Huxi Bach gør det hele for sjov

Huxi Bach behersker flere genrer sikkert. Foto: Sara Gangsted/Scanpix

Huxi Bach gør det hele for sjov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Radioværten og satirikeren Huxi Bach, der har tilbragt sin ungdom i Aarhus, har ladet tilfældet råde og lysten drive værket. Fredag 9. marts fylder han 40 år.

Huxi - kan man virkelig hedde det? Både ja og nej, for programværten og satirikeren Huxi Bach, 40 år fredag 9. marts, er aldrig blevet kaldt andet, siden hans morfar fandt på kælenavnet.

Men for 40 år siden var der noget snævrere rammer for, hvad man kunne sætte på barnets navneattest. Derfor hedder han egentlig Christian Bækgaard Bach på papiret.

Men er det ikke, som om det hurtigtkørende Huxi og det solide Bach passer godt til hans type, der både kombinerer det underspillede med det energiske - solid, nordjysk charme, en kvik pære, en hurtig, skarp replik, et smørret grin i det åbne, lyse og skæggede ansigt under strithåret.

Han har - først og fremmest ved at være sig selv - fundet sin egen plads som en, der ubesværet svinger sig mellem journalistik, satire og underholdning.

Efter en opvækst i dels Aalborg, dels Aarhus fik han gennembruddet i ungdomsmusikprogrammet "Boogie", der blev adgangsbillet til en lang række andre værtsskaber i DR og andre steder. Mange husker for eksempel sikkert stadig P3-programmet "Den løse kanon", der havde premiere i 2009. Man havde fundet på at sætte ham sammen med den langt ældre, kontante journalist Karen Thisted.

Det viste sig, at kemien var i top, og i gennemsnit lyttede imponerende 456.000 dagligt til programmet. Efterfølgende har de to venner kunnet stikke hovederne sammen i opfølgeren "Økonomi for Dummies", hvor de sammen udlagde penge for den danske befolkning, ligesom det også er blevet til en omfattende foredragsturné.

Og siden har han taget sig selv, sine finurlige personlighed og sine skarpe meninger med fra de æterbårne medier til standup-scenen, hvor han i efterhånden fire show har budt på sine kløgtige og skægge observationer med brod i blikket og svirp i analyserne. Senest i showet "Ind til benet", der turnerede sidste efterår efter premieren på Bremen. Her hidsede Huxi Bach - nu med guitar, han spiller og synger glimrende - sig især op over politikere, der ignorerer de undersøgelser, de selv har sat i værk, tilsidesætter fakta og i det hele taget lader principperne blafre for vinden. Og på alle os andre, der på samme måde ikke orker at forholde os til denne verdens helt store problemstillinger og flygter fra ansvaret.

- Jeg har en tendens til at være moralist og helt frygtelig. Det skal jeg holde op med, fortalte han i den forbindelse Berlingske - uden at der vist var nogen, der rigtig troede på, han kunne lade være.

Og nu vi er ved politikerne: De seneste fem år har han haft stor succes med sit seneste program, nu på Radio 24Syv, hvor han taler med ekspolitikere i "Huxi og Det Gode Gamle Folketing" og lader dem kaste et blik på den aktuelle, politiske situation. Det har ændret værtens syn på politik. En vis desillusion er trådt ind.

- Rigtig meget handler om taktik. Og hvis jeg bliver spurgt, om de gør det godt, er svaret: Nej, politikerne gør det ikke godt.

Det er der til gengæld utvivlsomt mange, der synes, Huxi Bach gør. Gør det godt, altså. Måske er hemmeligheden simpelt hen ret enkel:

- Du skal ikke sige det til nogen, betroede han i hvert fald på et tidspunkt dagbaldet Børsen:

- Men jeg lever af at lave ting, som jeg ville gøre for nul kroner.

Huxi Bach
Født Christian Bækgaard Bach 9. marts 1978 i Aalborg. Bosat i Aarhus i den pure ungdom, hvor han gik på Marselisborg Gymnasium og begyndte, men aldrig færdiggjorde, uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole.

Fik sit gennembrud som vært på ungdomsmusikprogrammet "Boogie" i 2002. Har desuden været involveret i programmer som "Mondo" på P3, samme kanals "Kammerat Kina" under OL i Beijing 2008, tv-programmet "Clement Direkte", "Den løse kanon" på P3 sammen med journalist Karen Thisted og tv-programmet "Live fra Bremen". Fra 2012 turnerende med egne onemanshow.

Huxi Bach gør det hele for sjov

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce