9.500 vinterbadere i dvale: Den Permanente Badeanstalt lukker i syv måneder

Den Permanente Badeanstalt for foden af Riis Skov står foran en tiltrængt renovering. Pælene i vandet er rådnet op. Om det kan nås i 2019 afhænger blandt andet af den politiske situation i Venezuela, hvorfra træet til renoveringen kan komme. Foto: Axel Schütt

9.500 vinterbadere i dvale: Den Permanente Badeanstalt lukker i syv måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den Permanente Badeanstalt lukker i år fra maj til november for en kæmpe renovering.

RIIS SKOV: En genopretning til 20 millioner kroner af Den Permante Badeanstalt i Riis Skov lukker det eksklusive vinterbademiljø for Vikingeklubben Jomsborgs 9.500 medlemmer og den almindelige århusianer fra maj frem til november.

Den syv måneder lange ansigtsløftning, genopretning og ombygning rammer medlemmerne af Aarhus' største forening med 9.500 medlemmer, der som de eneste med deres medlemskort i hånden har adgang til det populære samlingspunkt året rundt. For vinterbaderne, hvis lavsæson er sommeren, betyder lukningen ikke det store. Men for den almindelige århusianer, der kun har adgang til de hesteskoformede broer om sommeren, bliver 2019 dermed lukket land og vand.

Renoveringen omfatter alle bærende nye pæle og nye dæk ude i vandet, en helt ny spuns - og en helt ny facade med blandt andet azobeplanker i hårdt træ til beklædning, så Den Permanente får et nyt, flot og indbydende udtryk.

Den Permanente Badeanstalt var sidste år lukket på grund af is. Vi har endnu ikke haft isvinter i 2019, hvor Den Permanente formentlig er lukket i syv måneder på grund af en genopretning.  Foto: Jens Thaysen
Den Permanente Badeanstalt var sidste år lukket på grund af is. Vi har endnu ikke haft isvinter i 2019, hvor Den Permanente formentlig er lukket i syv måneder på grund af en genopretning. Foto: Jens Thaysen

To store spørgsmålstegn: Pris og bæredygtigt træ

Aarhus Byråd har sagt ja til renoveringen. Spørgsmålet er, om den store renovering kan holdes indenfor bevillingen på 20 millioner kroner. Fredag eftermiddag åbner Sport og Fritid under Kultur og Borgerservice konvolutterne fra de fire entreprenører, som har budt ind på licitationen, der sker efter EUs regler og love.

- Så tager vi næste uge stilling til, om det bedste bud holder sig indenfor rammen, byrådet har givet. Hvis det ikke er tilfældet, er det en ny situation, og det kan ske, at renoveringen af den grund bliver udskudt, måske til næste år. Men rådgivningen omkring prisen skulle helst holde, siger teknisk koordinator i Sport og Fritid, Michael Dahl.

Det mest springende punkt omkring renoveringen er, om det såkaldte FSC-certificerede træ kan nå Aarhus fra Sydamerika i tide til, at ombygningen af badeanstalten kan gå i gang i foråret.

- Aarhus har bestemt, at vi skal bruge miljørigtigt træ til et projekt som dette. Men meldingerne er, at uroen i Venezuela kan betyde, at der er mere end seks måneders leveringstid. Det kan jo godt frygte bliver tilfældet, og så må renoveringen udskydes, siger Michael Dahl.

Vikinger pusler med eget millionprojekt

Den forestående genopretning er betalt med skattekroner, eftersom Aarhus Kommune og Sport og Fritid ejer Den Permanente Badeanstalt. Vikingeklubben Jomsborg har forpagtet bygningerne. Klubben med de mange medlemmer og en årlig indtægt fra kontingent på 3,5 millioner kroner pusler også selv med et gennemgribende facelift, der i kroner og ører matcher den genopretning, som kommunen nu investerer. Stiften har henvendt sig til vinderbadeklubben for at høre om klubbens planer. Den ønsker ikke at udtale sig.

På Jomsborgs hjemmeside kan man dog læse, at der er tale om en total renovering, så badeanstalten, der åbnede i 1933 under navnet Århus Søbad, vender tilbage til sit udseende i 1950'erne, inden en storm i 1965 ødelagde store dele af badeanstalten. Meningen med projektet skal være blandt andet at udvide med en ny bro - som der var en gang. Nye saunaer og nyt klubhus skal også etableres.

Ifølge hjemmesiden vil vikingeklubben selv skyde 5 millioner kroner i projektet, mens der er lagt op til, at den resterende del kommer fra blandt andet fonde.

9.500 vinterbadere i dvale: Den Permanente Badeanstalt lukker i syv måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce