Arkitekt bag byens højeste hus: Derfor ser det sådan ud

Byggeriet set fra den cirkelformede gårdside mod Randersvej. Huset får grønne tagflader med fælles taghaver hele vejen op ad trapperne mod tårnet som en del af beboernes udearealer. Illustration: 3XN.

Arkitekt bag byens højeste hus: Derfor ser det sådan ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byens højeste hus skal bygges ved vandtårnet på Randersvej. Der har været tegnet på det i 10 år. Her fortæller arkitekten, Kim Herforth Nielsen, 3XN, hvorfor det ser ud, som det gør.

Det er lyden, der har formet det halvcirkelformede højhus, der inden så længe begynder at skyde op af jorden ved vandtårnet på Randersvej, hvor hotel La Tour ligger i dag.

Sådan lyder arkitektens forklaring på, at projektet ser ud, som det gør.

Kim Herforth Nielsen, grundlægger af arkitetektfirmaet 3XN og dets kreative direktør, har over de seneste 10 år sammen med hotelejer Jens Richard Pedersen udviklet højhuset med omkring 300 boliger, primært for unge.

»Den første udgave havde to tårne og virkede mere voldsom. Der kom så en finanskrise i vejen, og i mellemtiden var der kommet nye støjkrav i forhold til boliger. I den endelige version er huset udformet, så det i sig selv er lydskærm mod trafikstøjen fra Randersvej. Det skærmer også i forhold til boligerne i tårnet. Det er forklaringen på, at huset ser ud, som det gør,« siger Kim Herforth Nielsen.

Han drager sammenligningen til naturen, hvor de flotteste dyr og planter ofte har sjove former og farver.

»Der har man jo fundet ud af, at der er en mening med, at de ser sådan ud. Et formål. Det er det samme med La Tour-huset,« siger Kim Herforth Nielsen.

Gennem årene har han arbejdet med en række forskellige projekter på grunden.

»Det her er det bedste,« siger arkitekten og fremhæver, at tårnet er trukket længst muligt væk fra naboerne på den anden side af Randersvej.

»Samtidig kommer huset mod Randersvej ned i en skala, hvor det siger hej til vandtårnet - hvor det fanger vandtårnet ind og faktisk fremhæver det. Samtidig betyder hesteskoformen, at der kommer maksimalt lys i lejlighederne - og at de får maksimal udsigt.«

Det er med huse som med træer, mener Kim Herforth Nielsen:

»Også for gode bygninger tager det tid at vokse op. Det her har taget 10 år, hvor projektet er modnet gennem en masse processer og nu er virkelig gennemtænkt.«

La Tour-højhuset kommer til at ligge på det højeste sted i Aarhus. 90 meter over havets overflade. Med tårnets 95 meter kommer de øverste boliger op i omkring 180 meters højde. De bliver de højest beliggende af slagsen i Danmark.

[img=http://stiften.dk/sites/default/files-dk/node-files/272/12/12272781-hjhus.jpg][/img]

Men hvorfor bygge højt - og bygge højt i så højt et område?

»Da Aarhus Kommune lavede sin højhuspolitik, var en af grundtankerne, at husene skulle forstærke landskabet. La Tour ligger på det højeste sted i Aarhus - landskabet bevæger sig herop. Huset vil være med til at fastholde, at her er et højt punkt,« siger Kim Herforth Nielsen og fortsætter:

»Vi ser overalt stor befolkningstilvækst i de store byer. Hvis de skal være bæredygtige, er flere af os nødt til at bo tættere på, hvor vi arbejder eller studerer. Vi skal ikke øge transportbehovet - og vi skal ikke lade byerne optage mere land end nødvendigt.«

La Tour-huset kommer til at ligge i et område med mange uddannelsesinstitutioner, i cykelafstand fra universitetet og med letbanen uden for døren. Derfor kommer det også til især at rumme lejeboliger til unge.

»Idéen er, at to unge skal kunne have råd til at dele en lille 3-værelses lejlighed. Det er den type lejligheder, der er det største behov for i Aarhus i disse år. Højere oppe i tårnet kommer der selvfølgelig større og dyrere lejligheder, men det er maksimalt en fjerdedel af boligarealet, der ligger oppe i højden,« siger Kim Herforth Nielsen.

Han er sikker på, at huset vil højne hele områdets kvalitet.

»Det vil give mere liv og aktivitet i området - også efter lukketid. Jeg kunne godt forestille mig, at det kommer til at trække flere boligprojektet til området,« siger han.

Byrådet har netop sendt forslaget til lokalplanen for byggeriet i offentlig høring.

Jens Richard Pedersen håber, at arbejdet med at rive hotel la Tour ned og gå i gang med højhusbyggeriet starter i eftersommeren i år. Derefter er forventningen, at det vil tage omkring to år et halvt år at bygge huset.

Holder den tidsplan, er der indflytning på toppen af bakken i første halvdel af 2019.

Arkitekt bag byens højeste hus: Derfor ser det sådan ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce