Århusiansk klimaforsker hædres for årets originale idé

Klimaforandringerne mærkes tydeligst i Arktis. Derfor er det også her feltstudierne skal foregå, når sammenhængen mellem insekter, planter og klimaet skal kortlægges. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Århusiansk klimaforsker hædres for årets originale idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seniorforsker Toke Thomas Høye fra Aarhus Universitet bliver torsdag den første modtager af Danmarks Frie Forskningsfonds nye pris, der gives til årets originale forskningsidé.

AARHUS: Hvordan går det egentlig med blomsterne og bierne?

Klimaændringerne i disse år påvirker i høj grad årstiderne og dermed livscyklusserne for planterne og de insekter, der bestøver deres blomster. Men hvad nu, hvis planterne begynder at blomstre på et andet tidspunkt, end i det tidsrum hvor insekterne er aktive og klar til at bestøve blomsterne?

Klimaforsker Toke Thomas Høye har netop fået bevilliget 2,6 millioner kroner til at udvikle helt nye metoder, der skal gøre det muligt at undersøge klimaforandringernes påvirkning på interaktionen mellem planter og bestøvende insekter.

Fakta
  • Toke Thomas Høye er uddannet M.Sc. i populationsøkologi ved Aarhus Universitet i 2001.
  • I 2007 blev han Ph.d. i økologiske effekter af klimaændringer i Nordøstgrønland ved Københavns Universitet.
  • I dag er Toke Thomas Høye ansat som seniorforsker ved Institut for Bioscience og tilknyttet Arktisk Forskningscenter, Aarhus Universitet.
  • Tidligere i år fik Toke Thomas Høye 2.587.991 kroner til finansiering af sin forskningsidé.
  • Han er Bosat i Rønde uden for Aarhus.
  • Danmarks Frie Forskningsfond skaber rum til at forfølge originale forskningsidéer med et endnu ukendt potentiale for at forbedre vores liv og levevis.
  • Fonden primære opgave er at uddele bevillinger inden for alle forskningsområder på baggrund af forskernes egne forskningsidéer og uden tematiske bindinger.
  • Sidste år støttede fonden 360 nye forskningsidéer med i alt 988 millioner kroner. I år er første gang, at fonden uddeler en hæderspris for årets originale forskningsidé.
Klimaforsker Toke Thomas Høye skal bruge bevillingen på 2,6 millioner kroner på at undersøge sammenhængen mellem klimaforandringer, planter og de insekter, der bestøver dem.  Privatfoto
Klimaforsker Toke Thomas Høye skal bruge bevillingen på 2,6 millioner kroner på at undersøge sammenhængen mellem klimaforandringer, planter og de insekter, der bestøver dem. Privatfoto

Studie i Arktis

Feltstudiet skal foregå i Arktis, hvor disse klimaforandringer vil være kraftigst.

Først skal en avanceret computerbaseret metode gennem såkaldt machine learning lære at genkende de forskellige insektarter, så automatiserede kameraer kan overvåge planterne og analysere, hvilke insekter der besøger planternes blomster på de forskellige tidspunkter.

Denne nytænkende og originale tilgang giver helt nye muligheder for at opnå enorme datamængder, som ellers ville tage årevis at indsamle.

- Projektet viser, hvordan man ved brug af og udvikling af højteknologiske metoder kan undersøge problemer af stor miljømæssig vigtighed og videnskabelig interesse på et niveau, hvor hidtidig metodik slet ikke kan følge med, siger bestyrelsesformand i Danmarks Frie Forskningsfond, Peter Munk Christiansen, i en pressemeddelelse.

Insekterne viger

I de seneste år har der været stort fokus på de bestøvende insekters kraftigt faldende antal, der har afgørende betydning for både naturlige økosystemer såvel som produktionen af fødevarer verden over, da planter er afhængige af, at kunne blive bestøvet af insekterne.

Med dette forskningsprojekt får man et langt større kendskab til problemstillingens omfang, idet indsigten i planter og insekters interaktion vil give en helt ny viden.

- I en større sammenhæng er projektet et mønstereksempel på den sammensmeltning af discipliner og teknikker, som i så høj grad karakteriserer naturvidenskab i disse år og er et stærkt afsæt for nybrud i forskningen, siger Peter Munk Christiansen.

Århusiansk klimaforsker hædres for årets originale idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce