Aarhus kastes ud i gigantisk sparerunde

- Det er et relativt stort beløb, vi kommer til at mangle. Og det vil betyde, at vi skal skære i servicen, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S): Foto: Axel Schütt

Aarhus kastes ud i gigantisk sparerunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen og Folketinget opgav tirsdag at lave en ny reform af tilskuddene til landets kommuner. Det kaster Aarhus ud i en sparerunde på mere end en kvart milliard kroner i 2019.

AARHUS: Aarhus Kommune skal spare 275 millioner kroner i 2019, efter at regeringen og Folketingets partier tirsdag opgav at lande en reform af tilskuddene til landets kommuner.

- Det er meget beklageligt, at det ikke er lykkedes regeringen at indgå en aftale om det kommunale udligningssystem. Det får en relativ stor betydning for os. Vi får en samlet regning på 275 mio. kr. og det er et beløb, der er til at tage at føle på, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Der har været forhandlet i måneder om den såkaldte udligningsreform for landets 98 kommuner. Udligningssystemet er til for at sikre, at alle kommuner mulighed for at tilbyde service på lige økonomiske vilkår.

På forhånd har Aarhus haft en forventning om, at reformen skulle sende 200 mio. kr. til Aarhus, og dermed rette op på det, man mener er en "systemfejl."

Byrådet gættede forkert

Ja faktisk var troen så stærk, at da 30 ud af 31 byrådsmedlemmer i efteråret stemte for budgetforliget for 2018 og de følgende tre år budgetterede man med en indtægt på 200 mio. kr. fra 2019 og frem.

Men efter at forhandlingerne om reformen er brudt samme, får man ikke løst den "systemfejl", der er i beskæftigelsestilskuddet, og som hvert år koster Aarhus Kommune ca. 200 mio. kr.

- Det var der ellers lagt op til i de fremlagte modeller, og det er yderst beklageligt, at der ikke har kunnet opnås enighed om selv så oplagt en fejlretning, siger Jacob Bundsgaard.

Udover tabet på beskæftigelsestilskuddet taber Aarhus Kommune på de omlægninger, der gennemføres under alle omstændigheder - reform eller ej.

Krisemøde i Aarhus

- Jeg vil nu indkalde forligspartierne bag budgettet for 2018 for at drøfte situationen. Det indgik som en del af budgetforliget for 2018, at forligspartierne samles, når konsekvenserne af udligningsreformen er kendt, siger borgmester Jacob Bundsgaard.

Betyder det her en sparerunde på 275 mio. kr. i Aarhus?

- Det er for tidligt at sige, før vi har talt sammen i forligskredsen.

Men det vil få store konsekvenser for serviceniveauet i kommunen?

- Ja, det er klart. Det er en ret stor regning og hvis man skal have balance vil kræve besparelser på driften, svarer borgmesteren.

Bundsgaard: Regeringens ansvar

Aarhus-borgmesteren placerer ansvaret for den store regning hos regeringen og Folketinget.

- Regeringen har da et ansvar for at lade aftalen falde på jorden. Det er bekymrende og kritisabelt, mener Jacob Bundsgaard, der også er formand for Kommunernes Landsforening, KL.

Det er økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), der har siddet for bordenden i forhandlingerne.

- Jeg har måttet konstatere, at vi ikke kan skaffe et flertal. Der har været meget forskelligartede ønsker. Normalt ser man i fjernsynet, at S og DF skulle være meget tætte på hinanden. I denne sag har de ligget på hver deres side af regeringen, og det har gjort det svært at forene kræfterne, siger ministeren til dr.dk.

Aarhus kastes ud i gigantisk sparerunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce