Aarhus-entreprenør skal bygge Danmarks højeste boligprojekt

Danmarks højeste boligbyggeri bliver Lighthouse. Det kræver, at 25 piller fundamentres i 50 meters dybde på Aarhus Ø. Illustration: 3XN

Aarhus-entreprenør skal bygge Danmarks højeste boligprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lighthouse-byggeriet er ved at falde på plads med entreprenører og ingeniørspecialister. 250 specialister og eksperter skal lave forarbejdet til Danmarks højeste boligprojekt.

AARHUS: Århusianske Aarsleff er sammen med Rambøll som ingeniørspecialisten udpeget som vindere og totalentreprenører af konkurrencen om at designe og opføre Danmarks højeste boligbyggeri på Aarhus Ø - Lighthouse. Projektet er tegnet af 3XN Arkitekter.

Højhusbyggeri er en af Rambølls nye strategiske specialistydelser, der skal drive væksten i årene frem, og koncernen står allerede bag 150 markante højhuse i verden. Det gælder blandt andet andet den 35 etagers store skyskraber Capital Gate i Abu Dhabi, der er optaget i Guiness Rekordbog som det mest hældende menneskeskabte tårn i verden, den 125 meter høje skyskraber Willis Building i London og et stort 250.000 kvadratmeter stort bolig- og erhvervsbyggeri i et nyt byområde i Abu Dhabi bestående af højhushoteller, boliger og detailhandel.

Lighthouse på havnen i Aarhus kommer til at bestå af 400 lejligheder samt borgerrettede aktiviteter i stueetagen til undervisning om livet i Aarhus-bugten. Selv om den oprindelige tårnhøjde på 142 meter blev opgivet af tekniske årsager og afløst af et tårn på cirka 130 meter, så arbejdes der nu igen på at nå helt til tops til glæde for indbyggerne i Aarhus.

- Vi ville gerne give noget tilbage til Aarhus' indbyggere. Derfor får tårnets top offentlig adgang via caféen og restauranten på fyrretyvende etage, hvor man får et fantastisk kig ud over Aarhusbugten og ind over Aarhus by, forklarer Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør hos 3XN.

- Vi har et stærkt og meget kompetent dansk rådgiverteam i ryggen til at realisere Aarhus Ø's kommende fyrtårn, siger Daniel Bygebjerg Espensen, Projektchef ved Lighthouse United.

- Det tværfaglige samarbejde mellem ingeniør, arkitekt og entreprenør er kernen i at skabe et kvalitetsbyggeri. Derfor glæder vi os som bygherre over at opleve, at samarbejdet mellem Aarsleff, Rambøll og 3XN er præget af tidlig og ligeværdig inddragelse med respekt for hinandens fagligheder. De spiller hinanden gode og agerer som en samlet enhed i processen, og derfor ser vi meget frem til at realisere projektet sammen med teamet. Vi forventer, at Lighthouse bliver et best practice eksempel på tværfaglig samarbejde i byggeriet, siger Daniel Bygebjerg Espensen, Projektchef ved Lighthouse United.

Fakta
Lighthouse kommer til at bestå af tre hovedbygninger og et fælleshus for alle beboerne på Aarhus Ø.

Projektets stueetage indeholder desuden udadvendte aktiviteter samt klasseværelser til undervisning om livet i Aarhus-bugten. Fra stueetagen fører en elevator op til en offentlig tilgængelig udsigtsplatform og restaurant.

Byggeriet ventes at stå færdigt i 2022.

Projektet kan over de kommende måneder følges på lighthouseaarhus.dk

Bygherre: Anpartsselskabet Lighthouse United

Projektudvikling: Kilden & Hindby i samarbejde med Domis

Bygherrerådgiver:
Moe A/S

Totalentreprenør: Per Aarsleff A/S

Arkitekt: 3XN Arkitekter A/S

Rådgivende ingeniør: Rambøll Danmark A/S

250 skal forberede byggeri

Projektet vil beskæftige 200-250 medarbejdere hos Aarsleff-koncernen, Rambøll og 3XN i projekterings- og anlægsfasen, og hos totalentreprenøren ser man også frem til samarbejdet.

- Vi er meget glade for samarbejdet med Rambøll, som vi har haft med fra starten, og ser nu frem til at indlemme 3XN i dette samarbejde, siger Ulrik Therkilsen, sektionsdirektør for byggeri vest i Aarsleff.

- Højhusbyggeri er en liga for sig, der kræver en anderledes byggeteknik og derfor særlige ingeniørfaglige specialistkompetencer, og Lighthouse er ingen undtagelse. Den lerede undergrund i Aarhus havn giver blandt andet nogle særlige udfordringer for funderingen, som betyder, at der skal tages løsninger i brug, der ikke tidligere er set i Danmark.

25 pæle i 50 meters dybde

- Bygningen funderes på 25 pæle på to meter i diameter, som skal bores ned i mindst 50 meters dybde. Den størrelsesorden er ny i Danmark. Derudover skal bygningens stabiliserende kerne være så slank som overhovedet muligt for ikke at optage boligareal, men selvfølgelig samtidig være meget stærk, hvilket gør det langt sværere at regne på bygningen end ved traditionelle byggerier, siger Stefan Højen Væggemose, Rambølls projektleder på Lighthouse.

Over 90 procent af de højhuse, Rambøll har bygget gennem tiden, er uden for Norden, og Rambøll har derfor udviklet stærke specialistkompetencer på højhusbyggeri i Asien, Mellemøsten og Europa.

- Til at løse udfordringerne henter vi vores højhusspecialister ind fra Mumbai, Singapore og London, som har været en afgørende faktor for os i konkurrencen om opgaven, siger Stefan Højen Væggemose.

Aarhus-entreprenør skal bygge Danmarks højeste boligprojekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce