11-årig endte under bus i Risskov: Nu kritiserer lokale 'tåbeligt' kryds

En dobbeltrettet cykelsti stopper brat ved et kryds ved Vejlby Centervej, og det skaber farlige situationer siger lokale, efter en 11-årig pige onsdag blev ramt af bus i en højresvingsulykke. Foto: Jens Thaysen

11-årig endte under bus i Risskov: Nu kritiserer lokale 'tåbeligt' kryds

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Onsdag slap en 11-årig pige mirakuløst for større skader, da hun endte under en bus i en højresvingsulykke på Vejlby Centervej i Risskov. Lokale kalder krydset for tåbeligt indrettet og håber, at ulykken kan skubbe på for en anden løsning.

En cyklist. En stor bus, der svinger. Kontakt.

Alle de værste elementer var til stede ved en ulykke onsdag eftermiddag i Risskov, hvor en 11-årig pige kom på cykel ad Vejlby Centervej, da en bus svingede til højre op ad Skejbyvej uden at have øje på pigen, som derfor endte under bussen.

Men ganske mirakuløst kunne pigen trækkes ud fra linje 14-bussen uden de store skader.

Ifølge de seneste vidneforklaringer til politiet stod pigen af cyklen i krydset og trak over, men højresvingsulykken i netop det kryds er ifølge flere lokale borgere, ulykken, der ventede på at ske.

- Det har været et spørgsmål om tid, siger Marianne Harving Nicolaisen, der bor i Vejlby Risskov og arbejder på Vejlby Centervej, og derfor dagligt kører gennem krydset.

- Jeg er ofte tæt på at blive strejfet af en bus, og jeg har det dårligt, når jeg sender min datter samme vej, siger hun.

Et tåbeligt kryds kalder taxichauffør Søren Hübertz Thomsen også den valgte løsning, hvor en dobbeltrettet cykelsti pludseligt stopper ved krydset og leder cykler først over et fortov og så gennem et fodgængerfelt.

- Den løsning har undret mig i mange år. Det farlige er, at cyklisterne kommer kørende på cykelstien, som ikke løber med vejen, og derfor pludselig dukker op i bilisternes blinde vinkel. Andre zigzagger gennem de to bomme og cykler direkte ud i fodgængerfeltet uden at stå af cyklen, siger Søren Hübertz Thomsen.

Et nødvendigt kompromis

Hos Aarhus Kommune erkender man, at krydset ikke er perfekt indrettet, men et nødvendigt kompromis for at få en dobbeltrettet cykelsti på en så stor vej.

- Udfordringen har været, at man skulle lave en lang, sikker dobbeltrettet cykelsti, men den kan man ikke fortsætte i så trafikeret et kryds som på Vejlby Centervej, siger Kristian Thomsen, trafikkoordinator ved Aarhus Kommune.

- Derfor har man af sikkerhedsmæssige årsager lavet bomme og gjort, at man skal trække over. Ingen elsker sådan en løsning, men hvis alternativet er, at man ikke kan lave en dobbeltrettet cykelsti, så er det måske det lille bidrag, cyklisterne skal give for at have cykelstien, siger Kristian Thomsen.

Men vi hører, at der er mange, der endda cykler direkte over, fordi cykelstien slutter så brat, gør det ikke, at man overvejer at lave det om?

- Det er elementær lærdom, at man ikke cykler i et fodgængerfelt. Man skal kende færdselsreglerne, og man må ikke falde for fristelsen til at sige "det forstår vi ikke" til regler, som gælder alle andre steder, siger han.

Løbende diskussioner

Onsdagens ulykke skete ifølge de første meldinger, selvom den 11-årige cyklist huskede at stå af cyklen og trække over, og det er en god lejlighed til at overveje, om krydset er for farligt, lyder forhåbningen.

- Det er bare et håbløst kryds. Der opstår mange situationer dagligt, fordi der kun er en cykelsti og et fortov på den ene side af vejen, og fordi det er et trafikknudepunkt især om morgenen, hvor biler, cyklister og gående mødes på den ene side, siger Marianne Harving Nicolaisen.

Aarhus Kommune overvejer altid efter ulykker, om krydsene er optimalt sat op. I sidste uge blev det blandt andet vedtaget, at der skal males en blå cykelstribe og gives længere grønt til cyklister og fodgængere ved Randersvej efter flere ulykker.

- Vi diskuterer løbende løsningerne i krydsene gennem færdselsmøder med politiet, og det gør vi også, hvis vi får borgerhenvendelser på, at et kryds ikke er sikkert, siger kommunens trafikkoordinator.

11-årig endte under bus i Risskov: Nu kritiserer lokale 'tåbeligt' kryds

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce