»At sløjfe mølledammen er vandalisme«

Et massivt regnvejr 5. september fik vandet til at løbe over dæmningen. Jorden skred under Hovstien, og det ­meste af vejbanen er forsvundet. Foto: Jens Thaysen


»At sløjfe mølledammen er vandalisme«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aarhus Kommune har forsømt dæmningen ved Hovstien, der for nylig skred sammen under et voldsomt regnskyl, mener en lokal borger. Han vil presse på for at få kommunen til at genopbygge dæmningen og bevare mølledammen bag Vilhelmsborg.

»Det vil være vandalisme«.

Mølledammen tog sig smukt ud, omkranset af skov og herregården Vilhelmsborg, ­inden ­vandet løb over og fik Hovstien til at kollapse. Foto: Tom Søgård
Mølledammen tog sig smukt ud, omkranset af skov og herregården Vilhelmsborg, ­inden ­vandet løb over og fik Hovstien til at kollapse. Foto: Tom Søgård

Tom Søgård er klar i spyttet, når talen falder på Aarhus Kommunes overvejelser om at nedlægge mølledammen ved Vilhelmsborg.

Efter oversvømmelsen er vandstanden i mølledammen ­faldet markant, og området er ikke farbart. Foto: Jens Thaysen
Efter oversvømmelsen er vandstanden i mølledammen ­faldet markant, og området er ikke farbart. Foto: Jens Thaysen

Han bor i Mårslet og færdes dagligt i området. Eller det vil sige, det gjorde han.

Nu bliver han mødt af en afspærring, der lukker Hovstien for al færdsel. Det meste af vejbanen er styrtet sammen og skredet ned i et stort hul, efter et kraftigt regnvejr 5. september fik vandet i mølledammen til at stige så meget, at vejen blev oversvømmet.

Hvornår vejen igen åbner er uvist. Lige så uvist er det, om den overhovedet genopstår, sådan som vi kender den i dag. Aarhus Kommune arbejder på en analyse, der skal afgøre, om den ødelagte dæmning skal genopbygges og forstærkes, så den kan modstå fremtidige regnskyl, eller om dæmningen skal nedlægges.

Vælger kommunen at sløjfe dæmningen for at føre Giber Å tilbage til vandløbets oprindelige forløb, vil det betyde, at den opstemmede sø, mølledammen, forsvinder. Og det vil være katastrofalt, mener Tom Søgård.

»Mølledammen er helt unik. Det er så smukt et sted. Du finder ikke noget lignende søen og herregårdsmiljøet i nærheden. Det er en del af områdets kulturhistorie. Hvis man nedlægger mølledammen, så laver man en skov med et vandløb i en dal. Det er jo ikke fordi, det ikke er smukt, men det findes jo masser af steder. Så laver man bare mere af det samme,« siger Tom Søgård, der er pensioneret arkitekt.

Han plejer at gå og cykle i området, der med sin skønhed »beroliger sjælen«. Og han er ikke den eneste, der har opdaget mølledammens kvalitet.

I et læserbrev i tirsdagens avis skriver Per Enevoldsen på vegne af Mårslet Egnsarkiv:

»Søen ved Vilhelmsborg har i mange, mange år været udflugtssted for familier fra Mårslet og Beder med børn, der skulle ned og fodre ænder ved søen. Den attraktion ønsker vi ikke at komme af med, ved at søen sløjfes. Vi vil heller ikke undvære vejen over dæmningen, hvor man kan køre med en bil eller cykel. Så vi ser gerne, at I snart kommer i gang med at etablere dæmningen i forbedret stand, vi mangler vores udflugtssted«.

Tom Søgård køber ikke præmissen om naturgenopretning. At man vil føre Giber Å tilbage til sit naturlige udgangspunkt, hvis man nedlægger den knap 150 år gamle, opstemmede mølledam. Det nye å-forløb vil være lige så kunstigt som den anlagte sø, mener han.

»Det vil være at ødelægge unik »kulturnatur« ved at erstatte det af en anden »kulturnatur«, som ikke har samme værdi«.

Han frygter, at Aarhus Kommune vil lade sagen afgøre af økonomi.

»Jeg kunne godt have dem mistænkt for, at det er en billigere løsning,« siger han.

Ifølge Tom Søgård har Aarhus Kommune et særligt ansvar for at udbedre skaderne på Hovstien. Han mener nemlig, at kommunen selv er skyld i, at dæmningen og vejen kollapsede ved ikke at holde stemmeværket, der regulerer vandstanden, ved lige.

»Da skaden skete, havde halvdelen af stemmeværkets overløb i flere måneder været spærret af en jernplade, som stak op over stemmeværkets kant. Vandet kunne ikke løbe væk,« forklarer Tom Søgård.

Han gætter på, at jernpladen er sat i som en midlertidig reparation, som kommunen ikke har nået at bringe i orden i tide.

Samtidig påpeger han, at der ikke er skiltet med, hvor tunge køretøjer, Hovstien kan holde til.

»Jeg opfatter det som forsømmelse, at man ikke har beskyttet den mod tung trafik,« siger Tom Søgård.

Jernpladen ved stemmeværket blev fjernet kort efter jordskredet i begyndelsen af september. Siden har stemmeværket stået åbent, så vandstanden i mølledammen er faldet markant.

»At sløjfe mølledammen er vandalisme«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce