AffaldVarme holder på pengene: Varmekunderne har stadig 200 millioner kroner til gode

Aarhus Kommune vandt i december 2016 en principiel sag over Skat. Det betyder, at en gennemsnitlig varmeforbruger skal have cirka 1600-1700 kr. retur. Foto: Colorbox

AffaldVarme holder på pengene: Varmekunderne har stadig 200 millioner kroner til gode

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjernvarmekunderne i Aarhus har i mere end et år ventet på at få 200 millioner kroner i varmepenge retur. Måske sker der snart noget.

AARHUS: Fjernvarmekunderne i Aarhus har mere end et år ventet på at få 200 millioner kroner tilbagebetalt fra AffaldVarme Aarhus. Det er penge, selskabet har vundet efter en langvarig tvist med skattevæsenet.

21. december 2016 lød det glade budskab fra kommunens velsmurte informationsafdeling: "200 millioner kroner skal tilbage i varmekunderne lommer."

Ifølge pressemeddelelsen kunne fjernvarmekunderne i Aarhus godt begynde at glæde sig til at betale mindre for varmen i en periode.

"I omegnen af 200 millioner kroner skal nemlig betales til kunderne," hed det.

En dejlig julegave til kunderne lige før jul i 2016, men derefter steg fjernvarmeprisen i 2017 og det skulle blive jul endnu engang og nytår uden at der skete noget.

Derfor er penge på vej
Baggrunden går helt tilbage til 1999, hvor Aarhus Kommune gennem fjernvarmesamarbejdet i Varmeplan Aarhus indgik en ny aftale med det daværende Midtkraft om afregning af varme leveret fra Studstrupværket. Aftalen medførte en ændret opkrævning af kul-, olie- og CO2-afgifterne.

Told & Skat underkendte imidlertid aftalen og opkrævede afgifter på 97,3 millioner kroner, som Aarhus Kommune indbetalte løbende, men kommunen klagede samtidig over opkrævningerne til Landsskatteretten.

Sagen har verseret lige siden, indtil Landsskatteretten i december 2016 afgjorde, at fjernvarmeværkerne i Aarhus-området skal have betalt pengene tilbage.

Beløbet er i mellemtiden med renters rente vokset til cirka 200 millioner kroner.

21. december 2016 meddelte Aarhus Kommune i en pressemeddelelse, at fjernvarmekunderne godt kunne glæde sig til at skulle betale mindre for varmen i en periode.

Det venter forbrugerne stadig på.
Hvordan forbrugerne i Aarhus får varmepengene retur er ikke bestemt endnu. Men der er et forslag fra Teknik og Miljø.
Hvordan forbrugerne i Aarhus får varmepengene retur er ikke bestemt endnu. Men der er et forslag fra Teknik og Miljø.

Ikke en krone

Nu er der gået 14 måneder siden kunderne fik det glade budskab - uden at nogen har set en krone endnu.

Men måske er der ved at ske noget i sagen. Onsdag har teknisk udvalg møde og her vil affaldvarme-chef Bjarne Munk Jensen redegøre for de overvejelser, der er om tilbagebetaling af afgiftsgodtgørelsen til varmekunderne. Det fremgår det af dagsordenen.

Og flere informationer får avisen ikke på forhånd.

- Jeg vil helst ikke udtale mig om sagen, før det nye teknisk udvalg har hørt om modellen og tidsplanen, siger Bjarne Munk Jensen til Århus Stiftstidende.

På forhånd venter forvaltningen at sagen fortsætter i magistraten og byrådet i marts-april 2018, fremgår det af dagsordenen.

Måske retur over tre år

Der er dog en foreløbig indikation på, hvad der skal ske.

For da kommunen i december 2016 fortalte den glade nyhed om pengene, der var på vej, foreslog Teknik og Miljø, at pengene skal føres tilbage til forbrugerne via en tekstnedsættelse på cirka 560 kr. årligt i tre år.

At det skal foregå på den måde skyldes, at man vil undgå store prishop på varmeprisen ved det ene år at sænke prisen stort for at give alle pengene tilbage og det næste år at sætte prisen op igen. Men metoden skulle endeligt godkendes i Energitilsynet.

Om den er blevet godkendt eller måske afvist af Energitilsynet og om forbrugerne får pengene over et eller flere år på varmetaksterne eller om der skal udskrives en check her og nu vides altså ikke før efter mødet i teknisk udvalg.

AffaldVarme holder på pengene: Varmekunderne har stadig 200 millioner kroner til gode

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce