Aarhus Universitet sender sin egen satellit ud i rummet - skal du med?

Aarhus Universitet har bygget sin egen satellit, Delphini-1, på tirsdag, sendes den ud i rummet. Foto: Jens Thaysen

Aarhus Universitet sender sin egen satellit ud i rummet - skal du med?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er øget efterspørgsel efter unge, der har "hands on" erfaring med at bygge satellitter. Derfor er Aarhus Universitet på vej ud i rummet.

AARHUS: "Tre, two, one... liftoff". Har du altid drømt om, at sende en raket op i rummet fra første parket, er muligheden der, når Aarhus Universitet tirsdag aften sender deres helt egen satellit ud i rummet.

- Det plejer at være festligt, fortæller Christoffer Karoff, lektor i astronomi, Aarhus Universitet.

Plejer og plejer. Det er første gang Aarhus Universitet sender en satellit op, de helt selv har bygget, men rumfart er ikke længere en fjern drøm forbeholdt russere, amerikaneren og kinesere.

- Da Andreas Mogensen skulle ud i rummet som den første dansker, var vi samlet her til kaffe og rundstykker, men det var også meget tidligt om morgenen. På tirsdag er tidspunktet mere menneskeligt, siger Christoffer Karoff.

- Man kan have mere eller mindre ro i maven, for de eksplodere jo nogle gange de her satellitter, men SpaceX har inden for de sidste par år været den mest stabile leverandør af opsendelses raketter, så alle odds taler for, at det kommer til at gå godt,
Christoffer Karoff
Delphini-1 Foto: Jens Thaysen
Delphini-1 Foto: Jens Thaysen

Ro i maven

Satellitten, Delphini-1, er ganske lille, den måler kun 10 x 10 x 10 centimeter og vejer et enkelt kilo. Aarhus Universitet har heller ikke tænkt sig at konkurrere med NASA om at kigge ud i rummet, eller de amerikanske og russiske spionsatellitter, om at følge med i hvad vi allesammen går og laver hernede på jorden. Og dog.

- Vi oplever en større og større efterspørgsel fra erhvervslivet, efter studerende, der ved noget om rumteknologi. Specielt hvis de har praktisk erfaring med at bygge satellitter. Så har været hovedformålet med projektet; at træne de studerende og træne er undervisere, der skal træne dem. Men vi har monteret et kamera på Delphini-1, der kan se ned på jorden, og så har vi tænkt os at prøve at dreje kameraet, så vi kan se ud i rummet med det, Det er ikke prøvet før med den type satellit, så hvis det lykkes, vil det være lidt af en bedrift, siger Christoffer Karoff.

Christoffer Karoff er en af de to forskere, der tirsdag aften guider de fremmødte gennem opsendelsen.

Er du nervøs?

- Man kan have mere eller mindre ro i maven, for de eksplodere jo nogle gange de her satellitter, men SpaceX har inden for de sidste par år været den mest stabile leverandør af opsendelses raketter, så alle odds taler for, at det kommer til at gå godt, siger han.

Flere satellitter

Det er en Falcon-9 der fra Kennedy Space Center, skal bringe Delphini-1 op til den Internationale Rumstation ISS. 24 forskere og studerende fra Aarhus Universitet er rejst til Florida, for at følge slagets gang.

- Den bliver sendt ud i rummet fra rumstationen, når det passer ind i astronauternes program. De har lovet os, at det bliver i løbet af to måneder, siger Christoffer Karoff.

Der er offentlig adgang Søauditoriet, i Universitetsparken. Dørene åbnes klokken 18, og der skal nok blive plads til alle. Selve opsendelsen er klokken 19:38 dansk tid.

- Der er plads til et par hundrede mennesker, kommer der flere finder vi en løsning på det, lover astronomen.

Nå ja, når man kan bygge og sende en satellit ud i rummet, kan man sikkert også fikse det problem.

Vil man heller følge opsendelsen hjemme fra sig selv, sendes det hele live fra Florida via Aarhus Universitets Facebookside.

Er man ung - og klog - nok, kan man måske selv få en finger med i rummet. Aarhus Universitet er allerede godt i gang med at planlægge de næste satellitter, Delphini-2, -3, osv. Også her bliver de studerende inviteret til at deltage hele vejen, så de rumforskningsinteresserede unge kan allerede nu begynde at forberede sig.

Aarhus Universitet sender sin egen satellit ud i rummet - skal du med?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce