??? - Kinesisk sprog og kultur stormer frem

06arhVenstresGrundlovs2Laura Hay og Kristian Jensen taler ved Venstres grundlovsmv?de ved Amfiscenen pv• Aarhus Universitet. Alt imens solen fik de studerende fre de tunge bv?ger.. 05062011 Foto Martin Ballund
Foto: Martin Ballund

??? - Kinesisk sprog og kultur stormer frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Enorm interesse for at lære om nye landes sprog og kultur, men også tysk vinder frem på Aarhus Universitet. Antropologi bliver kult.

Unge vil ud i verden, og de vil lære sprog og kultur.

Det er tydeligt, når man ser på, hvad de nye studerende på de humanistiske fag på Aarhus Universitet viser interesse for.

For det første søger 30 procent flere end sidste år ind på humaniora, som sprog og kultur hører under.

Kinesisk er der så stor rift om, at Kina-studierne kan blive det næststørste sprog- og kulturfag efter engelsk med 55 ansøgere, der har kinesisk som første prioritet . Det er en stigning på omkring 45 procent som første prioritet. Totalt er det en stigning på 48 procent.

I det hele taget er der øget interesse for studierne i sprog og kultur inden for de såkaldte BRIK-lande. Det er Brasilien, Rusland, Indien og Kina.

»Når så mange sprog- og kulturfag har oplevet en så stor tilstrømning, er det et tydeligt tegn på, at de unge er meget bevidste om, at sprog og kulturforståelse er afgørende viden i en stadig mere globaliseret verden,« siger dekan for Arts Mette Thunø.

Brasilianske studier går frem med 74 procent i totalt antal ansøgninger og 33 procent i første prioritets ansøgninger.

Russisk går frem med 23 procent i totalt antal ansøgninger og 13 procent første prioritets ansøgninger.

Moderne indisk (Sydasienstudier) går frem med 80 procent i total antal ansøgninger og 60 procent i første prioritets ansøgninger.

Også fag som arabisk sprog og islamisk kultur viser fremgang på knap 95 procent flere 1. prioritets ansøgere.

Kulturfaget antropologi er nærmest blevet kult med ikke mindre end 700 ansøgere. Det er en stigning i det samlede antal ansøgere på omkring 84 procent.

Også de europæiske sprog har pæn fremgang med tysk som højdespringer.

Tysk går efter nogle magre år frem med 50 procent i forhold til 2010 blandt første prioritets ansøgerne.

I reelle tal er der imidlertid flere der som første prioritet ønsker at studere arabisk, kinesisk og japansk end tysk, fransk og spansk.

»Jeg håber, at en ny national sprogstrategi vil sikre, at de øvrige sprogfag på gymnasierne - spansk, fransk, italiensk og russisk - ligesom tysk vil opleve endnu bedre ansøgertal, så vi også kan styrke disse uddannelser. Danmark har brug for kompetente sprog- og kulturuddannede kandidater inden for disse fag,« siger Mette Thunø.

Den tidligere dekan Bodil Due er formand for en arbejdsgruppe. Den er nedsat af Undervisningsministeren og Videnskabsministeren og har til formål at komme med anbefalinger til, hvordan Danmark styrker sprogfagene fra folkeskole til universitet.

Det skal munde ud i en samlet strategi for uddannelse i fremmedsprog her i sommer.

??? - Kinesisk sprog og kultur stormer frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce