3.500 ansatte i udskældte uniformer: Nu går FOA ind i sagen

Tre medarbejdere i hjemmeplejen fik sat fokus på problemerne med de nye uniformer, da de for en uges tid siden fortalte om dem her i avisen. Foto: Axel Schütt

3.500 ansatte i udskældte uniformer: Nu går FOA ind i sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fagforening vil tage problemerne med sosu'ernes nye uniformer op som et arbejdsmiljøspørgsmål i samarbejdsorganerne i Sundhed og Omsorg.

AARHUS: Fagforeningen FOA går nu ind i sagen om de udskældte uniformer, som 3.500 ansatte i rådmand Jette Skives Sundhed og Omsorg er blevet udstyret med.

Kritikken går blandt andet på, at uniformerne er lavet af en blanding af polyester og bomuld, som mange medarbejdere ikke føler, at de kan ånde - og komme af med sveden - i.

Samtidig er der også utilfredshed med pasformen: nogle oplever, at de ikke kan holde uniformsbukserne oppe, mens andre har svært ved bevæge sig i nederdelene, der er snævre.

Det kan godt være, at uniformer af ren bomuld ikke kan holde til så mange vaske, som uniformer af polyester kan. Men det er altså ikke begrundelse nok for at vælge uniformerne med polyester som standard. Man er også nødt til at tænke på, at folk skal have arbejdstøj, de kan holde ud at arbejde i.
Lone Jensen Pedersen, formand for FOA i Aarhus

Et arbejdsmiljøproblem

- Efter at nogle ansatte stod frem i Århus Stiftstidende og fortalte om problemer med uniformerne, har vi prøvet at få en fornemmelse af problemets omfang. Det, vi hører, er, at mange har problemer med uniformerne, siger formanden for FOA i Aarhus, Inge Jensen Pedersen og fortsætter:

- Vi har samarbejdsorganer indenfor Sundhed og Omsorg. Der vil vi nu rejse sagen gennem arbejdsmiljørepræsentanterne.

For der er tale om et arbejdsmiljøproblem, når medarbejdere - ikke kun i den allervarmeste sommer - ikke trives i den arbejdsbeklædning, de skal have på.

- Vi har en gruppe kolleger, der kommer rundt i borgernes hjem, hvor der ofte er ret varmt. Nogle af dem oplever, at sveden får tøjet til at klistre til kroppen, så de bliver hæmmede i deres bevægelser, siger Inge Jensen Pedersen.

Folk er vidt forskellige

Hvad er løsningen?

- Det har jeg ikke svaret på. Men det er da oplagt, at man ikke kan skære alle 3.500 ansatte i ældreplejen over samme læst. Nogle er høje, nogle lave, nogle er tykke, og nogle er tynde. Nogle trives i arbejdstøj af kunststof, mens andre ikke kan holde ud at arbejde i det. Målet må være, at alle kan få arbejdstøj, de har det godt i og kan arbejde i, siger FOA-formanden og fortsætter:

- Det kan godt være, at uniformer af ren bomuld ikke kan holde til så mange vaske, som uniformer af polyester kan. Men det er altså ikke begrundelse nok for at vælge uniformerne med polyester som standard. Man er også nødt til at tænke på, at folk skal have arbejdstøj, de kan holde ud at arbejde i.

Styrelse: Bomuld er okay

I en lang række af landets øvrige kommuner er der tidligere lavet ordninger med arbejdsbeklædning til ansatte i ældreplejen, efter at Sundhedsstyrelsen i 2011 anbefalede kommunerne at indføre uniformer i stedet for privat påklædning - af hensyn til hygiejnen og for at mindske eventuel bakteriespredning fra den ene borger til den næste.

I vejledningen fra Sundhedsstyrelsen står der om materialevalget:

"Generelt har bomuld den laveste bindingsgrad og den korteste overlevelsestid for bakterier sammenlignet med forskellige kunstfibre. Derimod er polyester mindre gennemtrængeligt over for bakterier end bomuld. Begge materialer kan anbefales til arbejdsdragter og kan anvendes i kombination med hinanden i sundhedssektoren."

Der er altså ikke i forhold til smittespredning noget til hinder for, at plejepersonalet kan arbejde i bomulds-uniformer.

- Nu skal vi have kigget rundt i andre kommuner, for at se, hvordan man der har grebet det an, og hvilke løsninger man har fundet på, at mange ikke befinder sig godt i uniformer med et højt indhold af polyester, siger Inge Jensen Pedersen.

3.500 ansatte i udskældte uniformer: Nu går FOA ind i sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce