Portræt: Bodil Kaalund

Kunstneren Bodil Kaalund, der stammer fra Silkeborg, fylder 85 år søndag 8. november. Pressefoto


Portræt: Bodil Kaalund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bodil Kaalund har illustreret bibler og udsmykket kirker herfra og til Grønland.

Hvis sandheden skal frem sådan en dag som i dag, da Bodil Kaalund fylder halvrundt, var den, der skriver disse linjer, ikke ovenud betaget af hendes bibelillustrationer. De lignede barndommens børnebibler for meget.

Det er så år tilbage. En dag ringede Bodil Kaalund for at spørge om en tekst om en kunstner. Typisk for hendes uselviske holdning til alt var det ikke om hende selv. Det var om Elsa Nielsen. Grafikeren Palle Nielsen, Elsa Nielsens kendte mand, havde fået så mange bøger og film. Nu måtte det være Elsas tur, mente Bodil Kaalund, og sådan blev det: En bog om den fine grafiker Elsa Nielsen skrevet af tre anmeldere, en fra hver af de store morgenaviser.

Sådan er Bodil Kaalund så initiativrig, når det gælder andre. Ikke mindst Grønland og grønlandsk kunst.

Hun arrangerede i 1968, hvad der er blevet kaldt den første seriøse udstilling af dansk kunst i Grønland og tilrettelagde omvendt - på Louisiana - i 1969 den første egentlige udstilling af grønlandsk kunst i Danmark. Hun har været initiativtager til og medstifter af Grønlands Kunstskole, sidder i en komité, der arbejder for oprettelse af et kunstmuseum i Grønland og har skrevet et stort værk om grønlandsk kunst, der er oversat til adskillige sprog.

Fra Silkeborg

Bodil Kaalund er født i Silkeborg som datter af maleren Martin Kaalund-Jørgensen, der er blevet kaldt Asger Jorns første lærer. Noget må han også have lært datteren Bodil. Som barn havde hun kigget på hans malerier - men også gengivelserne i hjemmets store kunstbøger. Og tidligt havde hun blik for farverne i barndommens vidunderlige hverdagsbilleder som sæben og blånelsen og suppens fedtperler og gulerodsterninger, der for Bodil Kaalund blev til hele verdener af farve og til runde og firkantede former i et flydende univers.

Der var bare lige én ting. Hun ville male figurativt. Selv om det ikke var så velset på Kunstakademiet, hvor hun blev optaget i 1950. For som professor Kræsten Iversen pædagogisk forklarede hende:

»Ja, ja, bette Kaalund. Man har talent. Men sådan maler vi ikke længere. Vi er kommet ind i den abstrakte tidsalder.«

Talentet blev imidlertid forløst for alvor under rejser til navnlig de nordiske lande, for det blomstrede af bibelske billeder og malerier af hverdagslivet og især madvarer. Det sidste som vanitas-billeder; altså en ældre tradition i kunsthistorien, som går ud på at minde om, at livet er forgængeligt.

Kirker - og Lemvig

Bodil Kaalund er en djærvt troende kristen, der har udsmykket en Guds velsignelse af kirker. En af de første lå i Lemvig, og det må have været en lang rejse med tog engang i 1970erne fra København til den smukt beliggende fjordby for at fortælle menighedsrådsformanden, at hun var glad for opfordringen, men hun syntes lige, hun ville nævne, at hun netop var blevet skilt.

Derfor kunne de nu godt drikke en kop kaffe, mente han, og samarbejdet med byen er da gået fint gennem foreløbig 40 år, for hun er blevet æresborger i Lemvig, og en kreds af byens borgere tog initiativ til et museum for hende. Som hun med typisk beskedenhed fik ændret til Museum for Religiøs Kunst, der har vist mange fine udstillinger af kunstnere, som arbejder ud fra en bred optagethed af forståelse af tilværelsen.

Det var også fra museet, at initiativet til en bog om Bodil Kaalund kom for nogle år siden, og den, der skriver dette portræt, bidrog til den. Som nævnt var udgangspunktet skepsis - men når man møder Bodil Kaalund, forstår man, at hun mener det. Det er alvor. Både tro og billeder.

Og både alvoren og hendes uselviskhed er en af grundene til, at hun er så respekteret i dansk og grønlandsk kunst. Grønland har for eksempel hædret hende med Hjemmestyrets kulturpris. I Danmark er hun blandt andet blevet tildelt Høyen-medaljen af Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster for den omfattende formidlingsindsats.

Frem til 14. januar vises en ophængning på Schæffergården i Gentofte. Næste år viser Sophienholm nord for København en udstilling med Bodil Kaalunds billeder.

Portræt: Bodil Kaalund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce