Systemdigter med to fingre på skrivemaskinen

Forfatteren Klaus Høeck fylder tirsdag 27. november 80 år, men udgiver fortsat bøger. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Systemdigter med to fingre på skrivemaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klaus Høeck er pioner i systemdigtningen. Han fylder 80 år, men udgiver stadig nye digte. Oven i de 15.000 andre.

Klaus Høeck er af samme digtergeneration som Asger Schnack og Peter Laugesen og de afdøde Inger Christensen og F.P. Jac. Han har om nogen dansk forfatter gjort systemdigtningen til sit domæne og boltrer sig hjemmevant i sonetter og bogstavlege - en genre, der styres af sindrige systemer.

Den meget produktive Høeck fylder 80 år tirsdag 27. november, men han er på mange måder stadig moderne. Og ganske aktuel med digtsamlingen "My Heart - Poems Galore" på Gyldendal.

Klaus Høeck har forfattet omkring 15.000 digte, skønner han i et nyligt interview med Kristeligt Dagblad. Alle sammen skrevet med to fingre på hans gamle Torpedo-skrivemaskine.

- Et godt digt skal indeholde noget, man ikke helt forstår, og derfor efterlade et tomrum, man kan gå ind i. Der skal være plads til læseren, men hvis man intellektualiserer over digtet, kan det forsvinde, advarer han.

Det giver en anderledes alvor at nærme sig døden, konstaterer Høeck op til sin runde fødselsdag og anslår, at han nu formentlig kun har én digtsamling tilbage.

Klaus Høeck er gift med litteraturprofessor Anne-Marie Mai og har siden 1989 boet på Nordfyn. I sin ungdom læste han medicin, jura og filosofi på Københavns Universitet.

I 1966 debuterede han med digtsamlingen "Yggdrasil". Blandt hans over 30 senere værker - ofte meget tykke - står "Palimpsest" fra 2008 ud som en sejlads gennem musik, billedkunst og digtning i det 20. århundrede. Udgivelsen indbragte ham flere priser. I 1985 blev Klaus Høeck tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse, og siden 1989 har han været medlem af det prestigefyldte Danske Akademi.

I anledning af hans fødselsdag udstiller Kunsthal Nord i Aalborg 13 nye skulpturer af kunstneren Morten Stræde. De ledsages af en række korte hyldesttekster af professor Frederik Stjernfelt. Udstillingen hedder "Haiku til Høeck".

Et godt digt skal indeholde noget, man ikke helt forstår, og derfor efterlade et tomrum, man kan gå ind i. Der skal være plads til læseren, men hvis man intellektualiserer over digtet, kan det forsvinde.
Klaus Høeck, digter
Klaus Høeck
Født 27. november 1938 i København.Student fra Sorø Akademis Skole i 1957 og studerede siden medicin, jura og filosofi ved Københavns Universitet. Uddannet exam.art. i filosofi i 1970.

Debut i 1966 med digtsamlingen "Yggdrasil".

Modtog i 1973 Statens Kunstfonds treårige legat og i 1980 et legat fra forlaget Gyldendal. Tildelt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 1985. Siden 1989 medlem af Det Danske Akademi.

Gift med forfatteren og litteraturprofessoren Anne-Marie Mai.
Digterne Klaus Høeck (t.v.), F.P. Jac og Asger Schnack (t.h.). Foto: Knud Henrichsen/Ritzau Scanpix
Digterne Klaus Høeck (t.v.), F.P. Jac og Asger Schnack (t.h.). Foto: Knud Henrichsen/Ritzau Scanpix

Systemdigter med to fingre på skrivemaskinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce