Århusianske gymnasier i åben kamp om eleverne

Marselisborg Gymnasium er et af de gymnasier, der har udvidet de senere år og optaget flere elever. Men rektor Kirsten Skov frygter ikke at kunne fylde pladserne ud, hvis der åbner almene gymnasieklasser på Dollerupvej. Foto: Jens Thaysen

Århusianske gymnasier i åben kamp om eleverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fem Aarhus-gymnasier angriber åbent Langkaer Gymnasiums ønske om at fusionere med Aarhus Tech for at overleve og sikre, at der også i fremtiden er ungdomuddannelser i vestbyen. Men fusionen vil gå ud over elevernes frie gymnasievalg, advarer fem rektorer.

AARHUS: Udsigten til faldende ungdomsårgange har skærpet kampen om eleverne på de århusianske gymnasier.

Kampen er nu brudt ud i lys lue efter efter, at fem Aarhus-gymnasier kraftigt advarer mod, at en kommende fusion mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech vil gå ud over det frie gymnasievalg og koste de andre gymnasier elever.

- Fusionen vil reelt aflyse det frie gymnasievalg og op mod 25 procent af de unge vil blive placeret på et andet gymnasium, end de selv har valgt, hævder de fem rektorer i en pressemeddelelse.

Rektorerne fra Marselisborg Gymnasium, Egaa Gymnasium, Aarhus Katedralskole, Risskov Gymnasium og Århus Statsgymnasium advarer mod, at de unge bliver taberne.

Både dem, der ikke fremover vil kunne få deres ønskegymnasium, og de nuværende elever, der vil opleve, at gymnasierne med færre elever bliver økonomisk hårdere klemt og dermed risikerer at skulle give et ringere skoletilbud.

- Vi har bygninger, der svarer til det nuværende antal gymnasiepladser. Udgifterne hertil kan ikke umiddelbart tilpasses et lavere antal elever. Det vil i stedet skulle ske gennem nedskæringer og lærerfyringer, skriver rektorerne.

Skolefusion
Langkaer Gymnasium, HF og IB planlægger at fusionere med Aarhus Tech.

Ideen er at supplere hinanden, så man fra 2019 både får både almene gymnasieklasser, HTX-gymnasieklasser og erhvervsuddannelser i Tilst samt på Dollerupvej. De to afdelinger kaldes i planen for Campus V og Campus C.

Det nye uddannelsescampus vil markant forbedre uddannelsesudbuddet i den vestlige del af Aarhus Kommune, hvor der i dag udelukkende udbydes den almene gymnasiale uddannelse.

Håbet er, at de nye uddannelsestilbud også vil få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

Fusionen er godkendt af et flertal i regionsrådet i Region Midtjylland, men afventer, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) tager stilling til, om man må oprette almene gymnasieklasser på Dollerupvej.
Rektor Yago Bundgaard kæmper for redde Langkaer Gymnasium via en fusion med Aarhus Tech. Planen om at oprette almene gymnasieklasser i midtbyen møder kraftig modstand. Foto: Kim Haugaard
Rektor Yago Bundgaard kæmper for redde Langkaer Gymnasium via en fusion med Aarhus Tech. Planen om at oprette almene gymnasieklasser i midtbyen møder kraftig modstand. Foto: Kim Haugaard

"Elever betaler prisen"

Rektor Kirsten Skov fra Marselisborg Gymnasium uddyber:

- Vi tror det vil interessere både kommende og nuværende elever og deres forældre i Aarhus, at eleverne skal betale prisen for fusionen, siger hun.

Det er ikke som sådan fusionen mellem Langkaer Gymnasium og Aarhus Tech de fem gymnasier vender sig imod. Men det er ønsket fra den fusionerede institution om at oprette tre almene gymnasieklasser ved det nuværende Aarhus Tech på Dollerupvej foruden tre almene klasser i Tilst ved Langkaer, de er vrede over.

Fusionen er kommet på banen som en redningsplanke for Langkaer Gymnasium, der med kraftigt faldende elevtal ellers styrer mod så stort et underskud næste år, at det kan koste skolen livet.

Hele fusionens idé er, at man skal kunne tage både en almen og en HTX-studentereksamen på henholdsvis Dollerupvej og i Tilst ved Langkaer. Men de fem protesterende gymnasier mener, at det svarer til at åbne endnu et alment gymnasium i midtbyen.

- Vi har et problem med overkapacitet på gymnasierne, og det løser man altså ikke ved at åbne endnu et nyt gymnasium i midtbyen, forklarer rektor Kirsten Skov og tilføjer:

- Vores gymnasier er enormt populære, og et nyt gymnasium vil betyde, at flere så ikke vil kunne få deres ønske opfyldt, men vil blive placeret på Langkaer eller Aarhus Tech.

Populære gymnasier

Rektor på Langkaer Gymnasium, Yago Bundgaard, bekræfter, at det er en betingelse for at fusionen kan lykkes, at der placeres tre almene gymnasieklasser på Dollerupvej i midtbyen.

- Vi er nødt til at have tilstrækkeligt med elever til, at vi kan udbyde et bæredygtigt gymnasium - også i Tilst. Og det er rigtigt, at hvis vi optager 90 elever på Dollerupvej er det muligt, at de tages fra midtbygymnasierne. Men de har i forvejen flere ansøgere, end de har pladser til, siger Yago Bundgaard.

Langkaer har i år blot optaget to klasser i 1.g med i alt 60 elever. Skolen har 3 klasser i 2.g og 5. klasser i 3.g. For blot tre år siden dimitterede man otte klasser ved studentereksamen, så det fortæller, hvor hurtigt gymnasiet har tabt elever.

Hvem snupper fra hvem?

Faldet er sket i en periode, hvor de andre Aarhus-gymnasier modsat har brugt den selvejende status til at optage byggelån og bygge flere lokaler, så man kunne udvide med nye klasser.

- De fem gymnasier har de senere år ekspanderet med nye klasser. De havde i 2017 i gennemsnit 133 flere elever end i 2009 ifølge tal fra Undervisningsministeriet. Det betyder, at de har haft plads til at optage elever fra vores område i stedet for, at de elever kom på Langkaer, siger Yago Bundgaard.

Med andre ord: Spørgsmålet er hvem, der snupper elever fra hvem.

Samtidig kompliceres sagen af, at undervisningsministeren har krævet af Region Midtjylland, at den skærer ned på den samlede kapacitet af gymnasieklasser på grund af faldende ungdomsårgange.

Præcist hvor meget, der skal skæres ned, har regionsrådet endnu ikke besluttet, ligesom parterne venter på, om ministeren vil tillade, at der fra 2019 oprettes almene gymnasieklasser på Dollerupvej ved siden af Ceres-Byen.

Århusianske gymnasier i åben kamp om eleverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce