Ældre på Langenæs klager: - Giv os flere busser

Ældre på Langenæs føler sig hægtet af og isoleret efter, at linje 17 blev nedlagt. På onsdag overrækker blandt andre Hanne Jensbo et "nødråb" om flere afgange til rådmand Bünyamin Simsek.

Ældre på Langenæs klager: - Giv os flere busser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny busplan har skåret kraftigt i antallet af afgange. Lørdag går sidste bus til Langenæs fra rutebilstationen allerede midt eftermiddag.

LANGENÆS: Det er slut med at tage i biografen lørdag aften.

Det er også slut med at tage til højmesse i Aarhus Domkirke søndag formiddag.

I hvert fald hvis man bor på Langenæs og er afhængig af bybussen.

Det er 281 ældre mennesker på Langenæs, og på onsdag drager nogle af dem ind til Aarhus Rådhus for at aflevere et "nødråb" til Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

Det er den nye busplan, der trådte i kraft søndag 17. december 2017, som har vendt op og ned på dagligdagen på Langenæs.

Busplanen ændrede linje 17's linjeføring, så den ikke længere kører mellem Studstrup og Langenæs.

Erstatningen er en nyskabelse ved navn linje 22.

En ringrute, der begynder på Aarhus Rutebilstation og på sin vej betjener Langenæs, Åbyhøj, Gellerupparken og Hasle, inden den ad Kaserneboulevarden, Nørre Alle og Busgaden vender tilbage til rutebilstationen.

- Problemet er, at der er så få afgange på linje 22. Meget færre end på linje 17, siger Hanne Jensbo, der er talsmand for de utilfredse beboere i ældreboligerne i Augustenborggade 21, 23 og 25.

Nye busruter
Det var så godt som alle 20 bybuslinjer i Aarhus Kommune, der fik nye køreplaner søndag 17. december sidste år.To ruter blev nedlagt, nemlig linje 19 mellem Tilst Vest og Mårslet og linje 20 mellem Åkrogen og Stilling.

To nye busruter blev oprettet: Linje 21 og den Linje 22, der har så få afgange, at det har skabt frustration blandt ældre på Langenæs.

Gangbesværede ældre

Langt de fleste beboere er - ifølge Hanne Jensbo - gangbesværede - nogle må benytte rollator - og helt afhængige af kollektiv trafik, hvis de vil deltage i byens aktiviteter eller besøge venner og familie.

- Men her er linje 22 ikke meget bevendt. Og slet ikke i weekenden, mener Hanne Jensbo.

For den sidste afgang mod Langenæs forlader rutebilstationen allerede kl. 15.40.

- Jeg kender flere herude, som gerne vil til højmesse i Aarhus Domkirke. Men det er slut med det. Den første søndags-afgang fra Langenæs er 12.19 om søndagen, siger Hanne Jensbo.

På hverdage er linje 22 bedre betjent. Den sidste afgang mod Langenæs går fra rutebilstationen kl. 21.40.

- Men bussen går kun én gang i timen. Fra morgen til aften. Linje 17 gik to gange i timen. Dengang snakkede vi aldrig om bussen. Kom vi for sent, tog vi bare den næste, siger Hanne Jensbo

Letbanens skyld

Ikke alene gik linje 17 to gange i timen. Både på hverdage og i weekenden kunne man komme hjem fra byen så sent som kl. 00.23.

Det er på grund af letbanen, at linje 17 fik ny rute og linje 22 oprettet. Letbanen viste sig nemlig så dyr i drift, at det var nødvendigt at skære i betjeningen på busruter, der ligger langt fra letbanens spor.

- Vi kan stå og kigge på letbanen fra vores lejligheder. Men vi kan ikke bruge den til noget. Der er mange, der er godt og grundigt kede af det. De føler sig isoleret, siger Hanne Jensbo.

Rådmand vil gerne hjælpe

Afdelingsleder for kollektiv trafik i Aarhus Kommune, Rigmor Korsgaard, forklarer baggrunden for linje 22.

- Den blev faktisk oprettet for at sikre service og korte gangafstande for ældre. Men det er i forhold til at sikre, at de kan købe ind og for eksempel gå til læge. Det er grunden til, at den kører på de tidspunkter, den gør, siger Rigmor Korsgaard.

Bünyamin Simsek er klar til at arbejde for bedre service på både linje 22 og andre buslinjer, hvor det kniber.

- Jeg har fået henvendelser fra 2-3 ruter, hvor passagererne er utilfredse. Og jeg mener, at vi må afsætte midler til at forbedre og styrke betjeningen, hvor den er blevet dårlig, siger Bünyamin Simsek, der hellere vil investere i en forbedring af buslinjerne end investere i letbanens etape 2.

Ældre på Langenæs klager: - Giv os flere busser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce