Anja tilbage til Nigeria: Børnene er mit brændstof

Anja Ringgren Lovén var hjemme i Risskov, da hendes børnehjem i Nigeria natten til lørdag blev udplyndret. »Det er ubegribeligt, for sidst jeg var der, var det meget fredeligt. Det er mit børnehjem, som jeg selv har bygget op, så det er svært at forstå, at det er blevet plyndret,« fortæller hun. Privatfoto


Anja tilbage til Nigeria: Børnene er mit brændstof

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Århusianske Anja Ringgren Lovén kæmper videre for sit børnehjem i Nigeria, som natten til lørdag blev angrebet af bevæbnede røvere.

»Jeg føler stadig, at det et en drøm. Det er skrækkeligt, det der er sket på børnehjemmet, hvor 15 bevæbnede røvere er kommet ind. Det er uvirkeligt, som noget, man ser på film. Samtidig er der i løbet af det efterfølgende døgn kommet en massiv støtte fra danskerne. Så jeg kan slet ikke forstå det,« fortæller Anja Ringgren Lovén, da avisen fanger den travle ildsjæl på mobilen.

36-årige Anja Ringgren Lovén fra Risskov startede i 2012 sin egen nødhjælpsorganisation for at hjælpe heksebørnene i Nigeria. I over et år har hun drevet sit eget børnehjem. Privatfoto
36-årige Anja Ringgren Lovén fra Risskov startede i 2012 sin egen nødhjælpsorganisation for at hjælpe heksebørnene i Nigeria. I over et år har hun drevet sit eget børnehjem. Privatfoto

Hun er i øjeblikket ved at gøre klar til at rejse tilbage til Nigeria på torsdag med sin 11 måneder gamle søn.

Børnehjemmets 31 børn og fem ansatte, heriblandt Anja Ringgren Lovéns kæreste, blev truet med geværer af de 15 røvere, som plyndrede stedet for alt af værdi og voldtog to af pigerne. Privatfoto
Børnehjemmets 31 børn og fem ansatte, heriblandt Anja Ringgren Lovéns kæreste, blev truet med geværer af de 15 røvere, som plyndrede stedet for alt af værdi og voldtog to af pigerne. Privatfoto

Anja Ringgren Lovén var i Danmark, da hun modtog nyheden om det forfærdigelig overfald.

På DINNødhjælps børnehjem i Nigeria bor børn, som er blevet tortureret eller udstødt af deres familier, fordi man tror, de er forheksede. Privatfoto
På DINNødhjælps børnehjem i Nigeria bor børn, som er blevet tortureret eller udstødt af deres familier, fordi man tror, de er forheksede. Privatfoto

»Jeg har været hjemme med vores dreng siden marts og har ventet på, at han blev gammel nok til at få de sidste vaccinationer, blandt andet for gul feber,« siger Anja Ringgren Lovén, der også har brugt tiden på at give tre-fire foredrag om ugen om sin nødhjælpsorganisation DINNødhjælp, som hun startede tilbage i 2012.

36-årige Anja Ringgren Lovén driver et børnehjem i Nigeria for heksebørn. Børn der er blevet udstødt af deres landsby eller har været udsat for tortur, fordi man tror, at de er forheksede.

»Børn bliver begravet levende, får hældt syre over sig eller bliver halshugget. Blandt de børn, jeg har på børnehjemmet nu, er der nogen, der har set andre børn få et bildæk ned over kroppen så de ikke kan bevæge sig og efterfølgende blive brændt levende. De har været udsat for den værste form for tortur. Der hersker overtro i de primitive landsbysamfund i Nigeria, og den skal vi bekæmpe, for den nigerianske regering gør intet for at lave oplysningsarbejde. Derfor er det vigtigt, at vi gør noget,« fortæller Anja Ringgren Lovén.

Natten til lørdag blev børnehjemmet bestormet af bevæbnede røvere. Anja Lovéns kæreste og fem ansatte, som bor på børnehjemmet, blev sammen med de 31 børn tvunget ned på gulvet og truet med geværer, mens røverne plyndrede stedet for alt af værdi.

»Min kæreste fik stukket et gevær i hovedet og fik besked på at kigge ned i jorden. Han bad til at børnene lå stille, for hvis de gjorde modstand, vil den type mennesker ikke sky nogen midler for at slå ihjel. De voldtog også to af pigerne, mens en af drengene blev banket i jorden og har været på sygehuset,« fortæller Anja Ringgren Lovén.

Hun fortæller, at børnehjemmet holder til i lejede bygninger i en landsby, som man ikke har noget tilhørsforhold til.

»Vi er fremmede i landsbyen, da hverken min kæreste eller nogle af de ansatte kommer derfra eller har familie der,« siger Anja Ringgren Lovén.

»Vi har haft børnehjemmet i over et år, og det er gået rigtig godt. Men når man ikke rigtig har tilhørsforhold i en landsby, så kan sådan noget som det her ske,« forklarer hun.

Under normale forhold har der været ansat ubevæbnede sikkerhedsvagter på børnehjemmet, men efter angrebet, er der bevæbnet politi, som søger for sikkerheden fra om aftenen til kl. 5 om morgenen.

Anja Ringgren Lovén fortæller at personalet og børn er meget berørte af den voldsomme oplevelse

»De ansatte har haft mange samtaler med børnene og holdt søndag en lille stilfærdig fest, hvor børnene fik god mad, sodavand og kage, så de føler, at det nok skal blive godt igen,« siger Anja Ringgren Lovén.

5. august skal hun mødes med den danske ambassadør i Nigeria, for at fortælle om sit arbejde med de udstødte børn.

»Det er et møde, der har været aftalt i noget tid, da ambassadøren har fulgt mit arbejde længe og har ønsket at møde mig. Han har allerede sendt mails til mig for at spørge, hvad de kan gøre for at hjælpe os. Det, at jeg nu har hjælp fra den danske ambassade giver mig også noget ekstra sikkerhed,« fortæller Anja Ringgren Lovén.

Hendes familie og venner er meget bekymrede over, at hun torsdag igen sætter kurs mod Nigeria.

»Jeg kunne aldrig finde på at tage derned med min søn under armen og sætte mig selv og ham i livsfare, men det er heller ikke nu, at jeg skal vende ryggen til. Det er nu, at børnene har allermest brug for støtte og opbakning. Det er nu, at der virkelig er behov for, at vi holder sammen. Så det, at jeg kommer tilbage, giver også børnene en tryghed og sikkerhed, så de tænker, at det nok skal gå godt,« fastslår Anja Ringgren Lovén.

Hun tager dog ikke tilbage til børnehjemmet lige med det samme og skal i stedet bo på et nærliggende hotel og ikke sammen med børnene, som hun plejer.

»Vi har besluttet, at jeg skal bo hotel, indtil de føler, at der er helt styr på sikkerheden. Så jeg skal ikke ned og være Rambo. Hvis jeg på den mindste måde føler, at vores sikkerhed er i fare tager jeg hjem igen. Men det kan på den anden side heller ikke nytte, at man stikker halen mellem benene. Jeg er sikker på, at vi nok skal komme styrket ud af det her,« lyder det fra den stålsatte ildsjæl.

Gennem donationer fra en masse velvillige danskere er det blevet muligt for Anja Ringgren Lovén samle en halv milion kroner sammen til at købe et stykke jord i kærestens landsby, hvor de vil bygge et nyt børnehjem.

»Hvis man skal købe jord og bygge noget i Afrika, er det bedst at gøre det et sted, hvor man har et tilhørsforhold, hvor alle naboer kan ringe alarm og er med til at beskytte hinanden,« forklarer hun.

Det har hele tiden været planen, at byggeriet skulle gå i gang i løbet af 2016, men efter weekendens voldsomme oplevelser håber Anja Ringgren Lovén, at byggeriet kan gå i gang noget før.

»Mit ønske er at bygge et stort børnehjem, hvor der er plads til 200 børn, for der er jo flere tusindvis af børn, som vi gerne vil have reddet.«

Omtalen af angrebet har fået det til at vælte ind med donationer på kort tid.

»Vi er oppe på over 100.000 kroner, men jeg har simpelthen ikke haft tid til at gøre det helt op. Det er så vildt med den store opbakning. Jeg føler nærmest, at det er en form for danmarksindsamling til DINNødjælp,« siger Anja Ringgren Lovén, der fortsat har brug for økonomisk støtte, hvis drømmen om at bygget et nyt børnehjem skal gå i opfyldelse.

»Det, børnene har behov for, er, at der kommer en sikkerhed, som kan beskytte deres liv. At bygge et nyt børnehjem er den sikkerhed, vi bedst kan give dem, og derfor er økonomisk støtte det, vi har allermest brug for.«

På trods af den modgang børnehjemmet har oplevet i de seneste dage, har hun fortsat mod på at kæmpe videre.

»Børnene er mine forbilleder. De har oplevet så meget modstand, men de har en stålvilje. De er taknemmelige bare de har en seng at sove i og får mad. De tager imod det de får. Børnenes giver mig en kærlighed og en omsorg. Derfor kan jeg heller ikke bare sige tak for denne gang, I må klare jer selv. Jeg kan aldrig nogensinde glemme det, jeg har oplevet. Børnene giver mig kræfterne tilbage,« siger Anja Ringgren Lovén.

Se mere om hendes nødhjælpsorganisation på http://dinnoedhjaelp.dk/" target="_blank">dinnoedhjaelp.dk

Anja tilbage til Nigeria: Børnene er mit brændstof

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce