Aarhus investerer millioner i bedre søvn til ældre

Her på Vikærgården på Trøjborg har Mobility-systemet med at måle ældres søvn, givet gode resultater, der skal bruges i resten af kommunen. Foto: Aarhus Kommune


Aarhus investerer millioner i bedre søvn til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En sensormåtte placeres i sengen i århusianske plejeboliger. De ældres søvn og bevægelser analyseres og på den måde lægges den gode nattesøvn til rette.

Aarhus investerer opsigtsvækkende 50 mio. kroner i, at ældre århusianere i plejeboliger blandt andet får en bedre nattesøvn, så livskvaliteten stiger i takt med de lukkede øjne.

get out of bed in the middle of the night
get out of bed in the middle of the night
Foto: Bacho Foto/Scanpix Denmark

»En god nattesøvn er utrolig vigtig, og jeg vil gerne skabe bedre livskvalitet for de ældre på plejehjem. Kan vi med en måtte med sensorer måle os frem til, hvordan et ældre menneske kan hjælpes til bedre livskvalitet, så er vi på rette vej,« siger Jette Skive, Dansk Folkepartis rådmand for Sundhed og Omsorg.

Søvn er typisk en del af vores liv, der er svær at holde øje med. Sådan er det ikke længere. I samarbejde med Center for Frihedsteknologi har døgnrehabiliteringscentret Vikærgården på Trøjborg de seneste tre måneder afprøvet en ny sensormåtte, der lægges under madrassen, og som kan måle, hvordan man bevæger sig i sengen i løbet af natten, fortæller kommunen i en pressemeddelelse. Systemet hedder Mobility Monitor.

Afprøvningen har vist så lovende resultater blandt borgere i rehabiliteringsforløb, at teknologien nu bliver et pilotprojekt i århusianske plejeboliger.

Sensormåtten betyder blandt andet, at medarbejderne lynhurtigt bliver opmærksomme på, når der for eksempel opstår smerteproblemer i løbet af natten.

»Vi bliver i samarbejde med borgerens praktiserende læge skarpere på at medicinere, så borgeren får en god, jævn nattesøvn,« forklarer Lotte Lucia Jelnes, sygeplejerske og projektleder.

Hun siger, at de målte data giver mulighed for at involvere borgerne meget mere og på en forståelig måde og sammen finde de vaner, der bedst understøtter en god søvn.

Der er ikke alene afsat 50 mio. kroner til bedre søvn. Projektet er en del af en pulje til generelt at styrke den såkaldte velfærd blandt borgerne. Aarhus Kommune investerer sammenlagt 50 mio. kroner i at udbrede mere velfærdsteknologi i de århusianske plejeboliger. Her indgår bl.a. Mobility Monitor i en pilottest i plejeboligerne på Trøjborg.

Aarhus investerer millioner i bedre søvn til ældre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce