Aarhus forsker i køn

Julie Rokkjær Birch fra Kvindemuseet er med i forskningen af køn. Her er hun i udstillingen på museet om Aarhus Teaters kvinder gennem tiden. Foto: Flemming Krogh

Aarhus forsker i køn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velux Fonden giver 4,3 millioner til projekt mellem Kvindemuseet og Aarhus Universitet. Også projekt om religion i hverdagen.

AARHUS: Køn er et vidt begreb. Er personen en hun, en han eller en hen? Kvindemuseet i Aarhus vil sammen med forskere i køn, seksualitet og sociale bevægelser fra Aarhus Universitet skabe ny forskning i køn og udvikle og afprøve nye strategier i formidling.

Det kan ske, fordi Velux Fonden netop har bevilget 4,9 millioner kroner til projektet, der hedder "Køn redelighed - hverdagsliv, aktivisme og diversitet". I samarbejdet er museumsinspektør Julie Rokkjær Birch med fra Kvindemuseet, og på universitetet er det forskere fra Institut for Kultur og samfund.

Projektet vil forske i former for hverdagsaktivisme samt i hvordan kønsidentiteter i vores hverdagsliv altid er noget, som vi indgår i skrøbelige, forstyrrede og forstyrrende relationer.

Forskerne vil undersøge en række nye aktivismeformer, rum og stemmer fra aktivister, etniske minoriteter, børn og transkønnede.

Det hele vil styrke Kvindemuseets forskning i kønskultur som nyt ansvarsområde og kvalificere museets formidling og engagement af publikum.

Indsamling af oplysninger, workshops og udstillinger i og uden for museet vil give museets brugere og ikke mindst ikkebrugere mulighed for at opleve, afprøve og bidrage på samme tid.

Forskerne ønsker at kvalificere kønsdebatten, udfordre stereotyper og bruge kulturhistorien kritisk til at se mere nuanceret på nutiden og påvirke fremtiden.

Fakta
Velux Fonden giver 20,3 millioner kroner til fire projekter om at styrke formidling og forskning på landets muser. Det er fjerde gang, fonden uddeler penge under et museumsprogram, der støtter samarbejde mellem museer og universiteter.

De fire projekter sætter fokus på så forskellige emner som køn i danskernes hverdagsliv, politisk aktivisme i fortid og nutid, beklædning i vikingetiden og religionsfaglighed på museer.

Religion i hverdagen

4,9 millioner kroner fra Velux Fonden er gået til et andet projekt, som Den Gamle By og Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund er med i ved lektor, ph.d. Marie Vejrup Nielsen. Det handler om "Religion - levende kulturarv".

Aarhus Universitet gennemfører det i samarbejde med Immigrantmuseet, Dansk Jødisk Museum, det selvejende museum ROMU i Roskilde, Den Gamle By, og Forskningsgruppen Interkulturelle Studier ved Roskilde Universitet.

Projektet har som mål at integrere og udvikle religionsfagligheden som en del af de kulturhistoriske museers arbejde i Danmark i dag.

Religion og religiøs identitet er på dagsordenen i den offentlige debat, og det er nødvendigt for samfundet at finde sammenhænge og rum, hvori samtidens religiøse mangfoldighed kan sættes i perspektiv.

Projektet vil udvikle modeller for, hvordan danske kulturhistoriske museer kan få religion ind i deres arbejde.

Aarhus forsker i køn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce