111 kendte og skjulte steder du SKAL se i Aarhus: Her er de første 6


111 kendte og skjulte steder du SKAL se i Aarhus: Her er de første 6

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny bog sætter lys på kendte og skjulte perler i Aarhus, som er et must at se eller opleve. Folkene bag ønsker forslag til, hvilke steder der skal med i den endelige bog. Vi har her samlet seks af de 111 steder.

Bogen

AARHUS: Der findes mange ikoniske og kendte bygninger, passager, vægmalerier og kunstværker i Aarhus.

Men der findes også skjulte perler i byen, og det vil en ny bog sætte lys på.

"111 steder i Aarhus som du skal se" er titlen på en ny udgivelse, der skal guide folk til de både åbenlyse, men også oversete steder i kommunen, som man skal nå at se, mens man kan.

Bag bogen står pressechef for Aarhus 2017, Peter Vestergaard, arkitekt og skulptør, Lena Bendt samt fotograf Henrik Bjerregrav. Lignende guidebøger er udgivet om Rom, Paris, Amsterdam, Barcelona og København. Og altså snart også Aarhus.

Hvert af de 111 steder, der kommer med i bogen om Aarhus, vil blive omtalt med to sider og billeder i bogen.

Folkene bag har ikke endnu lagt sig fast på alle de 111 steder, og man ønsker derfor forslag til, hvilke unikke punkter i byen, der fortjener at komme med. Forslag kan sendes til peve@live.dk. Der bliver udtrukket fem vindere blandt forslagene, som vil modtage bogen direkte fra forlaget Frydenlund, når bogen udkommer i forsommeren 2019.

- Vi har alle tre levet langt det meste af vores liv i Aarhus, og vi er stolte af vores by. Derfor vil vi gerne give inspiration til århusianerne til at gå på opdagelse. Vi håber, at læserne vil lege med og pege på netop deres favoritsteder og "skjulte" perler i byen til glæde for andre, siger tidligere chefredaktør på Århus Stiftstidende Peter Vestergaard, der er en af bogens forfattere.

Vi har her samlet seks af de steder, som allerede nu er udpeget til at komme med i bogen.

Kom gerne med bud til steder i kommentarfeltet under artiklen.

6. Æblehaven i Lystrup
Foto: Henrik Bjerregrav

På Lystrupvej mellem Elsted- og Lystrup Skole finder man en anderledes offentlig park - en æblehave. I haven er der mere end 150 frugttræer, nogle af dem meget gamle, som stammer fra den oprindelige store æbleplantage på stedet, som blev anlagt efter 2. Verdenskrig. Parkens træer byder på mange forskellige sorter og alle er velkomne til at plukke og spise æblerne i sæsonen, der løber fra august til november.

Publikum kan også finde og høste blommer, pærer, mirabeller, hasselnødder og brombær i parken. I madpakkehytten findes der plancher om haven og de forskellige sorter. Æblehaven er en del af Smag på Aarhus, som Aarhus Kommune står bag. Et natur- og madprojekt, hvor byens rum skal gentænkes, så der bliver flere spiselige og sanselige miljøer i Aarhus.

5. Drakenbergs mindeplade
Foto: Henrik Bjerregrav

I Fiskergade i Aarhus finder man det mest synlige spor af en af byens sagnsomspundne personer - eventyren, soldaten og slaven Christian Jacobsen Drakenberg. Her kan du på facaden af hus nummer 82 se mindepladen for Drakenberg, der døde her 9. oktober 1772. Han hævdede at være født 18. november 1626 og skulle altså være blevet 145 år gammel.

Den norskfødte Drakenberg stod til søs som 13-årig, og han deltog i tre krige under danske konger mod svenskerne. Drakenberg blev stedt til hvile i Aarhus Domkirke, hvor hans balsamerede lig lå til offentlig beskuelse indtil 1840, da han efter ordre fra dronning Caroline Amalie blev begravet. Mange år efter blev Drakenbergs fødselsattest afsløret som et falsum, men hans historie har fascineret talrige.

4. Klokken på Dokk1
Foto: Henrik Bjerregrav

På byens nye multimediehus, Dokk1, kan man opleve verdens største rørklokke. Den er en del af kunstværket Gongen, som kunstneren Kirstine Roepstofft står bag.

Den 7,5 meter høje og 3 tons tunge bronzeklokke er forbundet med fødeafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby, og her kan glade og nybagte forældre aktivere en slåalarm på en iPad, der udløser en kugle, som rammer Gongen på Dokk1, så alle her kan høre den varme og livsbekræftende lyd, når en ny borger kommer til verden i Aarhus.

Rørklokken er støbt i Innsbruck hos det berømte østrigske klokkestøberi Grassmayer.

3. Magic Mushrooms
Foto: Henrik Bjerregrav

I loftet af parkeringsanlægget på Dokk1 ved havnen i Aarhus hænger en imaginær storby på hovedet.

Det store bygningsintegrerede kunstværk af duoen Elmgreen og Dragset er en model af en storby, som ikke findes i virkeligheden, men som vi alle kan genkende elementer af.

Kunstværket er placeret et helt centralt sted i Dokk1, hvor det forbinder ude og inde, vand og land.

2. Ole Rømer Observatoriet
Foto: Henrik Bjerregrav

På en lille bakketop tæt på Marselisborg Slot og i baghaven til Jydsk Væddeløbsbane finder man en af byens mest unikke bygninger. Et observatorium med to kupler, som blev indviet i 1911, hvorfra man kan få et enestående kig til stjernehimlen.

Observatoriet er opkaldt efter den århusianske astronom Ole Rømer, der opdagede lysets hastighed, og det er tegnet af den århusianske arkitekt Anton Rosen. Let genkendelig er de to zinkbeklædte kupler, som hver især gemmer på et teleskop.

Indenfor venter der også publikum et spektakulært syn. De 12 stjernetegn pryder murerne i hallen, søjlerne er dekoreret med stjerner og skyer, mens den dobbelte glasdør er prydet med træudskæringer af stjerneskud.

Ole Rømer-Observatoriet er i dag ejet af Aarhus Universitet, og det bruges nu om dage kun i begrænset omfang til forskning, men det er i vintermånederne åbent for offentlige fremvisninger

1. Tintin på Skovvejen
Foto: Henrik Bjerregrav

Man skal besøge Thomas Haagensens Tintin univers på Skovvejen i Aarhus, hvis man vil have en passioneret snak om Tintin og hans venner.

Forretningen sælger Tintin-merchandise og har et stort udvalg af blandt andet Tintin-statuer og figurer, Tintin-albums, -biler, -plakater og t-shirts. Forretningen sælger også originale film og biografplakater - nogle af dem meget gamle og sjældne.

Desuden kan man købe genoptrykte retroplakater, og forretningen kan også indramme billederne.

111 kendte og skjulte steder du SKAL se i Aarhus: Her er de første 6

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce