20 års arbejde bag ny bog: Hvorfor hedder det Dynkarken og Grumstolsvej?

Leif Denitz, Dynkarken

20 års arbejde bag ny bog: Hvorfor hedder det Dynkarken og Grumstolsvej?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Leif Dehnits har over mange år samlet 350 af Aarhus' mest interessante gadenavne i ny bog.

AARHUS: Hvad betyder Dynkarken, og er det rigtigt, at hedens opdyrker Enrico Dalgas har givet Grumstolsvej sit navn?

De spørgsmål og mange flere om Aarhus' gader kan vi nu finde svar på i en ny bog. "Aarhusianske gadenavne" hedder den. Manden bag er Leif Dehnits, 73 år og i 27 år ansat på Aarhus Kommunes Hovedbibliotek i Mølleparken, hvor han bestyrede Lokalhistorisk Samling.

- Der er 760 gadenavne med, valgt ud af de cirka 3500 gadenavne i Aarhus, forklarer Leif Dehnits. Han har taget de mest interessante, især dem med person- og marknavne. Og især inden for Ringgaden.

- Rouloen og Tålforvej i Egå er eksempler på gamle marknavne, og mange vil gerne kende historien bag navnet om den vej, de bor på, forklarer Leif Dehnits.

Han gik på pension i 2007.

- Da tog det rigtig fart med vejnavnene. Jeg havde samlet oplysninger undervejs og havde gået med en idé om at lave en bog, og nu er det så blevet virkelighed, siger Leif Dehnits.

Bogen
Lief Dehnits: "Aarhusianske gadenavne". 424 sider. 300 kr. Udgivet af forlaget Turbine og Aarhus Byhistoriske Fond. Er udkommet.
Indtil slutningen af 1960?erne var Sabroes kølefabrik dominerende på Dynkarken. I dag præger politigårdens store bygning fra 1984  gadebilledet. Det store gadegennembrud kom i 1959.  Den store købmandsgård til højre blev opbygget af Rasmus Nielsen Malling (1767-1826). Trods fredning i 1929 af købmandsgården blev hele østsiden af Dynkarken revet ned i 1959. Over for lå Thomas Th. Sabroes køleindustri frem til 1970. Foto: 31. december 1958, Ib Rahbek-Clausen, Århus Stiftstidende, Den Gamle Bys billedsamling
Indtil slutningen af 1960?erne var Sabroes kølefabrik dominerende på Dynkarken. I dag præger politigårdens store bygning fra 1984 gadebilledet. Det store gadegennembrud kom i 1959. Den store købmandsgård til højre blev opbygget af Rasmus Nielsen Malling (1767-1826). Trods fredning i 1929 af købmandsgården blev hele østsiden af Dynkarken revet ned i 1959. Over for lå Thomas Th. Sabroes køleindustri frem til 1970. Foto: 31. december 1958, Ib Rahbek-Clausen, Århus Stiftstidende, Den Gamle Bys billedsamling

Myten om Dalgas

Han synes, det har været en spændende opgave at samle vejnavne og forklaringer.

- Og så har byen brug for dem. Andre byer som Randers, Aalborg, Rødovre og Lyngby har allerede sådan en fortegnelse, siger han.

Og hvordan er det så med Grumstolsvej i Højbjerg?

Leif Dehnits forklarer:

- Mange tror, at Enrico Dalgas, hedens opdyrker, har navngivet den. Hans kone var norsk, og på hendes hjemegn lå fjeldet Grumstol. Derfor skulle det være, men sådan er det ikke. Vejen fik navn efter ejendommen Grumstolen, som var et husmandssted i området oprettet i 1847. Navnet kan være sammensat af "grum", der på jysk betyder "ypperlig" eller "iøjnefaldende" og "stol" i betydningen en højde- eller bakkekam. Sat sammen bliver det til "iøjnefaldende bakke".

- Dalgas holdt til i området om sommeren, fordi han boede i Aarhus. Han brugte huslejligheden i Grumstolen som sommerbolig. Til daglig boede han i Villa Montana i krydset Sct. Pauls Gade-Montanagade. Montana-navnet kom fra en bjergfyr, han brugte til at beplante en strækning på heden, Pinosa Montanus, forklarer Leif Dehnits.

Hans egen vej

Og hvor bor Leif Dehnits så selv, og er hans vej med i bogen?

- Nej, det er så kedeligt et navn som "Rønnehaven" i Lystrup. De mange botaniske navne i vores område har jeg ikke taget med. Dem kan folk selv slå op, siger han.

Der ligger et stort og grundigt researcharbejde bag udgivelsen, hvor alt fra gamle vejprotokoller over telefonbøger og timevis af arkivgravninger har været nødvendige for at finde frem til de bedst gemte historier om, hvorfor gaden eller vejen hedder, som den gør.

Vi kan læse om alt fra Dynkarken til Maren Smeds Gyde og om, hvorfor Grønnegade engang hed Råddengyde og Skidensig. Samt hvad det er for kendte, historiske personligheder, der har lagt navn til mange af byens gader. Og hvorfor er det nu lige, et helt område er opkaldt efter danske øer?

20 års arbejde bag ny bog: Hvorfor hedder det Dynkarken og Grumstolsvej?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce