11 landmænd får nu påbud: - dyrk jeres jord uden sprøjtegift

Selv om byrådet snart giver Teknik og Miljø lov til at meddele forbud mod brug af sprøjtegift til 11 landmænd i Beder,kan der gå flere år, inden forbuddet får virkning. Ja, faktisk kan det ende med, at landmændene bliver ved med at sprøjte gift på deres marker. Foto: Scanpix

11 landmænd får nu påbud: - dyrk jeres jord uden sprøjtegift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På mandag giver Aarhus Kommunes magistrat embedsmænd i Teknik og Miljø lov til at meddele påbud mod brug af sprøjtegift på jorde ved Beder.

AARHUS: - Fremover må I hverken anvende, opbevare eller håndtere sprøjtegift.

Sådan står der i et brev, Aarhus Kommune snart kan sende til 11 landmænd i Beder-området.

På mandag giver magistraten Teknik og Miljø tilladelse til at meddele landmændene pålæg om pesticidfri drift efter miljøbeskyttelseslovens § 26 A.

Når byrådet har gjort det samme, kan Teknik og Miljø sende pålæggene ud til landmændene.

Forbuddet mod sprøjtegift skyldes et kommunalt ønske om at beskytte sårbare drikkevandsområdet mod nedsivende sprøjtegifte.

Men der kommer til at gå år og dag, inden landmændene må opgive sprøjtningen.

Ja, spørgsmålet er, om de nogensinde kommer til det.

Deres organisation, Landbrug & Fødevarer, agter nemlig at klage til Natur- og Miljøklagenævnet.

Det oplyser Jens Gammelgaard, der er formand for Odder-Skanderborg Landboforening.

Og hvis nævnets afgørelse går landmændene imod, bliver næste skridt domstolene.

Men Jens Gammelgaard er overbevist om, at landbruget har så god en sag, at den ikke kommer længere end Natur- og Miljøklagenævnet.

Det siger loven
Miljøbeskyttelseslovens § 26 A:"Når der er vedtaget en indsatsplan for et område efter § 13 dlelr § 13 A i lov om vandforssyning m.v. kan kommunalbestyrelsen, hvis der ikke kan opnås en aftale herom på rimelige vilkår, endeligt eller midlertidigt mod fuldstændig erstatning pålægge ejeren af en ejendom i området de rådighedsindskrænkninger eller andre foranstaltninger, som er nødvendige for at sikre nuværende eller fremtidige drikkevandsinteresser mod forurening med nitrat eller pesticider.

"De taber"

- Aarhus Kommune kører lige ind i en øretæve. Jeg er helt skråsikker på, at de taber den her sag, siger Jens Gammelgaard.

Han er tilfreds med, at sagen nu er så langt, at kommunen kan meddele påbud om dyrkning uden sprøjtegift.

- Nu kan vi komme videre. Jeg synes, de har været ualmindeligt sløve i Aarhus Kommune. Det var helt tilbage i februar 2016, at byrådet vedtog, at der skulle afholdes åstedsforretninger. Og åstedsforretningerne foregik i juni samme år, siger Jens Gammelgaard.

Der er altså gået halvanden år fra åstedsforretningerne foregik, til påbuddene meddeles.

- Jeg synes, at det er lang tid. Tænk på, at byrådet vedtog indsatsplanen for Beder i 2013. Det er fem år, de berørte landmænd har gået rundt i uvidenhed, og udviklingen i et helt område har været sat i stå. Derfor vil vi kræve, at kommunen betaler erstatning, siger Jens Gammelgaard.

Baggrunden for forbuddet mod sprøjtegift er, at drikkevandsressourcerne i Aarhus Kommune er tæt på at være fuldt udnyttet.

Og da grundvandet under Beder leverer omkring 15 procent af alt kommunens drikkevand, vil man ikke risikere en forurening, der lukker en boring.

Tilsvarende har byrådet vedtaget en indsatsplan, der dækker området mellem Stavtrup, Brabrand, Tranbjerg og Harlev.

11 landmænd får nu påbud: - dyrk jeres jord uden sprøjtegift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce