Mimi sad i både blå og røde regeringer

Centrum-Demokraternes tidligere formand Mimi Jakobsen spillede dygtigt på klaviaturet under blå og røde regeringer i 1980'erne og 1990'erne. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Mimi sad i både blå og røde regeringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mimi Jakobsen spillede med på holdet under Poul Schlüters blå og Poul Nyrup Rasmussens røde regeringer. Som Centrum-Demokraternes formand fandt hun klogt kammertonen i politik.

Det er få, som vi danskere er på fornavn med. Men når nogen nævner Mimi, siger de fleste ældre "Jakobsen". Hun er datter af Centrum-Demokraternes stifter, Erhard Jacobsen - med c - der var en frafalden socialdemokrat.

Mimi Jakobsen, som mandag 19. november fylder 70 år, gik i sin fars fodspor i en politisk karriere, hvor hun afløste sin far som leder af Centrum-Demokraterne og fik mange ministerposter under både Poul Schlüter (K) og Poul Nyrup Rasmussen (S).

Efter sin politiske karriere var hun i 15 år generalsekretær for Red Barnet, indtil hun blev fyret i 2015.

Hun voksede op i Gladsaxe, hvor Erhard Jacobsen skabte et socialdemokratisk udstillingsstykke, og hvor mange havde villa, vovse og Volvo. Det var den helt rigtige vej for arbejderne, mente Erhard Jacobsen, modsat sine rødere partifæller.

I 1967 blev hans datter student fra Gladsaxe Gymnasium. Ti år senere kom hun i Folketinget, hvor hun sad indtil 2001, da Centrum-Demokraterne ikke klarede spærregrænsen.

Under Erhard Jacobsens ledelse gik partiet i 1982 med i Schlüters firkløverregering med De Konservative, Venstre og Kristeligt Folkeparti. Her var Mimi Jakobsen først kultur-, så social- og til sidst også grønlandsminister.

I 1988 smed Schlüter Centrum-Demokraterne og Kristeligt Folkeparti ud. Han ville have De Radikale med i regeringen for at bryde Folketingets røde flertal bag de danske fodnoter i Nato. Det tilgav Mimi Jakobsen ham aldrig. I 1990 krævede hun samtidig Tamilsagen undersøgt, da den daværende justitsminister, Erik Ninn-Hansen (K), på tv hævdede, at Centrum-Demokraterne havde støttet begrænsningen af tamilernes ret til at få asylsager behandlet. Det endte i januar 1993 med Schlüter-regeringens fald, og vejen blev banet for Poul Nyrup Rasmussen.

Mimi Jakobsen slog til, og Nyrup dannede en rødkløver-regering med Centrum-Demokraterne, De Radikale og Kristeligt Folkeparti. Her var Mimi Jakobsen først samordnings-, så industri- og til sidst erhvervsminister.

I december 1996 forlod Centrum-Demokraterne regeringen i protest mod en rød finanslov med SF. Fra 1989 til 2005 var Mimi Jakobsen Centrum-Demokraternes formand, og året efter meldte hun sig ind i Socialdemokratiet. Siden har hun dog meldt sig ud igen. Resterne af Centrum-Demokraterne nedlagde sig selv i januar 2008.

Hun giftede sig i 1981 med stadsbibliotekar Svend Horneman Stilling, men ægteskabet blev opløst. Så blev hun gift med tv-værten Bengt Burg, men parret skiltes i 2000. i 2008 blev hun gift med Mogens Lund Jensen. Hun har to sønner, som er født i 1982 og 1989.

I 1997-1998 var Mimi Jakobsen sygemeldt i fem måneder. Det skyldtes, at hun havde fået lammelser i ansigtet efter, at hun var blevet bidt af en skovflåt.

I 1984 blev hun kommandør af Dannebrogordenen og i 1997 kommandør af 1. grad.

Mimi Jakobsen
Født 19. november 1948 i Købehavn som datter af folketingsmedlem Erhard Jacobsen og porcelænsmaler Kate Jacobsen. Døbt Mimi Vibeke Jakobsen.I 1967 student fra Gladsaxe Gymnasium. Har afsluttet første del af studiet i fonetik og tysk ved Københavns Universitet. Ansat samme sted som undervisningsassistent på Institut for Fonetik og Germansk Filologi i 1975-1978.

Opstillet til Folketinget for Centrum-Demokraterne fra 1974 og valgt til Folketinget første gang i 1977. Her sad hun frem til valget i 2001, hvor partiet ikke nåede over spærregrænsen.

Har været minister for kultur, socialområdet, Grønland, industrien og erhvervsområdet foruden samordningsminister.

I 1988-1991 var hun administrerende direktør i Scleroseforeningen og i 2000-2015 generalsekretær for Red Barnet.

Kommandør af 1. grad af Dannebrogordenen.

Har været gift tre gange og har to voksne sønner.

Mimi sad i både blå og røde regeringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce