Aarhus Kommune har millioner i skattely-firmaer

Aarhus vil gerne være skattely-fri kommune. Men Aarhus Kommune har aktier for millioner i firmaer, der sættes i forbindlse med skattely. Foto: Axel Schütt

Aarhus Kommune har millioner i skattely-firmaer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommune vil være skattely-fri kommune, men har aktier for millioner i Apple, Goldman Sachs, Nike og en række andre selskaber, som er sat i forbindelse med brug af skattely.

AARHUS: Mens et flertal i byrådet netop har besluttet, at Aarhus Kommune skal være såkaldt skattely-fri kommune, har kommunen et tocifret millionbeløb investeret i aktier i en række selskaber, der er blevet kritiseret for at benytte sig af skattely.

Sidste uge vedtog Aarhus Kommune at underskrive et såkaldt charter fra organisationen Oxfam IBIS, hvor kommunen forpligter sig til at tilvælge virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd. Derudover vedtog byrådet en række initiativer for aktivt at arbejde med at blive skattely-fri kommune.

Men en aktindsigt i kommunens aktie-beholdning, som Radio24syv har fået, viser, at Aarhus Kommune samlet ejer aktier for et tocifret millionbeløb i eksempelvis Apple, investeringsbanken Goldman Sachs, Nike og Googles moderselskab Alphabet selskaber, der er blevet sat i forbindelse med skattely.

I alt har Aarhus Kommune aktier og obligationer for to milliarder kroner.

Kritisk dialog

Fællestrækkene for selskaberne her er, at man typisk har et stort salg af varer eller ydelser i Europa eller Danmark, men overskuddet bogføres eksempelvis i Holland, Irland eller Luxemburg, hvor man har et europæisk hovedsæde. Derfra føres en stor del af overskuddet ofte til hovedkvarteret i for eksempel USA eller til små østater som Bermuda, der har været betegnet som skattely, forklarer Rasmus Corlin, ph.d. og specialist i international skattepolitik og understreger, at den slags skatteplanlægning som udgangspunkt er lovlig.

I Mellemfolkeligt Samvirke mener politisk chef Lars Koch, at Aarhus Kommune må tage konsekvensen af ønsket om at være skattely-fri kommune.

- Aarhus Kommune skal bede de her skattely-selskaber om at skabe åbenhed om deres skatteforhold. Hvis ikke det sker hurtigt, så skal de sælge aktierne. Der skal følges op, og der skal handling bag ordene om at være skattely-fri kommune, siger Lars Koch, der i årevis har arbejdet mod skattely, og kritiserer samtidig Aarhus Kommune for ikke at have sin aktie-liste liggende offentligt tilgængeligt.

- Vi tvivler på, at Aarhus som en relativt lille investor kan skubbe til kæmpestore globale selskabers skattepraksis på anden måde end at droppe investeringerne, siger Lars Koch.

Udviklingsorganisationen Oxfam IBIS, der ligeledes kæmper for at stoppe skattely, har udstukket de standarter om skattely-fri kommune, som Aarhus Kommune har tilsluttet sig. Her mener man, at kommunen nu må tage fat på at få luget ud i aktierne.

- Nogle af de her selskaber stikker i øjnene, og der mener vi, at hvis man vil være skattely-fri kommune, så skal Aarhus Kommune bede de forvaltere, der køber aktier for kommunen om at indlede en øjeblikkelig og kritisk dialog med de her selskaber. Og virker det ikke, så skal man sælge dem, siger Steffen Gøth, der graver i selskabers skatteforhold for Oxfam IBIS.

Politikere tager sagen op

SF i Aarhus Kommune vil nu undersøge, om aktierne i de pågældende selskaber skal sælges.

- Jeg mener faktisk ikke, at vi kan være skattely-fri kommune og så have de aktier, som du nævner. Det skal vi have en drøftelse af. Det skal kigges nærmere efter i sømmene, siger byrådsmedlem i Aarhus Jan Ravn Christensen (SF), der var med til at rejse forslaget om at blive skattely-fri kommune. Han vil nu bede den socialdemokratiske borgmester, Jacob Bundsgaard, om at redegøre for, hvilke selskaber, kommunen bør sælge ud af.

Socialdemokratiet, der sidder på borgmesterposten i Aarhus, medgiver, at der er behov for at kigge aktierne igennem for skattely-problemer.

- Det er svært at blive skattely-fri kommune, hvis man har aktier i selskaber, der benytter sig af skattely. Både lovligt og ulovligt. Derfor vil jeg nu tage sagen op i vores økonomiudvalg for at drøfte, om vi skal sælge aktier eller igennem vores aktieforvaltere lægge yderligere pres på de selskaber, der ikke har en god skatteadfærd, siger Anders Winnerskjold, der er politisk ordfører fra Socialdemokratiet i Aarhus.

Aarhus Kommune har millioner i skattely-firmaer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce