Aarhus-firma bag ny frugtbar med pulveriserede insekter

Lasse Hinrichsen har arbejdet på at udvikle fødevarer, der indeholder insekter, i flere år. Størst succes har Enorn, som firmaet har er mid i, med at lave snacks baseret på ristede melorme.

Aarhus-firma bag ny frugtbar med pulveriserede insekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det århusianske firma Enorm sælger insekt-snacks og andre nyskabende produkter med højt proteinindhold. Nu sender de en ny frugtbar på markedet, som indeholder pulver fra insekter.

AARHUS: De ser livagtige ud, de små melorme, som firmaet Enorm fremstiller. Måske næsten for livagtige, da det er meningen, at man skal spise dem.

Fremtidens fødevarer bliver insekter også kaldet, da de ikke kræver meget energi at fremstille i forhold til traditionel kødproduktion. Det forholdsvis høje indhold af protein i insekter betyder, at der er mange som eksperimenterer med at bruge dem i fødevarer.

I Agro Food Park vest for Aarhus holder mange nyskabende, mindre firmaer til, som arbejder med at udvikle nye typer af fødevarer. Enorm er et af dem. I løbet af halvandet års tid har Lasse Hinrichsen, sammen med Jane Lind Sam, der er slagschef, udviklet flere spiselige og sjove påfund. Der er de små melorme, som Enorm indtil videre har haft størst succes med.

- Vi oplever stor interesse for vores melorme, som vi rister og tilsætter chilli eller andre krydderier, der giver ekstra smag. De tørrede og ristede melorme er rige på proteiner, men de fleste skal nok vænne sig til at spise dem, fortæller Lasse Hinrichsen, som oplever, at insekter som fødevarer stadig er i sin vorden.

- Det kræver en vis overvindelse at spise, men det kan også betyde, at man giver folk en oplevelse. Prøv bare, lokker den unge 'mad-opfinder', som helt naturligt kaster en lille håndfuld melorme tilsat chilli ind i munden på sig selv.

Avisens udsendte tøver en smule, men ender med at spise et par stykker. Smagen er ikke gennemtrængende. De knaser lidt, men smagen af chili er mest tydelig.

Den anderledes snack sælger Enrom i små glas, som enten kan spises direkte men også anvendes i salater eller i andet mad.

Ny bar på hylderne

Om få dage kommer et helt nyt produkt fra Enorm på hylderne i supermarkederne. En frugtbar der indeholder pulver fra tørrede og knuste insekter.

- Den skal du smage. Den indeholder primært kulhydrater fra tørret frugt, men der er også chokolade og nugat i baren, ud over insektpulver. Jeg synes, den er lækker, lyder det fra Lasse Hinrichsen.

Smagen af frugtbar tilsat nougat er tydelig. I den nye bar bemærker mine smagsløg ikke noget overraskende. Hverken af udseende eller i smag. På den måde er den nye frugtbar og insekstsnack helt forskellige.

- Når man køber et glas med melorme, er det for at give folk en oplevelse. Det er noget særligt. Vores frugtbar er tænkt som et mere almindeligt produkt. Noget man kan købe som et sundt mellemmåltid. Tilsat insektpulver, der måske opleves som noget sært og alternativt for mange, men som ikke trænger igennem i smagen, forklarer Lasse Hinrichsen.

I løbet af få dage kommer en frugtbar fra Enorm, tilsat insektpulver med proteinindhold, ud i butikkerne. Den forventes at koste 20 kr. I forvejen tilbyder Enorm andre produkter baseret på insekter. Foto: Flemming Krogh.

Klar til fluelarver

At Lasse Hinrichsen tror på insekter som en del af femtidens fødevarer, vidner fremtidsplanerne for Enorm om. I det nye år forventer han, at Enorm rykker sydpå til en industribygning i Horsens.

- I øjeblikket køber vi råvarer i Holland, hvor man producerer melorme og andre insekter i større stil. I det nye år håber jeg, at vi selv begynder at producere de insekter, som vi anvender. Det er især en fluelarve kaldet Black Soldier Fly, som vi regner med selv at kunne producere. Men der er stadig uklarhed over nogle tilladelser fra Fødevarestyrelsen, som skal på plads forinden, forklarer den unge iværksætter, der ud over sin store erfaring med at bruge insekter til fødevareindustrien, har en Bachelor i Samfundsfag og Erhvervsøkonomi.

Aarhus-firma bag ny frugtbar med pulveriserede insekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce