Aarhus-parfumen: Skal dufte af ramsløg fra Risskov, tang og humle fra Ceres

Jacob Fabricius er på jagt efter den særlige Aarhus-duft. Syrenerne i Risskov må vi ikke glemme, mener Gerda Bøjesen. Foto: Henning Bagger/Hans Petersen

Aarhus-parfumen: Skal dufte af ramsløg fra Risskov, tang og humle fra Ceres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flasken skal da være rådhustårnet, mener en læser, der har sendt forslag om Aarhus-duften.

AARHUS: Århusianerne kender deres by, og derfor er der allerede kommet forslag til, hvordan byens duft skal være. Den skal blive til en parfume.

Kunstfaglig direktør i Kunsthal Aarhus, Jacob Fabricius, efterlyste forleden her i avisen forslag til dufte, der særligt knytter sig il Aarhus.

Vi nævnte nogle, for eksempel den knap så lækre af tang ved Tangkrogen, men også duften af skov og salt vand ved kysten, soya ved havnen og ramsløgene i Riis Skov.

Nu er flere forslag kommet til fra læserne.

En af de mere liflige dufte kommer fra Gerda Bøjesen i Risskov. Den handler om syrener.

Hun skriver:

"Jeg er født i Risskov for 84 år siden og synes stadig, at duften af nyudsprungne syrener om foråret er den skønneste duft her. Jeg har aldrig fundet den andre steder - og gudskelov kan jeg stadig nyde den her."

Anders Kold har også minder om Risskov.

Han skriver:

"Opvokset i Risskov, tiltrukket af Århus, men altid hjemfalden til udgangspunktet så var det lille stykke af cykelstien på højde med Badeanstalten et særligt sted. Her gled skovens og vandets dufte sammen med Marens Røvhul, et par uambitiøse cementrør til direkte udledning af fækalier. Det var zonen, man vidste præcis, hvor den satte ind og hvornår man gled ud igen. Et praj om at 'De forlader nu Risskov....' og 'Velkommen til Århus'.

Og han tilføjer:

"I må endelig ikke gå glip af ramsløgene i Risskov her til foråret. April vil jeg tro. Det er unikt og ret vildt. Purløg gange en million. Jeg vil også tilføje, at duften eller lugten af humle fra Ceres-bryggeriet skal med. Den er umiskendelig."

Humleduften fra Ceres har Allan Meier Jensen også bemærket:

"Duften af varm humle fra Ceres er en rigtig Aarhus-duft. Eller duften fra DLGs siloer på havnen. Den er som varme flæskesvær."

Og så er der endelig flaskens format.

Om den skriver Tonny Hansen:

"Flasken er soleklar, lige til højrebenet. Det skal selvfølgelig være det specielle Rådhustårn, som er velkendt i hele landet og lidt udenfor."

Han tilføjer om duften:

"Der må absolut indgå duften af tang - fra Tangkrogen og Strandvejen - og så den dejlige forårsskov med duft af anemoner og nyudsprungne bøgetræer."

En læser nævner, at der er duft af møg ved Væddesløbsbanen, og der er en, som mener, at Aarhus-parfumen skal dufte som Jørgen Leth taler, og en anden spørger: Hvordan dufter Kliché's bedste numre?

Fortæl om duften på dit sted
Hvis du har en særlig duft, der minder dig om et bestemt sted i Aarhus, så fortæl det, så vi kan få lavet den rigtige Aarhus-parfume.

Skriv og send til participation@kunsthal.dk.

Det skal ske senest 1. marts.

Parfumen vil være klar til 28. september, når Kunsthal Aarhus fylder 100 år.
Jacob Fabricius er på jagt efter den særlige Aarhus-duft. Foto: Hans Petersen
Jacob Fabricius er på jagt efter den særlige Aarhus-duft. Foto: Hans Petersen

Firma laver parfumen

Jacob Fabricius har lavet en aftale med designfirmaet Frama om at producere den særlige parfume for Aarhus, når duften er fundet.

Det hele sker i anledning af Kunsthal Aarhus' 100 års fødselsdag i september, og at Aarhus i år er Europæisk Kulturhovedstad.

Kunsthallens direktør siger om parfumen:

- Det er et eksperiment, og det er sjovt at tænke på dufte. Det bringer ting fra fortiden frem i erindringen, tanker og minder. Man kan få opsummeret en historie gennem dufte. De genskaber billeder, fortællinger og oplevelser.

Designfirmaet Frama stiller en duftspecialist til rådighed og finder frem til den rette parfume. Virksomheden skal bruge fire måneder til at udvikle duften, fordi noter fra de forskellige dufte skal blandes.

Aarhus-parfumen: Skal dufte af ramsløg fra Risskov, tang og humle fra Ceres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce