31 år og kongelig arkitekt

To af Danmarks kommende konger flytter snart ind i en bolig, som er funklende nyrestaureret. Arbejdet er sket med Noah Whitehorn fra århusianske Arkitema som sagsarkitekt. Foto: Kim Haugaard.

31 år og kongelig arkitekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som kun 31-årig blev Noah Whitehorn headhuntet til at lede renoveringen af Frederik 8.'s Palæ på Amalienborg. Efter flere års slid i tæt samarbejde med kongehuset er kronprinsparrets nye bolig indflytningsklar.

Når de løber op ad trappen, er det en trappe, som Noah Whitehorn har tegnet.

Sådan er det, fordi den unge arkitekt for fire år siden fik et opkald, som de fleste i branchen kun drømmer om.

Opkaldet var fra en partner i den århusianske arkitektvirksomhed Arkitema, der tilbød ham jobbet som leder af den omfattende restaurering af Frederik 8.'s Palæ på Amalienborg.

»Jeg blev helt… tænk at jeg kunne få lov til det. Normalt skal man arbejde 40 år i en tegnestue, før man får sådan en opgave,« fortæller Noah Whitehorn i Musikhuset i Århus, hvor han senere på aftenen skal holde foredrag om projektet.

Ingen prototype
Han ligner ikke prototypen på en arkitekt med sit lyse hår samlet i en hestehale og slidte grå jeans. Men han er én af de bedste i Danmark til det, han gør - til at få gamle bygninger til at skinne.

»Arkitema havde set noget arbejde, jeg tidligere har lavet. Det var helt lavpraktisk - et linolie-presseri i Skåne. Jeg var kun 31 år, så det var helt vildt. Det er sådan en opgave, man ikke siger nej tak til, det var bare et spørgsmål om, hvor lang opsigelse jeg havde i mit gamle job,« siger han.

Vokset sammen med murene
Siden dronning Ingrids død har Frederik 8.'s Palæ stået tomt, og støvet dækkede parketgulve og prismelysekroner. Men i 2004 blev det besluttet at forvandle palæet til et hjem for Danmarks kommende konge med familie.

Noah Whitehorn har i fire år knoklet med at få bygningen tilbage til den pragt, den havde i 1828. Han er næsten vokset sammen med murene.

»Det specielle ved det her hus er, at på et eller andet tidspunkt så lykkes det dem at vristet nøglen fra mig, og så kan jeg aldrig komme derind mere. Ved andre huse kan man altid ringe til bygherren og spørge om lov til gå en tur. Det kan man ikke på Amalienborg,« siger han.

Fire meter fra kronprinsen
Arkitekterne har været i tæt dialog med kronprinsparret om hver eneste ændring.

»Husets aller-allervigtigste værdi er, at kongefamilien bor der. Du kan gå helt op til facaden, og på den anden side sidder kronprinsen og arbejder. Du står ikke mere end fire meter fra ham. Hvis man forstiller sig, at Danske Bank, Mærsk eller Navision, havde hovedkvarter derinde, jamen, så ville hele området miste sin ligevægt. Du ville bare få et nyt Kgs. Nytorv på en anden plads,« siger han.
http://www.univers.dk/provavisenaas" target="_blank">" target="_blank">http://mjred.aas.publicus.com/assets/jpg/laesmereAAS.jpg">http://stiften.abonnementservice.dk/stiften/Bestil_eabonnement.aspx" target="_blank">" target="_blank">http://mjred.aas.publicus.com/assets/jpg/epap230510a.jpg">
Du kan se en demonstration af E-avisen http://www.e-pages.dk/demoavis/4/section/1.html" target="_blank">her.

Foto: Kim Haugaard
Foto: Kim Haugaard
.
.

31 år og kongelig arkitekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce