Bag bombealarm i Risskov: Mand ville have sin sten tilbage

Den væltede cykel og indholdet af "bombekassen" foran Psykiatrisk Hospital den dramatiske dag i oktober 2017.Foto: Jens Thaysen

Bag bombealarm i Risskov: Mand ville have sin sten tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dramatisk bombealarm ved konsulat i Risskov i oktober med varselsskud, politiafspærringer og bomberyddere oprullet i Retten i Aarhus. Bag bombetruslen lå en midaldrende mands ønske om at få en særlig sten tilbage, som han havde smidt i konsulatets postkasse.

AARHUS: Mandag 30. oktober 2017 ved middagstid. Bombetrusler mod det spanske konsulat i Aarhus, der har til huse i en villa på Østre Skovvej i Risskov. Politiets særlige anti-terrorpatrulje skyder varselsskud mod den mulige bombemand, der med en trækasse på cyklens bagagebærer tager flugten i retning mod Psykiatrisk Hospital.

Foran hospitalets gamle hovedbygning er den 53-årige cyklist med Harry Potter-brillerne fremme ved sit mål og gør holdt. Få øjeblikke senere ligger han på jorden fastholdt af fire betjente og en politihund. Ved siden af ligger cyklen, og snart ligger kassens indhold - papirer, ringbind og en fjerprydet drømmefanger - spredt omkring.

Kort efter afspærrer politiet et større område, evakuerer en del af Psykiatrisk Hospital, får omlagt busruter og tilkalder bomberyddere, der rykker ind med Rullemarie i spidsen.

Dramatiske timer i Risskov, der sætter gang i spekulationer om, at den dengang meget tilspidsede konflikt mellem Spanien og Catalonien har udløst bombealarm i Aarhus.

Sandheden er en helt anden.

JFMINTERN - Politiet tog ingen chancer, og afgav flere skarpe varselsskud, da den 53-årige mand havde indtelefoneret en bombetrussel mod den spanske konsul i Aarhus, og derefter dukkede op ved hans bolig i Risskov. Det hele ha
JFMINTERN - Politiet tog ingen chancer, og afgav flere skarpe varselsskud, da den 53-årige mand havde indtelefoneret en bombetrussel mod den spanske konsul i Aarhus, og derefter dukkede op ved hans bolig i Risskov. Det hele ha

Den særlige sten

Baggrunden for den højdramatiske situation er en sten.

En sten af meget stor betydning for den 53-årige.

En sten han på et tidspunkt i ærgrelse har smidt i konsulatets postkasse, og som han siden adskillige gange forgæves har forsøgt at få udleveret.

Den mandag i oktober skulle han bare have stenen og satte trumf på med bombetruslen. Netop den dag skulle han nemlig aflevere kassen med sine mange notater og beskrivelser af sin situation og af tilværelsen i almindelighed til en psykiater på Psykiatrisk Hospital. Her var stenen et vigtigt element. Derfor skulle den med i kassen.

Rullemarie blev sendt ind for at se, om der var en bombe i den kasse, manden havde bag på sin cykel den oktoberdag i Risskov.Foto: Jens Thaysen
Rullemarie blev sendt ind for at se, om der var en bombe i den kasse, manden havde bag på sin cykel den oktoberdag i Risskov.Foto: Jens Thaysen

Dømt til behandling

Hele baggrunden for den dramatiske mandag i Risskov blev rullet op i Retten i Aarhus, da den fredag behandlede sagen, hvor den 53-årige var tiltalt for trusler.

Sagen endte med, at manden blev idømt en psykiatrisk behandlingsdom, som han straks ankede til Landsretten, fordi han ønsker en almindelig fængselsstraf.

Manden har været varetægtsfængslet i surrogat - på en psykiatrisk afdeling - siden anholdelsen i oktober. Det skal han fortsat være, bestemte retten.

I retten fortalte den 53-årige om stenen, at den har samme betydning for ham, som koranen har for en muslim og biblen for en kristen.

"Der er en bombe"

På et tidspunkt i sommeren 2017, mens han er frivilligt indlagt på Psykiatrisk Hospital, er han nede at bade. Her taber han stenen, så der bliver slået et stykke af den. Da han ikke kan finde det, tager han resten af stenen med sig og ender oppe i konsulatets store have, hvor ejeren imidlertid smider ham ud. Det er her, den beskadigede sten havner i postkassen.

Nogle dage senere finder han det stykke, der er slået af stenen, og henvender sig til gartnerne i konsulatets have for at få resten af den tilbage. Uden held, for de kender ikke til nogen sten. Siden forsøger han endnu nogle gange - den ene gang endda med et "Undskyld ulejligheden" og en flaske rødvin. Lige meget hjælper det.

På vej til konsulatet på Østre Skovvej 30. oktober ringer han allerede fra Stationsgade til politiets alarmcentral og siger: "12.28 er der en bombe ude på den spanske ambassade." På alarmcentralen hører man det som den franske ambassade.

- Hvorfor gjorde du det, spurgte anklageren i retten.

- Så var jeg sikker på, at politiet ville komme. Tror du, at politiet var kommet, hvis jeg havde sagt, at de skulle hjælpe mig med at få min sten tilbage. Jeg var nødt til at gå til ekstremerne for at få dem til at tage mig alvorligt, forklarede den 53-årige.

Bombekasse med fjer

Fra Stationsgade fortsætter han til konsulatet, hvor han møder de to gartnere, meddeler at han skal have sin sten - og at der i øvrigt er en bombe i den kasse, han har med.

Gartnerne bliver bange for den insisterende mand. Den ene bemærker, at der stikker fjer ud af kassen og tror ikke på, at den indeholder en bombe. De to går ind i huset, hvor den ene alarmerer Østjyllands Politi.

I mens sætter den 53-årige sig ind i en pavillon i haven, ringer til oplysningen for at få nummeret på Jyllands-Posten, som han derefter ringer til, præsenterer sig med sit fulde navn og siger, at der er en bombe på den spanske ambassade i Risskov. Også fra avisen i Viby går der nu en alarm til politiet.

Den 53-årige sidder stadig i pavillonen, da han hører udrykningen komme tættere og tættere på. Han tager kassen, sætter den bag på cyklen, begynder at køre mod det aftalte møde på Psykiatrisk Hospital og bemærker godt, at der er kampklædt politi i området.

Sprængfarligt materiale

Derefter går det stærkt: Råb, varselsskud, hundeglammen og en anholdelse, der bliver noget voldsom, fordi betjentene frygter, at han faktisk har en bombe, som han kan udløse.

Og nu sidder den 53-årige så i retten. Stille og roligt forklarer han, hvorfor det var så vigtigt at få fat i stenen, så den kunne komme med i materialet til psykiateren. Og beklager, at han har sagt, at der var en bombe i kassen.

- Det var en fejl. Jeg skulle bare have sagt sprængfarligt materiale, siger han.

Og stenen?

Nej, heller ikke under politiets efterforskning er den kommet for en dag.

Bag bombealarm i Risskov: Mand ville have sin sten tilbage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce