Århusiansk opfindelse revolutionerer Arktis-forskning

Foto: Picasa

Århusiansk opfindelse revolutionerer Arktis-forskning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gennembrud. Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet står bag en teknologi, der på 14 dage har overhalet fire årtiers ørkesløse boringer i Antarktis? undergrund.

Med en helikopter og en antenne har et århusiansk ledet, internationalt forskerhold har på blot et par uger skaffet mere viden om undergrunden i Antarktis, end 40 års boringer og traditionelle geologiske undersøgelser hidtil har tilvejebragt.

Hemmelighen er den såkaldte SkyTEM-teknologi, der er udsprunget af forskermiljøet på Institut for Geoscience ved Aarhus Universitet.

Teknologien gør det muligt at scanne de øverste 2-300 meter jordlag fra luften ved hjælp af en antenne, der er hængt op under en helikopter.

Metoden blev egentlig udviklet til at kortlægge Danmarks grundvand, og den er siden blevet brugt over det meste af verden i så fjerne egne som Galapagos og Australien. Siden er teknologien videreudviklet til andre typer geofysiske målinger, for eksempel af mineraler, guld, diamanter, olie og gas.

Det amerikanske National Science Foundation (NSF) har finansieret et forskningsprojekt, som skulle teste netop SkyTEM i de ekstreme omgivelser på Antarktis. Testbanen lå i McMurdo Dry Valleys, det største isfrie område i Antarktis, og opgaven gik ud på at kortlægge udbredelsen af grundvand og is i flere hundrede meters dybde.

Og SkyTEM viste sig i den grad opgaven voksen. I alt 295 kvadratkilometer blev kortlagt i en dybde på cirka 300 meter, og åbnede dermed mulighed for at forskere i fremtiden kan studere økosystemer i såkaldt subglaciale miljøer.

»Geofysikere har i årtier forsøgt at skabe et billede af grundvandet i Antarktis, men er blevet forhindret i det af tyk permafrost og/eller glaciale islag. På få uger har SkyTEM afdækket mere om de dybtliggende hydrologiske systemer i McMurdo Dry Valleys, end hvad lange serier af heroiske prøveboringer og geofysiske kampagner har kunnet indsamle siden 1970'erne«, citeres en af de amerikanske forskere, Slawek Tulacyk fra University of California Santa Cruz, på NFS' hjemmeside.

Selve SkyTEM-målingerne i Antarktis blev ledet af lektor Esben Auken fra Aarhus Universitet.

»Antarktis var vores hidtil største udfordring. Logistikken er meget vanskelig og vejret meget uforudsigeligt. Men vi har altså fået nogle rigtig flotte resultater. Vi har kortlagt overraskende meget varierende tykkelser af permafrost, og noget der kunne ligne et grundvandssystem under den. Der er nu planer om at skaffe midler til egentlige kortlægninger dernede. De 295 kvadratkilometer er jo kun en prik på kortet over Antarktis«, fortæller Esben Auken.

Århusiansk opfindelse revolutionerer Arktis-forskning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce