordring. I hvert fald indtil en hjertevarm lærer opdagede hans interesse for sprog og hjalp ham videre. Anders Beyer kom over på det musikorienterede Sankt Annæ Gymnasium i København og fandt så småt sig selv igen.

Studierne i musik og filosofi ved Københavns Universitet førte til en cand.phil. i 1985 og snart efter til ansættelse som lærer i musikvidenskab. Talentet faldt ømt nok også for den elskede Maibritt allerede i studietiden og har gennem årene haft døtrene Sara og Caroline med til alt spændende i dansk musik.

Og han anmeldte på livet løs. Enkelte vil stadig huske ham som kritiker i dagbladet Informations spalter. Hans nemme for ledelse gjorde ham også til chefredaktør for Dansk Musik Tidsskrift i slutningen af bladets storhedstid. Mange skribenter af yngre årgang blev opdaget af Anders Beyer og trådte deres barnesko på hans travle redaktion øverst oppe i hans villa.

Han stod også for tidsskriftet Nordic Sounds i en del år og gjorde sig ellers som oversætter fra tysk og skribent i den internationale musikpresse. Selv om han kender både et og andet til stort set al slags musik, er de nyere toner forblevet hans hjertebarn over alle - både dem i Danmark og i udlandet. Kulminationen rent litterært kom i form af antologien "The Voice of Music" med dens spændende og sommetider stærkt tankevækkende portrætter af epokens største komponister.

Et nyt kapitel begyndte i 2006 med hans udnævnelse til chef for Athelas Sinfonietta Copenhagen og dermed for en af Skandinaviens førende grupper med speciale i avantgarde. Han bestilte et stort antal værker fra komponister i indland og udland og tog sit lille orkester af dybt engagerede virtuoser ud på krævende og kunstnerisk succesfulde turneer over hele kloden.

Københavnerne opdagede ham for alvor i 2009 som Copenhagen Opera Festivals første direktør og dermed for en af hovedstadens mest vellykkede kultursatsninger i mange år.

Succeserne gjorde ham oplagt til en af Europas største kultursatsninger overhovedet: De legendariske festspil i Bergen ved Norges yderste vestkyst. Anders Beyer begyndte som kunstnerisk konsulent for festivalen i 2006 og kunne i 2012 sætte sig i direktørstolen. Festivalen har et gigantisk budget, besøges af stjerner og statsledere og præsenterer nordmændene for hundreder af forestillinger og koncerter hver sommer.

Hans tid som direktør har ikke været fri for kritik fra norsk side. En gruppe af kreative kendisser langede relativt hårdt ud efter ham for et par år siden: De ønskede som udgangspunkt festivalens danske direktør tillykke med væksten i solgte billetter. Men var Bergens festival ikke blevet for populær, spurgte de. Burde de få uger midt på sommeren ikke tage flere chancer? Hvor blev alt det nye og modige af?

Anders Beyer selv klarede sig fri af kritikken, og ansættelsen blev senest forlænget til 2022. Hvilket sådan set virker betegnende for hans efterhånden lange og mangesidige karriere: Lille Anders har på flere måder fået en vis lighed med direktørkollegaen Christian Stadil og vinder altid til sidst. Meget havde været anderledes uden hans indsats. Og meget havde været kedeligere.

Anders Beyer
Født i Rønne.

Som lille var han underholdningsmusiker på orgel og aktiv på eksempelvis Poul Godskes plader.

Derefter uddannet i musikvidenskab og ansættelser som redaktør og musikkritiker med mere.

Har siden 2012 været direktør ved Festspillene i Bergen og fik senest forlænget sin kontrakt til 2022.

Fra suppe, steg og is blev Lille Anders musikdirektør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce